Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα προβλήματα θα φέρουν οι αναγκαστικές συνενώσεις

Εντονες αντιδράσεις στη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ Λέσβου

Τεράστια προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι δημότες, αν εφαρμοστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για υποχρεωτικές συνενώσεις των κοινοτήτων. Αυτό φάνηκε στη γενική συνέλευση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Λέσβου, όπου εξετάστηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη συνέλευση, συμμετείχε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας,ο οποίος υποστήριξε ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις θα προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις, αλλά δεν απάντησε σε καίρια ζητήματα που έθεσαν οι αιρετοί, όπως, γιατί η Λέσβος παίρνει ελάχιστα κονδύλια από το πρόγραμμα "Συλλογική Ανάπτυξη Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που χρηματοδοτεί τους ΟΤΑ για εκτέλεση έργων. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τη συνέλευση της ΤΕΔΚ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε συνέλευση των αιρετών, που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα και τους κάλεσε να μην εκφράσουν τις διαφωνίες τους στις αναγκαστικές συνενώσεις. Κάτι που έγινε και προκάλεσε τα δυσμενή σχόλια κατοίκων του νησιού και του τοπικού Τύπου.

Πάντως, αρκετοί μίλησαν ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Β. Μαμώλη,κοινοτάρχη Λουτρών Λέσβου, που έκανε σαφές ότι για την ερήμωση των χωριών και τα προβλήματα της ΤΑ ευθύνεται η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και ότι η προτεινόμενη "θεραπεία", οι αναγκαστικές δηλαδή συνενώσεις, δε θα γιατρέψουν, αλλά θα κόψουν το κεφάλι που πονάει. Συνέχισε πως τη λιτότητα του "προγράμματος σύγκλισης" θα την πληρώσουν πρώτοι οι κάτοικοι των σημερινών κοινοτήτων, οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ερήμωση της περιφέρειας, την εγκατάλειψη της γης, την όξυνση του δημογραφικού προβλήματος.

Αναφορικά με τη Λέσβο, τόνισε: "Στην περιοχή μας τέσσερις κοινότητες με πληθυσμό πάνω από 3.000, αν συγχωνευτούν με το δήμο Μυτιλήνης, που έχει 30.000 πληθυσμό, ποιος θα γυρίσει να τις κοιτάξει; Οι δημότες μας θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια δημοτικά τέλη καθαριότητας και ύδρευσης και οι δημότες Μυτιλήνης θα πληρώσουν αυξημένα τέλη, αφού τα έξοδα των συνεργείων του δήμου θα πολλαπλασιαστούν με μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων, συντήρηση διάσπαρτων δικτύων και αποκομιδή σκουπιδιών από μια τεράστια περιοχή, ολόκληρη δηλαδή τη χερσόνησο της Αμαλής". Τέλος, σημείωσε πως θα δημιουργηθούν νέες αντιπαλότητες και νέα εκρηκτικά προβλήματα "ιδιαίτερα όταν οι 100 ΟΤΑ του νησιού θα πρέπει να ενταχθούν σε 11 ως 27 υπερδήμους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημοτών, των δημοτικών και των κοινοτικών συμβουλίων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ