Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Θύματα κυβερνητικής αδιαφορίας

Οι τρεις νεκροί και οι ανυπολόγιστες ζημιές δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της πλημμύρας. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για την επερχόμενη καταστροφή. Η κυβέρνηση παριστάνει, ακόμα και τώρα, την ανήξερη

Το βουνό εκδικήθηκε. Η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να εκφράσει τη θλίψη της, γιατί γνώριζε έγκαιρα τι θα προκαλέσει η εγκληματική αδιαφορία της. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει, όπως επίσης και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Λέσβου. Μέχρι τώρα οι μπόρες έπνιγαν κύρια την πόλη της Μυτιλήνης. Τώρα το βουνό δεν μπόρεσε να κρατήσει τα νερά. Απολογισμός: Τραγωδία!

Λέσβος χτες. Θρήνος για δυο αγγελούδια και μια 50χρονη γυναίκα. Η ραγδαία βροχόπτωση έπληξε το νησί από τις δέκα το πρωί μέχρι και τις δύο το απόγευμα. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στο δρόμο του νερού βρέθηκαν τα δύο παιδιά και η ηλικιωμένη γυναίκα που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από χείμαρρο έξω από τη Μυτιλήνη. Οδηγός του αυτοκινήτου ήταν η γιαγιά των παιδιών, η 56χρονη Μυρσίνη Σκαρλάτου, η οποία διασώθηκε και νοσηλεύεται με κατάγματα στο νοσοκομείο της πόλης. Από τα λασπόνερα, σε ένα νταμάρι, όπου σταμάτησε το αυτοκίνητο, ανασύρθηκε νεκρή η 50χρονη Ολγα Σαμαρά, ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 χρονών η Μαρία Φυντανίδου και το αβάπτιστο αδερφάκι της, που είχε γεννηθεί πριν από πέντε μήνες.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών δεν είχε κηρύξει τη Λέσβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του νομάρχη, ενώ το νησί βρισκόταν σε γενικό "μπλακ άουτ", αφού ο σταθμός της ΔΕΗ έχει πλημμυρίσει. Επίσης, με σοβαρές δυσκολίες πραγματοποιούνταν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Η κατάσταση στη Λέσβο είναι απελπιστική. Από τις νεροποντές και τις πλημμύρες έχει πληγεί κύρια το ανατολικό τμήμα της νήσου. Πολλές ζημιές έχουν γίνει σε σπίτια και καταστήματα, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, κοπάδια πνίγηκαν. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η πρωτεύουσα του νησιού.

Το εργοστάσιο τυποποίησης ελαιολάδου και το πυρηνελαιουργείο της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει πάθει ζημιές που εκτιμούνται σε 300 εκατομμύρια δραχμές. Σημαντικές καταστροφές έχουν γίνει στον εξοπλισμό του και στην αποθηκευμένη πρώτη ύλη. Σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί οι κάτοικοι των χωριών Πύργοι Θερμής,Παναγιούδα,Πάμφυλα και Μόρια.Από τις κατολισθήσεις και τους πλημμυρισμένους χειμάρρους έχουν σημειωθεί καταστροφές στο εθνικό, επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο του νησιού.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης στην κίνηση οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων.

Στις πληγείσες περιοχές θα περιοδεύσει σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου του ΚΚΕ και αναμένεται να κάνει διάβημα προς την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Στον Ορβηλο Δράμας

Μια ακόμα τραγωδία με θύματα ορειβάτες στο βουνό Ορβηλος της Δράμας διαδραματίστηκε το Σάββατο. Τρεις φίλοι, οι Κ. Μπαρουξής, 52 χρόνων, Ν. Βοϊβαντόπουλος, 46 χρόνων και Ν. Σιουμάδης, 63 χρόνων ανέβηκαν στην κορυφή του. Μια χιονοστιβάδα, όμως, τους παρέσυρε στο βάθος χαράδρας βάθους 200 μέτρων. Τυχερός ήταν ο τελευταίος της παρέας, ο οποίος αφού έσκαψε μέσα στο χιόνι κατόρθωσε να φτάσει στο χωριό Κατάφυτο. Από εκεί με ταξί πήγε στην Ξάνθη. Οταν συνήλθε από το σοκ που είχε πάθει ειδοποίησε την Αστυνομία.

Επίσης, βρέθηκαν χτες σώοι οι πέντε ορειβάτες που είχαν χαθεί την Κυριακή στο βουνό Φαλακρό της Δράμας.

  • Κλιμάκιο επιστημόνων του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας επισκέφτηκε προχτές την κοινότητα Λουσσακές Κισσάμου στο νομό Χανίων και απέδωσε τη μεγάλη καθίζηση, που σημειώθηκε πριν έξι μέρες, σε υπόγεια ρήγματα που υπάρχουν στην περιοχή. Κοντά στο ρήγμα που έκοψε στα δυο το χωριό υπάρχουν τέσσερα σπίτια και οι οικογένειες που μένουν σε αυτά θα μείνουν με έξοδα της νομαρχίας Χανίων σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ