ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανναυτεργατική αγωνιστική κλιμάκωση

Οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για την προστασία της απασχόλησης, με συγκέντρωση την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Σκληραίνει η μάχη με το δουλεμπορικό κύκλωμα

Με πανναυτεργατική συγκέντρωση, μεθαύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη,κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για την πάταξη της μεσιτείας και την προστασία της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα τον αγώνα τους. Χτες απέκλεισαν ξανά για τέσσερις ώρες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, τις εισόδους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,απαγορεύοντας στους ναυτιλιακούς πράκτορες να εισέρχονται για συναλλαγές.

Τις κινητοποιήσεις εναντίον των "δουλεμπόρων" της Ακτής Μιαούλη διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία ήδη έχουν θέσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης στοιχεία για την παράνομη δράση 11 ναυτιλιακών πρακτόρων, ενώ καθημερινά ναυτεργάτες προσέρχονται στα δυο σωματεία δίνοντας γραπτές καταγγελίες και για άλλους πράκτορες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δυο σωματεία υπογραμμίζουν ότι ο αγώνας για το κλείσιμο των μεσιτικών γραφείων θα επεκταθεί και στις ναυτιλιακές εταιρίες που αρνούνται να ναυτολογήσουν Ελληνες ναυτεργάτες."Ο αγώνας μας - προειδοποιούν - θα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όσο η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνεχίζουν την προκλητική αδιαφορία για τους ανέργους και την κάλυψη της γάγγραινας του δουλεμπορίου".

Σημειώνουν ακόμα ότι η μεθαυριανή πανναυτεργατική συγκέντρωση που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,πρέπει να αποτελεί αφετηρία για την κλιμάκωση των αγώνων, καθώς το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε αποφασίσει απεργίες που θα έπρεπε να είχαν οργανωθεί από τον Απρίλη για την προστασία της απασχόλησης, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση των συντάξεων πείνας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις, η οποία παραβιάζεται από τους εφοπλιστές μπροστά στα μάτια των αρμοδίων αρχών.

Επιπλέον στόχος του αγώνα των ναυτεργατών αποτελεί το ΠΔ 79/1997,το οποίο ζητούν να ανακληθεί, αφού προβλέπει όρους που στην ουσία θέτουν υπό απαγόρευση το δικαίωμα έκδοσης ναυτικού φυλλαδίου, ειδικά στα κατώτερα πληρώματα, αλλά και το περιβόητο "μητρώο ναυτικών", με το οποίο το ΥΕΝ επιχειρεί να θέσει στο περιθώριο μεγάλη μερίδα ναυτεργατών.

Κάλεσμα προς τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην πανναυτεργατική συγκέντρωση εξέδωσε και η ΠΝΟ,η οποία επισημαίνει ότι απέναντι στην ανεργία "το ΥΕΝ όχι μόνο δε λαμβάνει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά συγχρόνως ανέχεται την καταστρατήγηση και την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας". "Συγχρόνως η μάστιγα της μεσιτείας - συνεχίζει - βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος, λόγω της συνεχώς διογκούμενης ανεργίας, απομυζά τον ιδρώτα των συναδέλφων μας" και καταλήγει: "Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματά τους και να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό".

Συντονίζονται οι μεταλλεργάτες

Συγκέντρωση κατά της συρρίκνωσης της "καρδιάς της βιομηχανίας" οργανώνουν 15 πρωτοβάθμια σωματεία την Πέμπτη στις 7μμ στην πλατεία Κάνιγγος

Τα αγωνιστικά τους βήματα συντονίζουν 15 σωματεία μεταλλεργατών και συνταξιούχων του κλάδου στην περιοχή της Αττικής,παλεύοντας ενάντια στη συρρίκνωση και διάλυση του κλάδου. Στα πλαίσια αυτά συνδιοργανώνουν μεθαύριο Πέμπτη, 26 Ιούνη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7μμ στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Σε κοινή ανακοίνωση τα σωματεία επισημαίνουν ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει όλο και πιο οξυμένα προβλήματα, καθώς "η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρνείται να χαράξει κλαδική πολιτική, με αποτέλεσμα οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου - που αποτελούν και την καρδιά της βιομηχανίας της χώρας - είτε να διαλύονται, είτε να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης".

Αναφέρουν ειδικότερα: Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συρρικνώθηκαν κατά 1.000 άτομα και σήμερα υπολειτουργούν. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έγιναν δώρο από την κυβέρνηση στον Ν. Ταβουλάρη, με ελάχιστο τίμημα και "καθαρό" από εργαζόμενους και δικαιώματα, ενώ από τους 2.000 εργαζόμενους που υπήρχαν πέρσι ο ιδιώτης θα επαναπροσλάβει συνολικά 750. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη η ανεργία έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, αφού η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μέτρα ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της. Η μεγαλύτερη χαλυβουργία, η "Χαλυβουργική",οδηγείται στο κλείσιμο. Οι αμυντικές βιομηχανίες (ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ) συρρικνώνονται, αφού μόνο το 4% των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων παράγονται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και χιλιάδες βιοτεχνίες.

Τα σωματεία επιρρίπτουν ευθύνες στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ), που, μπροστά σε αυτή την κατάσταση αντί να συντονίσει αγωνιστικά τον κλάδο, έχει οδηγήσει την οργάνωση στην αδράνεια. Επίσης, καταγγέλλουν τον "κοινωνικό διάλογο", με τον οποίο η κυβέρνηση "νομίζει πως βρήκε το κατάλληλο εργαλείο για να περάσει την αντεργατική πολιτική της, για να αφαιρέσει κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις".

Τονίζοντας πως "μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε", τα σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, διαδηλώνοντας: "Οχι στη διάλυση του κλάδου. Μέτρα για την ανεργία. Οχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και στην υπονόμευση του Ταμείου Μετάλλου. Οχι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".

Στο συντονισμό δράσης συμμετέχουν τα Σωματεία Εργατών Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Σαλαμίνας, Αμμοβολιστών Πειραιά, Σιδηροχυτών Πειραιά, του "ΚΑΖΗ", της AEG, του "Δρ. Πολέμη", της "Ελληνικής Χαλυβουργίας", της ΝΑΥΣΙ, του "Φυρογένη", του "ΚΑΡΡΑ", των Ηλεκτρονικών Θαλάσσης και τα Σωματεία Συνταξιούχων Μεταλλεργατών Αθήνας - Πειραιά.

"Ανταγωνιστικότητα" εναντίον μισθών

Αύριο στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "κοινωνικού διαλόγου", με θέμα την "ανταγωνιστικότητα".

Ενόψει της συνεδρίασης έχουν ήδη "διαρρεύσει" σενάρια για την κυβερνητική "απλοχεριά", που θα εκφραστεί στη συνεδρίαση αυτή με την επανάληψη της εξαγγελίας για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, σαν... αντιστάθμισμα στη μείωση των μισθών...

Κλήρωση εργατικών κατοικιών

Την κλήρωση 1.001 υπό κατασκευή κατοικιών σε οικισμούς της Αθήνας,θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Ιούνη στις 10 το πρωί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.

Οι κατοικίες βρίσκονται στις περιοχές Μενίδι, Ανω Λιόσια, Πεύκη και Παλλήνη.Ο ΟΕΚ καλεί τους δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει απογραφικά δελτία για τους οικισμούς της Αθήνας να παραλάβουν από τα γραφεία του (Σολωμού 60) τους αριθμούς με τους οποίους θα συμμετάσχουν στην κλήρωση. Οι αριθμοί θα δοθούν με αλφαβητική σειρά. Την Τετάρτη 25 Ιούνη, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα θα δίνονται στους δικαιούχους που το επώνυμό τους αρχίζει από Α έως και Ι.Την Πέμπτη 26 Ιούνη, τις ίδιες ώρες οι αριθμοί θα δίνονται στους δικαιούχους που το επώνυμο αρχίζει από Κ έως και Π.Την Παρασκευή 27 Ιούνη, τις ίδιες ώρες,θα δίνονται οι αριθμοί στους δικαιούχους που το επώνυμο αρχίζει από Ρ έως και Ω.

Ασυδοσία καταγγέλλει το ΕΚ Μυτιλήνης

Ανοιχτή επιστολή προς τον τέως υφυπουργό Υγείας και σημερινό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φ. Παπαδέλη,σχετικά με τη στάση του απέναντι στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας για την κατασκευή της επέκτασης του νοσοκομείου Λήμνου, απευθύνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης.

Οπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο, ο συγκεκριμένος βουλευτής με επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις στο έργο, που προγραμματίστηκε επί δικής του υπουργίας και φτάνει στο σημείο να καλέσει έμμεσα και εισαγγελική παρέμβαση για τις καθυστερήσεις. "Δε μιλά όμως - υπογραμμίζει - για την ταμπακέρα. Δε μας λέει τι θα γίνει με τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.Στο συγκεκριμένο έργο επαναλαμβάνεται η ιστορία του γεφυριού της Αρτας, μόνο που σε αυτή την περίπτωση, αντί ο πρωτομάστορας να χτίσει τη γυναίκα του, ο εργολήπτης του έργου κ. Κοροντζής καλείται να "χτίσει" τους ίδιους τους εργαζόμενους στα θεμέλια του έργου. Να δούμε με την υπερεργασία που έχει επιβάλει στο εργοτάξιο, ποιος άραγε έχει σειρά, μετά τον φουκαρά Αλβανό Σέμπρι Μεχμέτ;".

Βέβαια - συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο - "ο "εκσυγχρονιστής" Παπαδέλης ενδιαφέρεται για τη σύνδεση του ονόματός του με το έργο και αδιαφορεί για τα ανθρώπινα θύματα. Δεν περιμέναμε βέβαια τίποτα περισσότερο, καθώς είναι γνωστή η αντεργατική στάση του στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι που τον ψήφισαν, ας αξιολογήσουν τη στάση του".

Κυκλοφόρησε η "Εργατοϋπαλληλική Φωνή"

Κυκλοφόρησε το 25ο φύλλο της "Εργατοϋπαλληλικής Φωνής" με αρκετά ενδιαφέρουσα ύλη. Μεταξύ άλλων, μπορείτε να διαβάσετε αποκαλυπτικές αναλύσεις για την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου". Ρεπορτάζ και προτάσεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Εκτιμήσεις για την Πρωτομαγιά 1997. Στοιχεία για την "ελαστικοποίηση" της αγοράς εργασίας και την κατάσταση στον τουρισμό. Αρθρα για τους αγώνες των ναυτεργατών και των οικοδόμων. Επίσης: Τι συμβαίνει με τη ΣΟΦΤΕΞ και τη λιπασματοβιομηχανία. Αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα. Ποια η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια. Τα συνδικάτα και το κίνημα ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ