Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Και άλλη "συμφωνία κυρίων" για τις εκλογές

ΡΩΜΗ και ΤΙΡΑΝΑ.- Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων αντίπαλων πολιτικών κομμάτων έθεσαν τις διαφορές τους προσωρινά στο περιθώριο κι υπέγραψαν χτες στη Ρώμη μια πολιτική συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει τις γενικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Η συμφωνία προβλέπει ότι μόνο στην περίπτωση που η εκλογική διαδικασία αποδειχθεί "ελεύθερη και δίκαιη" θα τύχει της αποδοχής του αλβανικού λαού. Ακόμη λέει ότι η νέα κυβέρνηση - πιθανότατα ένας συνασπισμός κομμάτων - θα πρέπει να σεβαστεί τα συμφέροντα των μικρών κομμάτων και να αναθέσει την πλήρωση ορισμένων θέσεων στην αντιπολίτευση.

Τόσο ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Τρίταν Σιέχου, στενός πολιτικός "φίλος" του Προέδρου Μπερίσα, όσο και ο Φάτος Νάνο, ηγέτης των Σοσιαλιστών, χαρακτήρισαν τη συμφωνία σημαντικό βήμα στην πορεία προς την επίλυση της αλβανικής κρίσης. Ο τρίτος πολιτικός ηγέτης που υπέγραψε τη συμφωνία είναι ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σκεντέρ Γκινούσι. Δύο μικρότερα κόμματα αρνήθηκαν πάντως να υπογράψουν.

Τόσο ο Τρίταν Σιέχου όσο και ο Φάτος Νάνο προέβλεψαν νίκη των κομμάτων τους και επανέλαβαν τις σκληρές κατηγορίες που έχουν ανταλλάξει. Ο Νάνο είπε ότι φοβάται πως οι πράκτορες του Μπερίσα θα επιχειρήσουν "να διαστρεβλώσουν τη βούληση του εκλογικού σώματος και να καταστρέψουν την ψηφοφορία". Ο Σιέχου κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές για τη βία, η οποία "έφερε την Αλβανία σε χαώδη κατάσταση επί μήνες".

Βία στο εσωτερικό

Εξι τραυματίες αστυνομικοί είναι ο απολογισμός της σύγκρουσης περιπόλου με αγνώστους, οι οποίοι εικάζεται ότι αποτελούν μέλη κάποιας συμμορίας, στα Τίρανα, την Κυριακή αργά το βράδυ. Οπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας στην αλβανική πρωτεύουσα, Πασκ Τούσα, οι περιπολούντες αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγιστικά πυρά, όταν πλησίασαν ένα αυτοκίνητο για να το ελέγξουν. Κατά την ίδια πηγή, οι τρεις από τους έξι τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στο μεταξύ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν στην Αυλώνα, στη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης αντιπάλων συμμοριών.

Υπολογίζεται ότι από τις 28 του Φλεβάρη έχουν σκοτωθεί στην Αλβανία περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το "Αθηναϊκό Πρακτορείο", επίσης, άγνωστοι διέρρηξαν προχτές ξημερώματα το Γενικό Ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο. Ο Αλβανός αστυνομικός που φρουρούσε το κτίριο δεν αντελήφθη τη διάρρηξη. Οι δράστες, κατά την ίδια πηγή, μπήκαν σε δύο γραφεία, προκάλεσαν μικροζημιές, άφησαν πάνω σε ένα γραφείο μια χειροβομβίδα και διέφυγαν.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο επί δέκα μέρες έχει διακόψει τη χορήγηση ελληνικών θεωρήσεων, ενώ έχουν αφαιρεθεί "για προληπτικούς λόγους" όλα τα σημαντικά αντικείμενα που σχετίζονται με τις θεωρήσεις, διάφορα έγγραφα, σφραγίδες και άλλο υλικό από το κτίριο του Γενικού Προξενείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ