Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανναυτεργατική αγωνιστική κλιμάκωση

Οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για την προστασία της απασχόλησης, με συγκέντρωση την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Σκληραίνει η μάχη με το δουλεμπορικό κύκλωμα

Με πανναυτεργατική συγκέντρωση, μεθαύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη,κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για την πάταξη της μεσιτείας και την προστασία της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι ναυτεργάτες συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα τον αγώνα τους. Χτες απέκλεισαν ξανά για τέσσερις ώρες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, τις εισόδους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,απαγορεύοντας στους ναυτιλιακούς πράκτορες να εισέρχονται για συναλλαγές.

Τις κινητοποιήσεις εναντίον των "δουλεμπόρων" της Ακτής Μιαούλη διοργανώνουν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Τα δυο ναυτεργατικά σωματεία ήδη έχουν θέσει στη διάθεση της Δικαιοσύνης στοιχεία για την παράνομη δράση 11 ναυτιλιακών πρακτόρων, ενώ καθημερινά ναυτεργάτες προσέρχονται στα δυο σωματεία δίνοντας γραπτές καταγγελίες και για άλλους πράκτορες.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δυο σωματεία υπογραμμίζουν ότι ο αγώνας για το κλείσιμο των μεσιτικών γραφείων θα επεκταθεί και στις ναυτιλιακές εταιρίες που αρνούνται να ναυτολογήσουν Ελληνες ναυτεργάτες."Ο αγώνας μας - προειδοποιούν - θα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις όσο η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας συνεχίζουν την προκλητική αδιαφορία για τους ανέργους και την κάλυψη της γάγγραινας του δουλεμπορίου".

Σημειώνουν ακόμα ότι η μεθαυριανή πανναυτεργατική συγκέντρωση που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,πρέπει να αποτελεί αφετηρία για την κλιμάκωση των αγώνων, καθώς το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας είχε αποφασίσει απεργίες που θα έπρεπε να είχαν οργανωθεί από τον Απρίλη για την προστασία της απασχόλησης, την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αύξηση των συντάξεων πείνας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις, η οποία παραβιάζεται από τους εφοπλιστές μπροστά στα μάτια των αρμοδίων αρχών.

Επιπλέον στόχος του αγώνα των ναυτεργατών αποτελεί το ΠΔ 79/1997,το οποίο ζητούν να ανακληθεί, αφού προβλέπει όρους που στην ουσία θέτουν υπό απαγόρευση το δικαίωμα έκδοσης ναυτικού φυλλαδίου, ειδικά στα κατώτερα πληρώματα, αλλά και το περιβόητο "μητρώο ναυτικών", με το οποίο το ΥΕΝ επιχειρεί να θέσει στο περιθώριο μεγάλη μερίδα ναυτεργατών.

Κάλεσμα προς τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην πανναυτεργατική συγκέντρωση εξέδωσε και η ΠΝΟ,η οποία επισημαίνει ότι απέναντι στην ανεργία "το ΥΕΝ όχι μόνο δε λαμβάνει άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά συγχρόνως ανέχεται την καταστρατήγηση και την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας". "Συγχρόνως η μάστιγα της μεσιτείας - συνεχίζει - βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος, λόγω της συνεχώς διογκούμενης ανεργίας, απομυζά τον ιδρώτα των συναδέλφων μας" και καταλήγει: "Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματά τους και να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ