Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Απάνθρωπη πόλη;

- Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, περιοδεύοντας την προηγούμενη Πέμπτη στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, είπε, σε μια αποστροφή του λόγου του, πως η οδός Ερμού θα γίνει ο ακριβότερος δρόμος της Ευρώπης. Τι σηματοδοτεί αυτή η δήλωση;

- Η ανάπλαση που έχει προωθηθεί στο κέντρο της Αθήνας, (ιστορικό τρίγωνο και Ψυρρή), δεν έχει καμιά σχέση με τη ζωή του κατοίκου της Αθήνας. Δεν τη βελτιώνει, αλλά ούτε και διευκολύνει την πρόσβασή του στο κέντρο της πόλης, από την άποψη ότι οι συγκοινωνίες δεν τον εξυπηρετούν. Αντίθετα, αν θέλει να ψωνίσει από το κέντρο, μάλλον υποχρεώνεται να έρθει με το αυτοκίνητό του, να το σταθμεύσει στα παρκόμετρα ή στα ιδιωτικά γκαράζ. Και να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες που ήταν στις παρόδους της οδού Ερμού και που ασκούσαν παραδοσιακά επαγγέλματα και χονδρεμπόριο, έχουν εξοβελιστεί βίαια και πολλοί έχουν καταστραφεί ήδη οικονομικά, γιατί, μεταφερόμενοι σε άλλες περιοχές, έχασαν την πελατεία τους. Η Ερμού είναι ο μόνος δρόμος που έχει αυξήσει την αξία του, όσον αφορά τη χρήση γης και την εμπορική της δραστηριότητα. Ομως η αύξηση της αξίας της γης προσελκύει ισχυρές οικονομικές δραστηριότητες, αφού οι μικρομεσαίοι έμποροι μην μπορώντας να αντέξουν τον ανταγωνισμό, τα ψηλά ενοίκια και την αυξημένη φορολόγηση αναγκάζονται να φύγουν ή να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. Και έχουν εγκατασταθεί στη θέση τους μεγάλες εμπορικές φίρμες, που συχνά δε δένουν με το παραδοσιακό χρώμα της"αναβαθμισμένης" περιοχής.

- Εχει άλλες επιπτώσεις αυτή η κατάσταση στη ζωή και τη μορφή του κέντρου;

- Εχει, βέβαια, επιπτώσεις και στην απασχόληση των εργαζομένων, αφού έχει μειωθεί ο αριθμός των απασχολουμένων, αλλά αλλάζουν προς το χειρότερο και οι εργασιακές σχέσεις. Οι νέοι επιχειρηματίες, που εγκαθίστανται στην περιοχή, εκμεταλλευόμενοι το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και την ανεργία, προσλαμβάνουν εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ωρομίσθιους, ανασφάλιστους κλπ.

Και επιπλέον, τη θέση των καταστημάτων που έκλεισαν στις παρόδους της Ερμού την πήραν μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Αυτό βρίσκεται στη λογική της δημοτικής αρχής, που λέει ότι ο τουρίστας, ερχόμενος στην Αθήνα, πέρα από τους αρχαιολογικούς χώρους, πρέπει να βρίσκει εύκολα και τους χώρους διασκέδασης και περιπάτου. Δηλαδή, αυτό που απασχολεί είναι η εξυπηρέτηση αυτών που έρχονται κυρίως για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αθήνα και τα στελέχη των επιχειρήσεων.

- Αρα μιλάμε για υιοθέτηση στην Αθήνα του μοντέλου της Βηρυτού;

- Πράγματι. Και από αυτήν την κατάσταση ο Αθηναίος εργαζόμενος δεν έχει να κερδίσει τίποτε, εφόσον απωθείται από το κέντρο και τις δραστηριότητές του. Πού θα πάει στο κέντρο της πόλης ο φτωχός εργαζόμενος, ο άνεργος νέος, όπου δε θα μπορεί να σταθεί πουθενά, χωρίς να πληρώσει πολλά; Είτε στα πανάκριβα εμπορικά καταστήματα, είτε στις πανάκριβες καφετέριες;

- Ποια πρέπει να είναι η απάντηση σε αυτά τα αντιδραστικά σχέδια για την Αθήνα;

- Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μαζικοί φορείς της Αθήνας, παραδειγματιζόμενοι από την εξέλιξη των περιοχών που "αναπλάστηκαν" πρέπει να επαγρυπνούν και να αντιπαλέψουν παρόμοια σχέδια, τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά εξελίσσονται και σε άλλες ιστορικές περιοχές, όπως ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο, το Γκαζοχώρι, το Μετς και το Θησείο. Πρέπει να μην επιτρέψουν να μεταβληθεί σεαπάνθρωπη πόλη, σε πόλη αφιλόξενη για τον εργαζόμενο και τον άνεργο, για τα λαϊκά και φτωχά στρώματα.

Θ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ