Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάλι "μείον" στα νοσοκομεία

Διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ για την ελλιπή έγκριση πιστώσεων

Οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς δεν έχουν δυνατότητα να καλύψουν την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε χτεσινή ανακοίνωσή της, διαμαρτύρεται διότι δεν υπάρχουν ακόμη εγκρίσεις από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για υπερωριακή απασχόληση στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ. "Επειδή τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Προνοιακά Ιδρύματα και το ΕΚΑΒ είναι υπηρεσίες 24ωρης λειτουργίας, σχεδόν όλο το προσωπικό υποχρεώνεται σε υπερωριακή εργασία μισής ώρας (7 1/2 ώρες εργασία) προς συμπλήρωση του οχταώρου (3 βάρδιες Χ 8 ώρες = 24 ώρες) ", τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι διαφαίνεται η πρόθεση για περιστολή των δαπανών για υπερωριακή απασχόληση, από τις εγκυκλίους του υφυπουργού Οικονομικών προς τα Νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την τροποποίηση του άρθρου 18 του 2470 (μισθολόγιο) για 600 ώρες ετησίως (50 ώρες μηνιαίως) στις υπηρεσίες 24ωρης λειτουργίας, που προωθείται στο υπό ψήφιση συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. "Αυτό - σημειώνει - θα οδηγήσει σε αυθαίρετες περικοπές που θα βάλουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και θα έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, καθώς και το πιθανό κλείσιμο Μονάδων και Τμημάτων λόγω έλλειψης προσωπικού".

Ηδη άρχισαν να εμφανίζονται πάλι προβλήματα αποπληρωμής των προμηθευτών των νοσοκομείων καθώς κεφάλαια που προορίζονταν για αυτούς χρησιμοποιούνται στη μισθοδοσία ή άλλες ανάγκες.

Η ΠΟΕΔΗΝ πέφτει και στην παγίδα των απογευματινών ιατρείων που εξάγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά την επίσκεψή του στο Λαϊκό νοσοκομείο. Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται γιατί θα είναι "αδύνατη η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και η στελέχωσή τους".

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητεί άμεσα την έγκριση των προγραμμάτων, όπως αυτά έχουν σταλεί και αιτιολογηθεί από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. "Το προσωπικό δεν μπορεί να εργάζεται χωρίς να πληρώνεται - προσθέτει. Περαιτέρω καθυστέρηση θα σηματοδοτήσει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους".

Επίσης, η Ομοσπονδία τονίζει ότι συχνά οι εργαζόμενοι κάνουν διπλοβάρδιες εξαιτίας των κενών θέσεων προσωπικού. Καθώς ουδεμία θέση καλύφθηκε στα Νοσοκομεία, από τις 3.500 προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί για το 1997, τα κενά αυξήθηκαν αφού αρκετοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν.

Στο "Δρομοκαϊτειο"

Οι εργαζόμενοι στο "Δρομοκαϊτειο" κάνουν "λευκή απεργία" με κύριο αίτημα την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού.

Σε χτεσινή ανακοίνωση τονίζουν ότι είναι καλυμμένες μόνο οι μισές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγούς, τραυματιοφορείς και σε τομείς όπως η καθαριότητα και η φύλαξη του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι το απόγευμα και τη νύχτα κάνει υπηρεσία ένας νοσοκόμος σε τμήματα άνω των 30 ασθενών, με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας από διεγερτικούς ασθενείς. Το Νοσοκομείο δεν έχει ασθενοφόρο τη νύχτα, αλλά πολλές φορές και το απόγευμα, εξαιτίας της έλλειψης οδηγών. Επίσης, δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο τραυματιοφορείς για τη μεταφορά των ασθενών σε γενικά Νοσοκομεία, όταν υπάρχει ανάγκη, ενώ είναι ανεπαρκείς η φύλαξη και η καθαριότητα του Νοσοκομείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ