Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συντονίζουν πανελλαδικά τις κινητοποιήσεις

Εγινε την Κυριακή πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων Συντονιστικών σχολείων. Αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία 12 - 13 Φλεβάρη, με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις και πορείες, κλιμακώνοντας, έτσι, τον αγώνα τους, για να μην εφαρμοστεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525/97

Με την απόφαση να προχωρήσουν σε διήμερη κατάληψη όλων των σχολείων στις 12 και 13 Φλεβάρη, σε συνδυασμό με διαδηλώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις, έληξε η πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών που έχουν συγκροτήσει οι μαθητές σε πολλές πόλεις της χώρας. Στην πρώτη προσπάθειά τους να συντονίσουν πανελλαδικά τα βήματά τους στον αγώνα για ανατροπή του νόμου 2525, οι μαθητές αντάλλαξαν πλούσια εμπειρία από τον αγώνα τους μέχρι τώρα, αλλά και τις επιπτώσεις των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.

Σύμφωνα με το αγωνιστικό πρόγραμμα που αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των 14 Συντονιστικών μαθητών που παραβρέθηκαν στη συνάντηση:

  • Στις 12 Φλεβάρη θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες στις κατά τόπους Νομαρχίες. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση προσδιορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας.
  • Στις 13 Φλεβάρη οι μαθητές προγραμματίζουν κοινές συσκέψεις στα σχολεία τους με καθηγητές, γονείς και εργαζόμενους για το συντονισμό του αγώνα.
  • Στις 14 Φλεβάρη θα γίνει νέα πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών. Θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και θα αποφασιστεί η πορεία του αγώνα.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στις συνελεύσεις των σχολείων.

Πλούσια εμπειρία

Μαθητές από τη Λάρισα,την Καρδίτσα,το Βόλο,τη Θεσσαλονίκη,τοΗράκλειο και τα Χανιά,την Αρτα,την Κέρκυρα,την Αλεξανδρούπολη,την Πτολεμαϊδα,το Αγρίνιο,τον Πειραιά και την Αθήνα βρέθηκαν μαζί και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τις κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα και αντάλλαξαν ιδέες για το πώς θα συσπειρώσουν και άλλους φορείς γύρω από τον αγώνα τους. Η ανάγκη για ανατροπή του νόμου στην πράξη ήταν ο κοινός τόπος στις ομιλίες, μαζί με την ανάγκη για συντονισμό και με τους υπόλοιπους φορείς. Ζητήματα, όπως αυταρχισμός, τρομοκρατία, απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συνάντηση, καθώς τέτοια κρούσματα αναφέρθηκαν από πολλές περιοχές, ενώ οι μαθητές αντάλλαξαν ιδέες για το πώς θα "ανοίξουν" τον αγώνα τους στην τοπική κοινωνία. Το αγωνιστικό πνεύμα ήταν εκείνο που κυριάρχησε και είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της συνάντησης, οι μαθητές αποχαιρετίστηκαν με το σύνθημα "Οχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς".

Δείγμα της πολυμορφίας των κινητοποιήσεων των μαθητών έδωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αλεξανδρούπολης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Συντονιστικού να ξεκινήσει διαγωνισμό δοκιμίου, γελοιογραφίας και ποιήματος με θέμα το νόμο 2525/97. Παράλληλα, οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης, με στόχο την ενημέρωση και συσπείρωση των φορέων της πόλης στον αγώνα για κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, προσανατολίζονται σε πορεία με μηχανές και πικέτες στους δρόμους της πόλης. Ανάλογες πρωτοβουλίες με συναυλίες, εκδηλώσεις κλπ. σχεδιάζουν οι μαθητές σε πολλές περιοχές.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού σχολείων Καρδίτσας καταχειροκροτήθηκε από τους συμμαθητές του, όταν μίλησε για το πώς βιώνουν οι μαθητές εκεί τα προβλήματα "που δημιουργούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι υποτακτικοί τους". Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, με τις ανάγκες για φροντιστήρια που αυξάνονται, παίρνουν ένα ιδιαίτερο νόημα σε μια περιοχή, που, όπως την περιέγραψε ο νεαρός μαθητής, το 70% των οικογενειών είναι αγροτικές και έχουν χρέη.

Μαζί τους οι γονείς

Τον αγωνιστικό συντονισμό των μαθητών χαιρετίζει η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Ο Λεων. Ριτζάκης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στη συνάντηση, τόνισε μιλώντας στο "Ρ": "Οι γονείς γενικά είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις καταλήψεις. Πολλές φορές προβάλλουμε με έμφαση στους μαθητές ότι η λογική του εύκολου κλεισίματος στα σχολεία δε λύνει, αλλά διογκώνει συνήθως τα προβλήματα. Διασπά, αντί να συσπειρώνει, τους μαθητές με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Σε αυτόν όμως τον αγώνα, θα είμαστε και εμείς μαζί με τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Θα βρεθούμε δίπλα τους μέσα και έξω από τα σχολεία για την προώθηση των κοινών μας στόχων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ