Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο "διάλογο" παραπέμπει και τους τυφλούς η κυβέρνηση

Με μαχητική συγκέντρωση και πορεία, απαίτησαν λύσεις στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρέταξε η κυβέρνηση για να τους εμποδίσει να πατήσουν την Ηρώδου του Αττικού. "Ραντεβού σε ένα μήνα", ήταν η απάντηση του Γ. Πασχαλίδη στα αιτήματά τους

Χωρίς να πάρει καμιά ουσιαστική δέσμευση και παραπέμποντας την επίλυση των προβλημάτων των τυφλών στις ...καλένδες του διαλόγου - υποσχέθηκε συνάντηση ξανά σε ένα μήνα - ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδης επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η συνάντηση του υφυπουργού, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Π. Αποσκίτης,με το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ) έγινε στο πλαίσιο της δυναμικής κινητοποίησης των τυφλών, χτες το απόγευμα. Με τη μαχητική και δυναμική τους συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου τους και πορεία στη Βουλή, διαμαρτυρήθηκαν για την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία τίθενται οικονομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί στην παροχή δελτίου διακίνησης, στα συγκοινωνιακά μέσα για τους ανάπηρους. Ζήτησαν να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση στη λειτουργία των δημόσιων σχολών επαγγελματικής κατάρτισης των τυφλών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην εφαρμογή μιας ουσιαστικής πολιτικής απασχόλησης για τους τυφλούς. Επίσης, αίτημά τους είναι και η αύξηση του επιδόματός τους κατά 20%, καθώς και η προώθηση μέτρων φροντίδας για την τρίτη ηλικία.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσής τους μίλησε ο πρόεδρος του ΠΣΤ, Ηλ. Μαργιόλας,ο οποίος τόνισε ότι "η συγκεκριμένη κινητοποίηση στέλνει ένα βροντερό μήνυμα στην αδιαφορία της κυβέρνησης και αποτελεί την αρχή των αγώνων που θα ακολουθήσουν". Επίσης ο Β. Μπαρέκας,μέλος του ΔΣ του ΠΣΤ, υπογράμμισε στη δική του ομιλία ότι οι τυφλοί οφείλουν να συγκρουστούν με την αντιαναπηρική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. "Αν δεν αντιδράσουμε συντονισμένα, οι περικοπές στο χώρο της πρόνοιας θα συνεχιστούν", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,ο οποίος, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του Κόμματος στους αγώνες των τυφλών, υπογράμμισε: "Μέσα τη γενική πολιτική περικοπής των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, η κυβέρνηση προχώρησε και σε περικοπές στον ευαίσθητο χώρο της πρόνοιας. Η μόνη απάντηση που πρέπει να στείλετε, κατέληξε, είναι αγώνας μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων σας".

Αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης, οι τυφλοί έκαναν πορεία, που ακολούθησε τη διαδρομή μέσα από τη οδός Σταδίου, Βασ. Σοφίας και κατέληξε στη διασταύρωση με την Ηρώδου Αττικού. Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι τυφλοί δε σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα. "Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με αγώνες μαζικούς θα ανατραπεί", "να ποιοι είναι οι εκσυγχρονιστές και από τους τυφλούς κλείνουν τις σχολές", "μόρφωση, δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία", "τζόγος, καζίνα και απάτες και από τους τυφλούς κόβετε τις κάρτες".

Οταν η πορεία έφτασε στην αρχή της οδού Ηρώδου του Αττικού σταμάτησε, αφού ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί κατά μήκος του δρόμου. Μάλιστα η επιτροπή δεν μπήκε καν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού ο Γ. Πασχαλίδης τούς δέχτηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Οταν η επιτροπή επέστρεψε και ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για την εξέλιξη της συζήτησης, οι τυφλοί άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά "αίσχος" και "ντροπή". Αμέσως μετά, πορεύτηκαν συντεταγμένα προς την πλατεία Ομόνοιας όπου και διαλύθηκαν.

Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ