Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Κρατική Δούμα απέρριψε τις περικοπές

ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) απέρριψε, με 210 ψήφους κατά και 112 υπέρ, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για περικοπές των δαπανών στον προϋπολογισμό του 1997. Απορρίφθηκε, επίσης, κι ένα πρόγραμμα περικοπών, το οποίο προωθούσαν φιλοκυβερνητικοί βουλευτές και στην ψήφιση του οποίου, τουλάχιστον, προσδοκούσε η κυβέρνηση. Η ανάγκη για περικοπή των δαπανών προέκυψε εξαιτίας της υστέρησης των δημοσίων εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος κατά 40%, τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου. Ωστόσο, η κυβέρνηση, αγνοώντας αυτή την απόφαση, δήλωσε ότι με ή χωρίς την υποστήριξη της Δούμας οι περικοπές των δημοσίων δαπανών θα επιβληθούν, γιατί απλούστατα η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ετσι, ο υφυπουργός Οικονομικών Βλαντίμιρ Πετρόφ επισήμανε μετά την ψηφοφορία ότι η κυβέρνηση θα έχει σχετικές συνομιλίες με τα κόμματα, αλλά, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα προχωρήσει μόνη της να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά. Σημειώνεται ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 1997 έχει ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή κατ' επιμονή της κυβέρνησης. Τώρα η ίδια θέτει θέμα περικοπής των δαπανών, κυρίως στον κοινωνικό τομέα. Ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μπορεί να θέσει βέτο στην απόφαση της Δούμας και να δώσει εντολή στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της, κύριοι εμπνευστές των οποίων είναι οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ.

Απεργία πείνας

Απεργία πείνας πραγματοποιούν εδώ και 15 μέρες έξι γιατροί του νοσοκομείου της περιοχής Πριμόριε (Απω Ανατολή), διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών τους από τη διεύθυνση του ιδρύματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες. Στην ίδια κίνηση υποχρεώθηκαν να καταφύγουν πριν από μια βδομάδα περίπου 30 συνάδελφοί τους σε νοσοκομείο της ίδιας περιοχής. Ενας από τους απεργούς εξαντλήθηκε τόσο πολύ που υποχρεώθηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Φωτιά σε κατασκήνωση

Τέσσερα κορίτσια έχασαν τη ζωή τους και τρία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, έχοντας υποστεί εγκαύματα εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε σε παιδική κατασκήνωση, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, 22 Ιούνη, σε κατασκήνωση κοντά στην πόλη Βορόνεζ (Νότια Ρωσίας), δήλωσε στο "Ρόιτερ" εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ