Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ "ΕΠΤΑ"
Στο όνομα του κέρδους των πολυεθνικών

ΝΤΕΝΒΕΡ.-

Με κύριο χαρακτηριστικό τη βαθιά αντιπαλότητα πάνω στην παγκόσμια οικονομία και τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει, αλλά και την εισδοχή και επισήμως της Ρωσίας στο γκρουπ των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των "Επτά" (G7), που μετονομάστηκε πια, σε "G8". Στην ανακοίνωση των εννέα σελίδων που εξέδωσαν οι "επτά" μετά τη λήξη της Συνόδου, αφού η Ρωσία δε συμμετείχε στο οικονομικό σκέλος της τριήμερης συνάντησης, εκθειάζονται οι "πολύ θετικοί" δείκτες των οικονομιών των κρατών, που σημαίνει μείωση του πληθωρισμού και των δημοσίων ελλειμμάτων, καθώς και η μικρή σταδιακή ανάπτυξη των δεικτών ανάπτυξης που σημείωσαν αρκετά κράτη. Ενώ υπήρξε διεξοδική αναφορά στις επερχόμενες οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να επεξεργαστούν τα επιτελεία των χωρών μέχρι την επόμενη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, το Μάη του 1998, ώστε να πραγματοποιηθεί το... πολυπόθητο άλμα προς το μεγαλύτερο ανταγωνισμό της αγοράς και επομένως την αύξηση των κερδών.

Παρά την κοινή ανακοίνωση, οι αντιπαραθέσεις ήταν κάθετες σε πολλά σημεία τα οποία αναφέρονται στην κοινή ανακοίνωση. Η αλαζονική συμπεριφορά του Προέδρου Κλίντον με την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, όπου προέτρεψε τους υπολοίπους να ακολουθήσουν "το αμερικανικό οικονομικό μοντέλο" που είναι το πιο ανθηρό και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ανεργίας, πόλωσε το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού και προκάλεσε ποικιλόμορφες αντιδράσεις και εντάσεις, με κυριότερες αυτές του προέδρου της ΕΕ που δήλωσε αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία του Κλίντον: "Το αμερικανικό μοντέλο ίσως να είναι καλό για τους Αμερικανούς, όμως εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να καθορίσουμε το δικό μας μοντέλο". Ανάλογες και εξίσου χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των δύο Ευρωπαίων ηγετών που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της ΕΕ, του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, που παρατήρησε ότι "οι ΗΠΑ είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά δεν έχει τις ίδιες δομές και παραδόσεις με τη Γαλλία". Ενώ, ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, βαθύτατα δυσαρεστημένος από το εκθειαστικό και υπερφίαλο ύφος της ομιλίας Κλίντον, όσον αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, έσπευσε να τονίσει με νόημα: "Μην ξεχνάτε τη λέξη κοινωνικός".

Αλλο ένα σημαντικό σημείο των συναντήσεων, που όμως δεν κατάφεραν να καταλήξουν και υπήρξαν διαφωνίες, ήταν το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την εισδοχή των νέων μελών, μια και η προθεσμία για τη λήψη σχετικής απόφασης λήγει σε δύο εβδομάδες. Χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία φαίνεται ότι δε θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ένταξή τους, ενώ η Σλοβενία και η Ρουμανία μπορούν να αποτελέσουν τα επόμενα μέλη, εφόσον και εάν διαπιστωθεί ότι "ακολουθούν πιστά το δρόμο των μεταρρυθμίσεων".

Πάντως, υπήρξαν κοινές θέσεις για περιφερειακά ζητήματα που με ευκολία κατέληξαν σε κοινές αποφάσεις, όπως η απόρριψη της κλωνοποίησης για την ανθρώπινη φυλή, η πίεση για την προώθηση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή, η προειδοποίηση προς τη Βοσνία για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον, η υπόσχεση για αμεσότερη παρέμβαση στη Μαύρη Ηπειρο με τη μορφή οικονομικών προνομίων και βοήθειας σε όσες χώρες προβούν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οσο για το περιβάλλον, συμφώνησαν ότι πρέπει να προστατευτεί, αλλά όχι με ποιο τρόπο, αφού οι ΗΠΑ δε δέχτηκαν να δεσμευτούν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ