Τρίτη 3 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Το βουητό της οργής

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχτηκαν χτες όταν η απέραντη φάλαγγα των χιλιάδων τρακτέρ του Νομού Καρδίτσας κατέφτανε για πάνω από δύο ώρες στην Εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου της "Βιοκαρπέτ"!

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της κινητοποίησης: η "εμπροσθοφυλακή" έμπαινε στη Λάρισα, όταν στο δέλτα της Ιτέας - που ήταν και η αφετηρία - τα τρακτέρ έπαιρναν ακόμα σειρά. Πρόκειται για μια απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων την οποία τα τρακτέρ διέσχισαν με αναμμένα φώτα και κορνάροντας, με "φόντο" την αντάρα που από το πρωί σκέπαζε τον κάμπο. Ούτε όμως η ομίχλη, ούτε η βροχή και το κρύο ήταν ικανά να σταματήσουν τους οργισμένους, αλλά πειθαρχημένους αγρότες.

Το ίδιο συγκλονιστική και συγκινητική ήταν και η παρουσία και συμμετοχή της νεολαίας στην Ιτέα, που όχι μόνο έδινε την ηθική της υποστήριξη στους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά αποδείκνυε στην πράξη το σύνθημα: "Μαθητές, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά"!

Ωρα 12 το μεσημέρι και το "σύνθημα" εκκίνησης έχει δοθεί. Τα τρακτέρ ξεκινούν "στοιχισμένα" ανά χωριά, όπως ακριβώς ήρθαν στην Ιτέα. Πολλά χωριά συμμετέχουν σχεδόν σύσσωμα, όπως το Καππαδοκικό,η Πασχαλίτσα,η Κυψέλη,το Γραμματικό,το Φύλλο.Αλλα χωριά εμφανίστηκαν μαζικότερα από πέρσι, όπως η Ματαράγκα και το Αρτεσιανό.

Η ώρα είναι 2 μ.μ. και τα πρώτα τρακτέρ "πατάνε" τη "Βιοκαρπέτ" μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, με υψωμένες γροθιές και συνεχόμενα κορναρίσματα. Αμέσως άρχισαν να παίρνουν θέσεις δεξιά και αριστερά του δρόμου. Στήνονται τα πρώτα καταλύματα και ανάβουν οι φωτιές. "Θα μείνουμε εδώ πολύ καιρό και πρέπει να κάνουμε το κουμάντο μας",μας λένε αγρότες από το Μακρυχώρι.Ράντζο, ξυλόσομπα, καρέκλες και τραπέζι έπαιρναν τη θέση που είχε το βαμβάκι μέχρι πρόσφατα στην πλατφόρμα. Λίγο πιο κάτω άλλοι συνάδελφοί τους από τους Γοργοβίτες σκέπαζαν μια άλλη πλατφόρμα με νάιλον. "Δε μας τρομάζει η βροχή",μας είπε ένας νέος. "Πολλοί νόμιζαν πως δε θα βγούμε σήμερα επειδή έβρεχε",συμπλήρωνε ο Θωμάς Κυρίτσης,πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γοργοβιτών. Για να συνεχίσει: "Αλλά εμείς δείξαμε ότι δε μας σταματάει κανένα εμπόδιο. Και πώς να μας σταματήσει αφού προστέθηκαν κι άλλα προβλήματα;".

Στις 5 μ.μ. τα τρακτέρ πήραν τις θέσεις τους. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν κάτω από τη γέφυρα της "Βιοκαρπέτ". Εκεί οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής τους ενημέρωναν. Πρώτος, εν μέσω συνθημάτων, πήρε το λόγο ο Βαγγέλης Μπούτας,ο οποίος χαριτολογώντας είπε: "Συνάδελφοι θα μας βάλουν πρόστιμα στα τρακτέρ, γιατί ξεπεράσαμε το "πλαφόν" που είχαμε".Τη φράση ακολούθησε καταιγισμός συνθημάτων: "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα","Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει του Σημίτη ο τσαμπουκάς","Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε"....

"Πρέπει", συνέχισε ο Β. Μπούτας, "να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με ενότητα και αποφασιστικότητα και να οργανώσουμε καλά τη διαμονή μας εδώ. Να βγούμε στα χωριά και να καλέσουμε τους συναδέλφους μας, που έχουν "ξεφούσκωτα" τρακτέρ και δεν μπόρεσαν να κατέβουν, να έρθουν εδώ. Να ζητήσουμε να εκφραστεί η συμπαράσταση όλων των φορέων".

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Δημ. Τσέλιος,μέλος της ΠΑΣΕ, που χαρακτήρισε την κινητοποίηση συγκινητική και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση στα προβλήματα.

"Η "Βιοκαρπέτ" έγινε θεσμός, και ο αγώνας μας θα είναι νικηφόρος", τόνισε ο Βασ. Αναγνωστόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι οι μαζικοί φορείς με τους αγρότες (1999-02-12 00:00:00.0)
Ερχονται συνεχώς! (1999-02-11 00:00:00.0)
Ατέλειωτο κομβόι στη βροχή (1999-02-09 00:00:00.0)
Η απάντηση στα Τέμπη (1998-02-14 00:00:00.0)
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω (1996-12-24 00:00:00.0)
Φάλαγγα 30 χιλιομέτρων από την Καρδίτσα! (1996-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ