Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Ευρω-πρόστιμα και μειώσεις επιδοτήσεων
  • Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι αγελαδοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν συνολικά περίπου 800 εκατ. δραχμές για υπέρβαση ποσόστωσης
  • Το υπουργείο Γεωργίας αρκείται σε συσκέψεις...

Ενα μετά το άλλο έρχονται τα "χαστούκια" της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Μετά τη μείωση της ενίσχυσης στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα κατά 30%, οι αγελαδοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν φέτος νέο ευρω-πρόστιμο για υπέρβαση της ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος. Στα παραπάνω προστίθεται και το θέμα της εισαγωγής αμνοεριφίων από τρίτες χώρες, ενόψει του Πάσχα.

Μπρος σε όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αρκείται στην πραγματοποίηση συσκέψεων - όπως συνηθίζει - σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και κατευνασμού των αντιδράσεων των κτηνοτρόφων, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και να απειλούνται με αφανισμό. Ετσι αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Γεωργίας άλλη μια σύσκεψη, με αντικείμενο συζήτησης τις ενισχύσεις της αιγοπροβατοτροφίας και διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία και στην οποία έχουν προσκληθεί οι γνωστοί "βαστάζοι" της κυβερνητικής πολιτικής ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Τα δείγματα γραφής όμως της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας δείχνουν ότι τίποτε δεν πρόκειται να προκύψει προς όφελος των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Στο θέμα της μείωσης της επιδότησης για το 1996 στα επιλέξιμα κατά 30% (περίπου 2.000 δραχμές ανά κεφάλι), ο υπουργός Γεωργίας αρκέστηκε να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αύξηση του ύψους της τιμής βάσης (την επιδιωκόμενη τιμή παραγωγού για το κρέας), δηλαδή τίποτα. Οι αγελαδοτρόφοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καλούνται να πληρώσουν ευρω-πρόστιμο για υπέρβαση της ποσόστωσης (625.000 τόνοι) κατά τη γαλακτοκομική περίοδο 1996/97, το οποίο εκτιμάται γύρω στα 800 εκατ. δρχ., ενώ πέρσι και πρόπερσι είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1 δισ. και 1,3 δισ. αντίστοιχα. Το κακό είναι ότι οι αγελαδοτρόφοι θα κληθούν και του χρόνου να πληρώσουν ευρω-πρόστιμο, αφού το αίτημα για αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα αναμένεται να συζητηθεί στις Βρυξέλλες μέσα στο 1998. Από την άλλη ενόψει του Πάσχα θα εισαχθούν περίπου 60.000 αρνιά από τη Βουλγαρία (με τη διαφορά ότι φέτος θα εισαχθούν σφαγμένα και όχι ζωντανά) και 20.000 αρνιά από τη Ρουμανία, χώρια τις εισαγωγές που θα γίνουν από κοινοτικές χώρες και όλα αυτά με στόχο να πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές που θα πουλήσουν οι παραγωγοί.

Μέσα σε όλα αυτά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της την ΑΤΕ και την κυβέρνηση ότι οδηγούν σε χρεοκοπία τους κτηνοτρόφους, με αφορμή την εκδίκαση αύριο στον Αρειο Πάγο της αίτησης αναιρέσεων της ΑΤΕ κατά των προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες δικαίωσαν κτηνοτρόφους για τη μη εφαρμογή από τη διοίκηση της Τράπεζας της απόφασης 1967/93, που αφορούσε τη ρύθμιση κτηνοτροφικών χρεών, τα οποία συσσωρεύτηκαν χωρίς υπαιτιότητά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ