Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτείνουμε άξονες πολιτικής

Εμείς προτείνουμε πολιτική. Μία πολιτική που κινείται στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

α)Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να είναι σύμμαχος, συμπαραστάτης και συναγωνιστής των λαϊκών στρωμάτων και των μαζικών τους οργανώσεων, τόσο στις κοινωνικές αντιπαραθέσεις, όσο και στις δημιουργικές τους πρωτοβουλίες, για τη διασφάλιση και την επέκταση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, για το δικαίωμα στη δουλιά και για τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων.

β)Η ενεργοποίηση του πολίτη, η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας και της συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, η ενθάρρυνση της δημιουργικής πρωτοβουλίας είναι αναγκαίοι όροι για να έχει περιεχόμενο η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

γ)Βασική κατεύθυνση της δημοτικής δράσης είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η συλλογική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία του δημόσιου χώρου.

δ)Ο πολιτισμός δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των Τεχνών και των Γραμμάτων. Περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής και της ατομικής ζωής και είναι το βασικό στοιχείο της ταυτότητας του ανθρώπου. Ο σεβασμός του λαϊκού πολιτισμού, η διάσωση και η ανάδειξή του, η σύνδεσή του με την πρόσφατη ιστορία, η βίωση των πολιτιστικών γεγονότων από το λαό είναι διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ε)Αντιμετωπίζουμε θετικά και φιλικά τη νεολαία. Διεκδικούμε παιδεία, δουλιά και κίνητρα για δημιουργικές δραστηριότητες και κοινωνική δράση. Διεκδικούμε δυνατότητες φυσικής αγωγής και άθλησης και είμαστε αντίθετοι στον πρωταθλητισμό που προβάλλεται σαν ιδεώδες. Τα ναρκωτικά συνδέονται με την αδιαφορία για τη Νέα Γενεά και την απάνθρωπη Τάξη Πραγμάτων, που σπρώχνει στη φυγή και στην περιχαράκωση και μετατρέπει τους ανθρώπους από ζωντανούς διεκδικητές σε αδιάφορες σκιές.

στ)Υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των ξένων εργαζομένων και προσφύγων, που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης. Οι ξένοι εργαζόμενοι και οι πρόσφυγες πρέπει να εκπροσωπούνται στο δήμο και να έχουν τη δυνατότητα διατήρησης του πολιτισμού τους. Είναι άμεσης προτεραιότητας ζητήματα η παιδεία για τα παιδιά τους και για τους ίδιους και η αποτροπή της δημιουργίας γκέτο.

ζ)Οι εργαζόμενοι του δήμου είναι ένα μεγάλο και αναξιοποίητο κεφάλαιο. Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου περνάει από την αξιοποίηση των εργαζομένων και από την περιφρούρηση της προσωπικότητάς τους. Η αποξένωση των εργαζομένων από το αντικείμενο της δουλιάς τους και οι πελατειακές σχέσεις είναι συνέπειες της πολιτικής που έχει ασκηθεί ως τώρα και αξιοποιούνται από τους εκσυγχρονιστές για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Αλλά συγχρόνως πρέπει να ανοίξουμε μέτωπο κατά των εκφυλιστικών φαινομένων που παρατηρούνται.

Τι επιδιώκουμε

Αυτές οι κατευθύνσεις αποτελούν συστατικά στοιχεία της δικής μας αντίληψης και μας διαχωρίζουν απόλυτα από την "εκσυγχρονιστική" αντίληψη και από την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που την εκφράζουν. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας εκφράζουν τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της Αθήνας. Δεν είναι θέσεις διαμαρτυρίας, ούτε μόνο θέσεις αντίστασης και αγώνα. Είναι και θέσεις δημιουργίας. Αν όλοι όσοι βλέπουν το μέλλον που τους επιφυλάσσει η κυρίαρχη πολιτική, πιστέψουν στην αντίσταση και στην ανάγκη κοινής δράσης, αν απεγκλωβιστούν από τις παγίδες του στημένου πολιτικού παιχνιδιού, τότε οι κάτοικοι της Αθήνας θα μπορέσουν να πάρουν την πόλη στα χέρια τους.

Εμείς ανήκουμε σ' αυτούς που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια σε μια πόλη δική μας. Καλούμε όλους αυτούς που σκέφτονται σαν εμάς να ξεπεράσουν την παθητικότητα και τη συνήθεια και να έρθουν σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική. Τους καλούμε σε μία ανοιχτή, έντιμη και διαφανή συνεργασία για τη δημιουργία μιας πλατιάς συμπαράταξης που θα αγωνιστεί και θα διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων. Αν συγκροτηθεί η Συμπαράταξη, ο στόχος θα είναι εφικτός. Από μας εξαρτάται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ