ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαβουλεύσεις για "κοσμική" κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ άρχισε χτες κινήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, καλώντας τα κοσμικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας.

Οπως είπε σε δημοσιογράφους κατόπιν μιας συνάντησης με στελέχη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του οποίου ηγείται, οι ηγέτες των (άλλοτε) "σοσιαλδημοκρατικών" κομμάτων Ρεπουμπλικανικό και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα τον συναντήσουν "αύριο" (σήμερα). Πάντως, πρόσθεσε, η επί μακρόν αντίπαλός του στην κούρσα για την αρχηγεσία της τουρκικής Δεξιάς, η αρχηγός του Κόμματος Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, δεν απάντησε στην πρόσκλησή του να συναντηθούν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς πολιτικών αναλυτών, ο Γιλμάζ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έδρες που κατέχουν τα κόμματα στην 550μελή Βουλή δεν μπορεί να κατακτήσει απόλυτη πλειοψηφία, ακόμη και μετά την αποσκίρτηση ενός ακόμη βουλευτή, του Χαλούκ Μουφτουλέρ, από το Κόμμα Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ. Ακόμη και αν τεθούν υπό την ηγεσία του ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ και ο Μουσίν Γιαλιτσίογλου, (δηλαδή όλα τα κόμματα, πλην του Ρεφάχ και του Ορθού Δρόμου) πάλι θα χρειάζονται 10-12 έδρες, για να επιτευχθεί η έστω ισχνή απόλυτη πλειοψηφία των 276 ψήφων...

Από την πλευρά της, η Τανσού Τσιλέρ (εκπλήσσοντας ίσως όσους θυμούνται το προ ενός έτους πολιτικό της προφίλ) μετά τη δήλωσή της περί "προεδρικού πραξικοπήματος", εκτόξευσε χτες άλλο ένα φαρμακερό βέλος: "το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας", είπε, "υποτάσσεται σε ορισμένους κύκλους" (ποιος να το έλεγε βέβαια ότι η Τανσού Τσιλέρ θα "κάρφωνε" τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Μεσούτ Γιλμάζ ότι αποτελούν εκφραστές των βουλήσεων του στρατού... ).

Πάντως, τόσο οι πολέμιοι του μέχρι πρότινος κυβερνητικού συνασπισμού όσο και Τούρκοι νομικοί αντιτείνουν ότι η απόφαση του Προέδρου Ντεμιρέλ είναι "καθ' όλα νόμιμος".

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το αν θα επιτευχθεί σχηματισμός κυβερνήσεως από τον Μεσούτ Γιλμάζ εξαρτάται από τη δυνατότητά του να διαλύσει το κόμμα της Τσιλέρ, δεχόμενος όσους διαφωνούσαν με αυτήν.

ΡΩΣΙΑ
Η Κρατική Δούμα απέρριψε τις περικοπές

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) απέρριψε, με 210 ψήφους κατά και 112 υπέρ, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για περικοπές των δαπανών στον προϋπολογισμό του 1997. Απορρίφθηκε, επίσης, κι ένα πρόγραμμα περικοπών, το οποίο προωθούσαν φιλοκυβερνητικοί βουλευτές και στην ψήφιση του οποίου, τουλάχιστον, προσδοκούσε η κυβέρνηση. Η ανάγκη για περικοπή των δαπανών προέκυψε εξαιτίας της υστέρησης των δημοσίων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος κατά 40%, τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου. Ωστόσο, η κυβέρνηση, αγνοώντας αυτή την απόφαση, δήλωσε ότι με ή χωρίς την υποστήριξη της Δούμας οι περικοπές των δημοσίων δαπανών θα επιβληθούν, γιατί απλούστατα η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ετσι, ο υφυπουργός Οικονομικών Βλαντίμιρ Πετρόφ επισήμανε μετά την ψηφοφορία ότι η κυβέρνηση θα έχει σχετικές συνομιλίες με τα κόμματα, αλλά, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προχωρήσει μόνη της να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά. Σημειώνεται ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 1997 έχει ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή κατ' επιμονή της κυβέρνησης. Τώρα η ίδια θέτει θέμα περικοπής των δαπανών, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μπορεί να θέσει βέτο στην απόφαση της Δούμας και να δώσει εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της, κύριοι εμπνευστές των οποίων είναι οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ.

Απεργία πείνας

Απεργία πείνας πραγματοποιούν εδώ και 15 μέρες έξι γιατροί του νοσοκομείου της περιοχής Πριμόριε (Απω Ανατολή), διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών τους από τη διεύθυνση του ιδρύματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες. Στην ίδια κίνηση υποχρεώθηκαν να καταφύγουν πριν από μια βδομάδα περίπου 30 συνάδελφοί τους σε νοσοκομείο της ίδιας περιοχής. Ενας από τους απεργούς εξαντλήθηκε τόσο πολύ που υποχρεώθηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Φωτιά σε κατασκήνωση

Τέσσερα κορίτσια έχασαν τη ζωή τους και τρία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, έχοντας υποστεί εγκαύματα εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε σε παιδική κατασκήνωση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, 22 Ιούνη, σε κατασκήνωση κοντά στην πόλη Βορόνεζ (Νότια Ρωσίας), δήλωσε στο "Ρόιτερ" εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΒΕΛΓΙΟ
Χρονιάτικη γιορτή της "Κόκκινης σημαίας"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ανταπόκριση Ν. ΠΑΝΤΑΖΗΣ). -

Μέσα σε κλίμα διεθνιστικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η χρονιάτικη γιορτή της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου "Drapeau Rouge" (Κόκκινη Σημαία).

Στη γιορτή συμμετείχαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου, της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, του Ιράν, της Κούβας, ενώ πήραν μέρος και οι φίλοι του Βιετνάμ, της Επιτροπής Ειρήνης Βελγίου, το Φεμινιστικό Κίνημα Βελγίου. Χαιρετιστήρια μηνύματα έστειλε το ΚΚ Κουβέιτ, το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) και πολλές άλλες οργανώσεις και κόμματα.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Λάμπρος Τσελίκας, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Εντύπωση και μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του Λ. Τσελίκα στη συνάντηση ειδικά σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όπου καταγγέλθηκαν οι επιδιώξεις του και οι στρατιωτικές επεμβάσεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία. Ειπώθηκε επίσης ότι με τις εντολές της Νέας Τάξης Πραγμάτων το ΝΑΤΟ παραμένει το ένοπλο πλοκάμι του, ενώ παράλληλα τονίστηκε ότι οι συμφωνίες των Μάαστριχτ - Σένγκεν - Αμστερνταμ οδηγούν τους λαούς της Ευρώπης στη φτώχεια, την ανεργία, τα ναρκωτικά και την καταπίεση.

Στην κεντρική εκδήλωση ο Λ. Τσελίκας χαιρέτισε και ευχαρίστησε εκ μέρους του ΚΚΕ για την πρόσκληση και ευχήθηκε πρόοδο και επιτυχία στην παραπέρα κοινή και συντροφική δράση και παρουσία των Κομμουνιστικών Κομμάτων ενάντια στις επιδιώξεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ έκανε και κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στο Βέλγιο με περίπτερο, έντυπα υλικά και βιβλία, αλλά και ελληνικούς μεζέδες και κρασί. Πραγματοποιήθηκαν πολλές συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι αγώνες των Ελλήνων αγροτών, εργατών, ναυτεργατών, συνταξιούχων και της νεολαίας, όπου με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το Σένγκεν και το "παλιό και νέο" Μάαστριχτ.

Ο Μ.Γιλμάζ μιλάει στους δημοσιογράφους μπροστά απο ένα πορταίτο του Κε

Ο Μ. Γιλμάζ μιλάει στους δημοσιογράφους με φόντο ένα πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ

ΧΙΛΗ
Παγιδευμένοι από χιονοθύελλα

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Προσπάθειες για να διασωθούν περισσότερα από 200 άτομα που έχουν αποκλειστεί σε ένα μεθοριακό φυλάκιο στις Ανδεις, όπου από την Κυριακή πλήττονται από χιονοθύελλα, κάνει η αστυνομία της Χιλής αυτές τις μέρες. Πάντως, μέχρι χτες τα ελικόπτερα της χιλιανής αεροπορίας κατόρθωσαν να απομακρύνουν μόνο 29 άτομα πριν επιδεινωθεί κι άλλο η κακοκαιρία. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνολικά 198 άτομα, μεταξύ των οποίων και εφτά παιδιά, παραμένουν παγιδευμένα από την Πέμπτη στο γραφείο μετανάστευσης στο μεθοριακό σταθμό Λος Λιμπερταδόρες στα σύνορα Χιλής - Αργεντινής.

ΡΩΣΙΑ
Απομάκρυνση υπουργού

ΜΟΣΧΑ.-

Απομακρύνθηκε προσωρινά από τη θέση του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας, Βαλεντίν Κοβαλιόφ, ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο με βιντεοκασέτα που δείχνει τον ίδιο σε σκηνές με γυμνές γυναίκες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν έλαβε αυτή την απόφαση μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε το Σάββατο ο ίδιος ο Κοβαλιόφ στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Η μηνιαία εφημερίδα "Σοβερσένο Σεκρέτνο" δημοσίευσε σκηνές από τη βιντεοκασέτα, που δείχνουν τον υπουργό με γυμνές γυναίκες στη σάουνα ενός νάιτ κλαμπ. "Πρόκειται για λυπηρή εξέλιξη", δήλωσε ο Τσερνομίρντιν στους δημοσιογράφους. Ο Κοβαλιόφ αρνείται τα πάντα και δήλωσε ότι πρόκειται για δυσφημιστικό μοντάζ.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κοβαλιόφ εργάστηκε κανονικά στο γραφείο του και δήλωσε ότι θα μηνύσει τους υπεύθυνους της εφημερίδας για συκοφαντική δυσφήμιση.

Προσφορές για την Κούβα

Ο Παναγιώτης Βαζούρας πρόσφερε 100.000 δρχ. στη μνήμη της μητέρας του ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΖΟΥΡΑ,που εκτελέστηκε το Δεκέμβρη του 1944. Του αδελφού του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΖΟΥΡΑ,μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον εμφύλιο, της γυναίκας του άξιας κομμουνίστριας, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΒΟΥΛΑΣ ΒΑΖΟΥΡΑ,που πέθανε από την επάρατο στις 15 Αυγούστου 1996. Καθώς και στη μνήμη των ΑΝΤΩΝΗ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ,ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ,ΡΟΥΛΑΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΥ,ΑΥΡΑΣ ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΟΥ,ΑΛΕΚΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ και όλων των νεκρών αγωνιστών.

  • Ο Παρασκευάς Πατριαρχέας,από την Καλαμάτα, προσφέρει 15.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας στη μνήμη των θείων του ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΛΟΥΜΒΑΚΗ,μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στο Γράμμο και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΑΛΗΡΕΑ από το Εξοχώρι Μεσσηνίας, που σκοτώθηκε στη Μάχη της Ζαχάρως, καθώς και στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΡΛΑΚΟΥ.
  • Ο Γιάννης Ξηρομερίτης από το Γέρακα πρόσφερε 5.000 δρχ.
  • Ο Βασίλης Δασκαλόπουλος πρόσφερε 15.000 δρχ. για τον ηρωικό λαό της Κούβας, που αντιστέκεται στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ