Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και πρόταση μομφής

Τη μορφή καθημερινού φαινομένου έχουν πάρει οι συγκρούσεις νεαρών Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη της Χεβρώνα, οι οποίες το Σάββατο κατέληξαν στον τραυματισμό 14 διαδηλωτών. Παράλληλα, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν και στην περιφέρεια της Ναμπλούς, χωρίς, όμως, να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς. Η ένταση οξύνθηκε περισσότερο μετά την είδηση του σοβαρού τραυματισμού ενός 14χρονου Παλαιστινίου από τα πυρά Ισραηλινού στρατιώτη, την Κυριακή, λίγο έξω από την πόλη της Γάζας, κατά τη διάρκεια ήρεμης διαμαρτυρίας Παλαιστινίων κατά της κατάσχεσης γης από το Ισραήλ.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλει η Παλαιστινιακή Αρχή για να αποτρέψει τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά ισραηλινών στόχων, δήλωνε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα "Μααρίβ", υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας της παλαιστινιακής αστυνομίας και ήδη την περασμένη βδομάδα συνελήφθη μία γυναίκα που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας. Παρ' όλα αυτά, ο Αραφάτ τόνισε ότι η οργή και η απογοήτευση του παλαιστινιακού λαού από την τελμάτωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" και από τις ισραηλινές αποφάσεις για ανέγερση και επέκταση νέων οικισμών είναι αδύνατο να ελεγχθούν 100% και προειδοποίησε ότι "όλη η Μέση Ανατολή κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος".

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή εφημερίδα "Γιεντότ Αχρονότ", επικαλούμενη μυστική επιστολή του Ισραηλινού πρέσβη στην Ουάσιγκτον, υποστήριζε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, εκμυστηρεύτηκε ότι "όντως ο Γιασέρ Αραφάτ έχει υποπέσει σε πολλά σφάλματα προσφάτως, όμως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην παλαιστινιακή ηγεσία παρά μόνο ο εξτρεμισμός".

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα απορροφημένος από τη σημερινή συνεδρίαση της Κνεσσέτ, με θέμα την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρά τις φήμες που θέλουν τα συγκυβερνώντα κόμματα να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της απόσυρσης της εμπιστοσύνης τους από το πρόσωπο του Νετανιάχου, εξέφρασε την αισιοδοξία του. Τη σταδιακή πτώση του Νετανιάχου προέβλεψε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπάρακ, που χαρακτήρισε σχετικά δύσκολη την πιθανότητα ανατροπής της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ