Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινά τα προβλήματα, κοινός ο αγώνας

Προκήρυξη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους

Μετά τη χτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε προκήρυξη, με την οποία απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους υπάλληλους, τους εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες, σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Σε αυτήν αναφέρει συγκεκριμένα:

"Για άλλη μια φορά, εμείς οι ξωμάχοι της γης αναγκαστήκαμε να βγούμε στους δρόμους.

Η κυβέρνηση και ΕΕ βάλθηκαν να βγάλουν από την παραγωγή τη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Θέλουν και εδώ και δημιουργήσουν μονοπωλιακές καταστάσεις, για να μπορούν πιο άγρια να ξεζουμίζουν και σας που είστε καταναλωτές των αγροτικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση, αφού δεν μπόρεσε να μας φοβίσει με τα δικαστήρια, την τρομοκρατία και να μας υποτάξει στα σχέδιά της, εξαπολύει μια άνανδρη συκοφαντική επίθεση ενάντιά μας, λέγοντας ότι είμαστε τσιφλικάδες και κρατικοδίαιτοι.

Πώς μπορεί να είμαστε τσιφλικάδες, όταν ο μέσος όρος του γεωργικού κλήρου δεν υπερβαίνει τα 45 στρέμματα και το μέσο αγροτικό εισόδημα είναι 60% του μέσου αστικού εισοδήματος; Στόχο έχει όλη αυτή η άκομψη και γελοία εκστρατεία να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη. "Κοινωνικό αυτοματισμό", ονόμασαν τα καλοπληρωμένα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, τη φασιστικού τύπου επινόηση του "διαίρει και βασίλευε".Κυβέρνηση και ΕΕ, υπακούοντας πιστά στις εντολές των πολυεθνικών, έβαλαν πλώρη για μείωση της αγροτικής παραγωγής και εξαναγκασμό στην ανεργία του μισού αγροτικού πληθυσμού.

  • Γι' αυτό μειώνει τις τιμές παραγωγού κάθε χρόνου.
  • Μειώνει μέχρι και εξαφανίζει κάθε στήριξη της αγροτικής παραγωγής, ενώ κατακόρυφα αυξάνει τις τιμές στα γεωργικά εφόδια.
  • Η ΑΤΕ, με τους τόκους υπερημερίας, τα πανωτόκια και γενικά την τοκογλυφία της, ζητά να μας πάρει τα χωράφια.
  • Με το νόμο "Καποδίστρια", εξαφανίζει τα χωριά και τις κοινότητές μας.

Η αγοραστική δύναμη του αγρότη συνεχώς χειροτερεύει:

- Πριν από πέντε χρόνια, με ένα κιλό βαμβάκι αγοράζαμε 7 λίτρα πετρέλαιο. Φέτος αγοράζουμε μόνο 1,5 λίτρο.

- Με ένα κιλό αγελαδινό γάλα αγοράζαμε από το εμπόριο 6 κιλά καλαμπόκι, σήμερα μόνο 1,5 κιλό.

- Με ένα κιλό στάρι αγοράζαμε 1 κιλό λίπασμα, σήμερα θέλουμε 2,5 κιλά. Και όλα αυτά για να μεγαλώνουν τα κέρδη των βιομηχάνων, εμπόρων και πολυεθνικών. Παράλληλα, σεις αγοράζετε τα προϊόντα μας σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες τιμές.

- Για ένα κιλό ρύζι ο παραγωγός παίρνει 80 δρχ. και ο εργάτης στην πόλη το παίρνει 600 δρχ. το κιλό.

- Για ένα κιλό γάλα αγελαδινό ο παραγωγός παίρνει 90 - 110 δρχ. και ο καταναλωτής το πληρώνει 280 - 340 δρχ.

- Για ένα κιλό παρθένο λάδι ο παραγωγός παίρνει 650 δρχ. και σεις το πληρώνετε 1.550 δρχ.

- Για ένα κιλό στάρι που βγάζει ένα κιλό ψωμί ο παραγωγός παίρνει 45 δρχ. και σεις αγοράζετε το ψωμί 280 - 300 δρχ.

- Για ένα κιλό μήλα ο παραγωγός παίρνει 65 - 85 δρχ. και ο καταναλωτής το πληρώνει 180 - 300 δρχ.

Το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα.

Εμείς πουλάμε φτηνά, σεις αγοράζετε ακριβά.

Για την κυβέρνηση και την ΕΕ, για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι και οι αγρότες. Μέχρι πότε θα μας κοροϊδεύουν; Για τα χρέη των αγροτών, την πτώση των τιμών, τη μείωση της στήριξης στη γεωργία, φταίνε οι αγρότες, που δεν κάνουν αναδιαρθρώσεις. Μας λένε να βγάλουμε το βαμβάκι, το ρύζι, τα καπνά, τα τεύτλα, τα πορτοκάλια, τη σταφίδα, τις ελιές και να βάλουμε σπαράγγια, βατόμουρα και ακακίες.

Εμείς πληρώνουμε το πετρέλαιο 160 δρχ. το λίτρο και οι εφοπλιστές μόνο 55 δρχ.

Το ρεύμα το πληρώνετε 6 φορές περισσότερο απ' ό,τι η γαλλική ΠΕΣΙΝΕ.

Η κυβέρνηση, παρ' όλα αυτά, λέει σε σας ότι εμείς είμαστε οι προνομιούχοι. Σε μας λέει το αντίθετο, δηλαδή ότι σεις είστε οι προνομιούχοι και ότι σεις φταίτε που εμείς πουλάμε σε χαμηλές τιμές τα προϊόντα μας.

Φίλε εργαζόμενε, έμπορα, βιοτέχνη, επαγγελματία, υπάλληλε.

Κοινά είναι τα προβλήματά μας. Τα ίδια θηρία πίνουν από το δικό μας αίμα. Μαζί πρέπει να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική. Η νίκη θα είναι δική μας, αν κλείσουμε τα αυτιά μας στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης και μαζί να δώσουμε τη μάχη για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για μας και τα παιδιά μας.

Εμείς δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον θα μας βρίσκει αντιμέτωπους μέχρι την οριστική λύση των προβλημάτων μας. Θέλουμε τη συμπαράστασή σας, όπως και σεις έχετε τη δική μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ