Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Ανάγκη κάλυψης πρόσθετων αναγκών

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα προς τον υπουργό Υγείας

Σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα διατηρούνται, εδώ και χρόνια, τα επιδόματα πρόνοιας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), ενώ είναι γνωστό ότι αυτά τα επιδόματα έχουν σκοπό να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας κατέθεσε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση και ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί η αύξηση 15% του 1997 και τα αναδρομικά από 1.1.1997, ενώ η κυβέρνηση εξαγγέλλει αυξήσεις για το 1998.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει ότι κατηγορίες, όπως είναι οι κωφοί 18 - 65 ετών και οι νεφροπαθείς, δεν παίρνουν επίδομα. Τα επιδόματα για τα παιδιά με νοητική υστέρηση και αυτισμό δεν ξεπερνούν τις 40.000 δραχμές, ενώ οι ανάγκες, λόγω της ιδιαιτερότητας της αναπηρίας, είναι τεράστιες.

Πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των ΑΜΕΑ ήταν η σύνδεση του ύψους του επιδόματος με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στη λογική των 20 Ημερομισθίων του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ), τουλάχιστον, για τους άνεργους και τους ανίκανους προς εργασία και των 10 ΗΑΕ για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Επίσης, ο Απ. Τασούλας ερωτά τον υπουργό Υγείας, αν έχει εντάξει το υπουργείο στον προϋπολογισμό του όλες εκείνες τις δαπάνες για να μπορέσει να υλοποιήσει τα αιτήματα των ΑΜΕΑ στον τομέα αυτό.

Ερώτηση των Ν. Γκατζή και Αχ. Κανταρτζή

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, όσον αφορά την ανεύρεση εργασίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσω του ΟΑΕΔ.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι η φύση της εργασίας που προωθείται από το αρμόδιο γραφείο του ΟΑΕΔ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι πολλές φορές ακατάλληλη γι' αυτές τις περιπτώσεις, ενώ κάνουν λόγο για επιλεκτική ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν οι αιτούντες να προσληφθούν στο δημόσιο ή και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, αναφέρουν καταγγελία που έκανε ο Γ. Μπάρδας, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο Γ. Μπάρδας, που υπέβαλε αίτηση το 1992 στο αρμόδιο γραφείο του ΟΑΕΔ στο Βόλο, καταγγέλλει ότι δεν ενημερώθηκε σωστά και ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις δύο εργασίες που προσφέρθηκαν (σε ξενοδοχείο στη Σκιάθο και σε κατάστημα της Αγριάς), εξαιτίας της πάθησής του. Επίσης, καταγγέλλει ότι αρκετά άτομα που υπέβαλαν αιτήσεις, λίγο χρονικό διάστημα μετά τον ίδιο, έχουν ήδη προσληφθεί στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής ερωτούν τον υπουργό Μ. Παπαϊωάννου τι μέτρα θα πάρει, ώστε να γίνεται σωστή ενημέρωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και για την κατάκτηση της διαφάνειας των όποιων διαδικασιών υφίστανται για την πρόσληψη αυτών των ατόμων είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ