Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Κοινή γλώσσα, κοινά προβλήματα, κοινή προοπτική

Για την ειρήνη, την εργασία, την παιδεία και την κοινωνική πολιτική συζήτησαν οι γυναίκες από την Ελλάδα και την Τουρκία. Συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν να αγωνιστούν, για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών

(Της απεσταλμένης μας Μπέρρυς ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ).-

"Ολους μας μια κοινή μοίρα μάς ενώνει. Η πάλη κατά του πολέμου, κατά της δυστυχίας και του θανάτου, η πάλη κατά της φτώχειας και του φόβου, η πάλη και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο". Τα λόγια του ποιητή επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στη Σάμο, όπου οι γυναίκες της Ελλάδας και της Τουρκίας απέδειξαν πως οι εμπειρίες τους είναι κοινές, όπως κοινά είναι και τα αιτήματά τους. Η ειρήνη, η παιδεία, η εργασία και η κοινωνική πολιτική ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν και απ' τις δύο πλευρές. Οι τοποθετήσεις και οι προβληματισμοί τους, απέδειξαν πως οι γυναίκες απ' όποια χώρα κι αν προέρχονται, μπροστά σ' αυτά τα θέματα χρησιμοποιούν μια κοινή γλώσσα. Τη γλώσσα της διεκδίκησης, της οργής, της αγανάκτησης, της ειλικρίνειας.

"Είναι ανάγκη να σπάσουμε τα σύνορα, να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς, ν' αγκαλιαστούμε και μαζί ενωμένες να απαιτήσουμε την ανθρώπινη και ισότιμη αντιμετώπιση", ήταν η κοινή διαπίστωση. "Για ν' αλλάξει αυτός ο κόσμος", ήταν η ελπίδα. "Για να εξαφανιστούν απ' τα χαρτιά των στατιστικών τα εννέα συμπεράσματα που καταρρακώνουν την προσωπικότητα της γυναίκας", ήταν η προοπτική.

Τα εννέα αυτά συμπεράσματα είναι:

  • Οι γυναίκες αποτελούν το 70% των φτωχών του σημερινού κόσμου.
  • Τα 2/3 των αναλφαβήτων, παγκοσμίως, είναι γυναίκες.
  • Κάθε χρόνο πεθαίνουν τουλάχιστον 500.000 γυναίκες από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή μη ασφαλείς εκτρώσεις.
  • Το 32% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού των γυναικών είναι οικονομικά δραστήριες, αλλά πάνω από 11 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι η μη αμειβόμενη εργασία των γυναικών.
  • Ο μισθός της γυναίκας για ίδια εργασία είναι 40% χαμηλότερος, κατά μέσο όρο, απ' του άνδρα.
  • Το 76% της εργασίας στον κόσμο γίνεται από γυναίκες και μόνο το 9% του εισοδήματος απ' αυτή, καταλήγει στα χέρια των γυναικών.
  • Μόνο το 11% των βουλευτών και λαϊκών εκπροσώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι γυναίκες.
  • Σε πολλές χώρες, κάθε 20 λεπτά ξυλοφορτώνεται μια γυναίκα.
  • Το δουλεμπόριο γυναικών και ανήλικων κοριτσιών έχει γίνει ένα διεθνές οργανωμένο έγκλημα.

"Θα διαφυλάξουμε όσα κερδήθηκαν με τους αγώνες των γυναικών, θα ενημερώσουμε τις νέες γυναίκες γι' αυτά και θα αγωνιστούμε μαζί για την παραπέρα βελτίωση της θέσης της γυναίκας", ήταν η υπόσχεση που έδωσαν οι γυναίκες της Ελλάδας και της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ