Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Μήνυμα ενότητας κι αγώνα
  • Με τη μεγάλη τους συμμετοχή στη χτεσινή πανελλαδική απεργία οι σιδηροδρομικοί αξίωσαν τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ, την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ και τη διαφύλαξη της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης
  • Μονόδρομος για τους εργαζόμενους η συνέχιση του αγώνα, επισημαίνει ο Σωτ. Ραυτόπουλος

Διπλό μήνυμα, ενότητας και αγωνιστικής προοπτικής, έστειλαν χτες σε κυβέρνηση, διοίκηση του ΟΣΕ, αλλά και όσους υποστηρίζουν ότι οι αγώνες δε φέρνουν αποτελέσματα, οι χιλιάδες σιδηροδρομικοί με τη μεγάλη τους συμμετοχή στην 24ωρη πανσιδηροδρομική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Πάτρα.

Η μεγάλη συμμετοχή των σιδηροδρομικών στη χτεσινή απεργία, που "παρέλυσε" τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες (έγιναν μόνο 16 δρομολόγια για κοινωνικούς λόγους, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, έναντι 300 δρομολογίων που γίνονται καθημερινά), κατέδειξε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν αποφάσεις σε βάρος του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού, ούτε μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών τους κατακτήσεων και, φυσικά, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν την αύξηση - εμπαιγμό 1%, στην οποία εμμένουν κυβέρνηση και διοίκηση. Αυτή ακριβώς η διάθεση για ενότητα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που εκδήλωσαν χτες οι σιδηροδρομικοί, εκτιμάται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αυριανή κοινή συνεδρίαση των προεδρείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) και των πρωτοβάθμιων σωματείων, κατά την οποία θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της απεργίας και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Χτες το πρωί οι απεργοί σιδηροδρομικοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στα μεγάλα σιδηροδρομικά κέντρα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Πάτρα). Στην Αθήνα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου, όπου εκπρόσωποί τους επέδωσαν στη διοίκηση το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου (διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ, υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για το 1997 με αυξήσεις πάνω από τον τιμάριθμο και διαφύλαξη της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης). Η διοίκηση του ΟΣΕ υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΠΟΣ ότι θα βελτιώσει την πρότασή της για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Στη συνέχεια οι σιδηροδρομικοί πορεύτηκαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επέδωσαν το ψήφισμά τους στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, Δ. Φωτιάδη,ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην αύξηση 1% για το 1997, ενώ, όσον αφορά τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΟΣΕ, δήλωσε αναρμόδιος και παρέπεμψε τους συνδικαλιστές στον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το προεδρείο της ΠΟΣ, χαιρετίζει όλους τους σιδηροδρομικούς που πήραν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου.

Η ΔΕΣΚ

Ο Σωτ. Ραυτόπουλος,αντιπρόεδρος της ΠΟΣ και εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισημαίνει ότι όλοι οι σιδηροδρομικοί, από την Καλαμάτα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, έστειλαν μήνυμα ενότητας κι αγώνα. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε - προσθέτει - τους εργαζόμενους στα αμαξοστάσια και τα εργοστάσια του ΟΣΕ, που η συμμετοχή τους στην απεργία ξεπέρασε το 90%, κάνοντας ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ και για την ανατροπή των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Επίσης, έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, με ουσιαστικές αυξήσεις, απορρίπτοντας τον εμπαιγμό κυβέρνησης και διοίκησης για 1% αύξηση το 1997. Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣ, τονίζει ακόμα ότι οι σιδηροδρομικοί έστειλαν σαφές μήνυμα για κλιμάκωση του αγώνα, μέχρι να λυθούν τα προβλήματά τους και καταλήγει με την επισήμανση ότι για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα και σ' αυτή την προοπτική θα πρωτοστατήσουν τα στελέχη της ΔΕΣΚ, όπως πρωτοστάτησαν και στη χτεσινή 24ωρη πανσιδηροδρομική απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ