Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Κυβερνητική πυγμή απέναντι στους εργαζόμενους
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
  • Την Τρίτη θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους

Την Τρίτη θα αποφασίσουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας με ποια μορφή κινητοποιήσεων θα απαντήσουν στην κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να δώσει την εφάπαξ αποζημίωση του επιδόματος γενικών εξετάσεων μόνο σε υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου και περιφερειακών υπηρεσιών, που εμπλέκονται στις εξετάσεις και μάλιστα όχι στο ύψος που ζητούσαν οι ομοσπονδίες των εργαζομένων.

Πάντως, όπως δήλωναν εκπρόσωποι των διοικητικών υπαλλήλων που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, η ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης, δημιούργησε κλίμα αγανάκτησης στον κλάδο που θα αποφασίσει κινητοποιήσεις με κλιμάκωση από την ερχόμενη βδομάδα, ενώ τόνιζαν ότι οι εργαζόμενοι θα δείξουν ευαισθησία απέναντι στους υποψηφίους των Γενικών Εξετάσεων, κάτι, που, όπως τόνιζαν, δεν κάνει η κυβέρνηση, με τη στάση της απέναντι στον κλάδο τους.

Από χτες, Παρασκευή, και σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα συνεδριάσουν τα πρωτοβάθμια όργανα των τριών ομοσπονδιών των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ, ΠΟΔΠ ΑΕΙ, ΠΑΟΔ ΤΕΙ), προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του κλάδου. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας βιώνουν τις επιπτώσεις του μισθολογίου λιτότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους, που καταδικάστηκε από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, καθώς δεν ενσωματώνει τα επιδόματα που έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις σημερινές αποδοχές τους, καθηλώνοντας τους μισθούς τους.

Στη Βουλή

Επίδειξη πυγμής έκανε η κυβέρνηση, χτες στη Βουλή, διά του υφυπουργού παιδείας Ι. Ανθόπουλου,απέναντι στους εργαζόμενους του υπουργείου, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

"Οι Γενικές Εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ - είπε ο υφυπουργός - θα γίνουν οπωσδήποτε, με απόλυτη ομαλότητα τον προβλεπόμενο χρόνο. Το υπουργείο παιδείας πιστεύει ότι με την ήδη κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό οικονομικών ρυθμίζονται τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων της κεντρικής και της τέως περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας κι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα συμμετάσχουν όλοι κανονικά, με τον τρόπο που ξέρουν στη διεξαγωγή των Γενικών εξετάσεων. Εάν δεν το πράξουν το υπουργείο Παιδείας είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και διαθέτει το μηχανισμό, προκειμένου με απόλυτη ομαλότητα να διεξαχθούν οι Γενικές εξετάσεις".

Αναφερόμενος στη σημασία που είχε στο παρελθόν το επίδομα Γενικών Εξετάσεων είπε ότι "είχε την έννοια της μισθολογικής ενίσχυσης" και ότι "δεν ήταν απόλυτα συσχετισμένο με την προσφορά πραγματικής υπηρεσίας". Ετσι δικαιολόγησε τις ρυθμίσεις του Ν.2470/97 στις οποίες και αναφέρθηκε.

Σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων να είναι ενταγμένοι στο υπουργείο Παιδείας, ο Ι. Ανθόπουλος είπε πως το υπουργείο το βλέπει με συμπάθεια, προσθέτοντας όμως ότι για την αντιμετώπισή του χρειάζεται συλλογική εκτίμηση και απόφαση της κυβέρνησης.

Ο Ορ. Κολοζώφ

"Είναι γεγονός - υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ - και το παραδεχτήκατε κι εσείς, ότι αυτό το επίδομα είχε το χαρακτήρα συμπλήρωσης των αποδοχών αυτών των εργαζομένων. Κι ενώ λέτε ότι καταργήσατε αυτά τα επιδόματα δεν τα ενσωματώσατε στους μισθούς, με αποτέλεσμα να βλέπουν στην πράξη, ξαφνικά, να μειώνονται τα εισοδήματά τους. Οφείλετε να συμφωνήσετε μαζί τους, ότι έχουν δίκιο και να προχωρήσετε στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους".

Σχετικά με το αίτημα της επιστροφής αυτών των εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε: "Χαίρομαι που το βλέπετε με συμπάθεια, αλλά από εκεί μέχρι να λυθεί το θέμα υπάρχει μεγάλη απόσταση. Εχουμε μια ανησυχία γιατί ξέρουμε ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν θέσεις και απόψεις - που έχουν μεταφραστεί σε νόμο - που επιμένουν ότι το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την παιδεία πρέπει να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ