Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θέρισε" ο παγετός στη Β. Ελλάδα

Μεγάλες καταστροφές στις δεντροκαλλιέργειες σε Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Κοζάνη

Ανυπολόγιστες είναι προς το παρόν οι ζημιές στις δεντροκαλλιέργειες, τις οποίες προκάλεσε ο παγετός τις τελευταίες μέρες και μάλιστα κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης, σε πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας και κυρίως σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Ζημιές επίσης, που αγγίζουν το 100%, αναφέρθηκαν από αγρότες και στην περιοχή του Βελβενδού Κοζάνης.

Σαν να μην έφταναν, λοιπόν, οι συνέπειες των κανονισμών ξεκληρίσματος της αγροτιάς που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, έρχεται και ο καιρός σαν "συνεργός" στο έγκλημα για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν κυρίως σε καλλιέργειες ροδακινιάς, μηλιάς, κερασιάς και αχλαδιάς και οφείλονται στους παγετούς που σημειώθηκαν στις 24 του Μάρτη, καθώς και στις 10 και 15 Απρίλη. Οπως τονίζουν οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν, το χτύπημα του παγετού θα ήταν πιο ανώδυνο, αν ο ΕΛΓΑ αποζημίωνε τις πραγματικές ζημιές χωρίς κάθε φορά να προσπαθεί να αποφύγει τα έξοδα.

Στην Πέλλα, όπως φαίνεται, έχουν γίνει ζημιές σχεδόν σε όλη την έκταση του νομού και σε όλα τα ροδακινοχώρια της περιοχής. Μάλιστα υπολογίζεται ότι σε πολλές περιπτώσεις η ζημιά θα φτάσει και το 100% της φετινής παραγωγής.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -3,5 βαθμούς Κελσίου, που σημειώθηκαν κυρίως τα ξημερώματα της 10ης Απριλίου, αλλά και το χτεσινό ξημέρωμα, σε συνδυασμό με τη διάρκεια του παγετού (τουλάχιστον πάνω από 2 ώρες), προξένησαν καταστροφή των καρπιδίων ροδακινιάς και άλλων οπωροφόρων δέντρων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωργίας Γιαννιτσών, αλλά και συνεταιριστών, σε λίγες μέρες αναμένεται να αρχίσει και η καρπόπτωση της παραγωγής.

Ηδη, συνεργεία γεωπόνων του ΕΛΓΑ ξεκίνησαν τις επισκέψεις στα χωράφια για την εκτίμηση των ζημιών, όμως οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας φοβούνται πως και η φετινή χαμένη παραγωγή δε θα αποζημιωθεί δίκαια. Και ο φόβος τους είναι δικαιολογημένος, αφού πέρσι οι ενισχύσεις για την κατεστραμμένη παραγωγή, ήταν πολύ χαμηλές και όπως δηλώνουν οι αγρότες δεν ήταν αντικειμενικές.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ημαθία. Και εκεί οι καλλιέργειες πλήγησαν από τον παγετό. Ηδη οι συνεταιριστικές οργανώσεις του νομού άρχισαν να αντιδρούν και να καλούν τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των παραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ