ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Μέτωπο με κυβέρνηση και πολυεθνικές
  • Σαρανταοχτάωρη απεργία αποφάσισε τελικά η Γενική Συνέλευση των φαρμακοποιών για τις 2 και 3 του Ιούλη
  • Ως μέτρα ενίσχυσης των φαρμακοβιομηχάνων κατάγγειλε τις κυβερνητικές αποφάσεις ο Γερ. Αραβανής

Πλάτες στο μέτωπο κυβέρνησης - πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, για υπονόμευση των μικρών φαρμακείων και της περίθαλψης των ασφαλισμένων, επιχείρησε για άλλη μια φορά να βάλει η πλειοψηφία του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που αποτελούν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου η οποία πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Στην πραγματικότητα, οι παραπάνω παρατάξεις επιβεβαίωσαν και μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την πολιτική φαρμάκου, που χτυπάνε καίρια τα μικρά φαρμακεία, την τακτική που ακολουθούσαν τα δύο τελευταία χρόνια, όσο, δηλαδή, ήταν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Ετσι, και προχτές απέρριψαν την πρόταση της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης" για κλιμακούμενες δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από πενθήμερη απεργία, με στόχο τη διεκδίκηση της επιβίωσης του κλάδου και την αδιαπραγμάτευτη απόσυρση των τελευταίων μέτρων που εξαγγέλθηκαν σε βάρος των φαρμακοποιών, των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων. Αντί γι' αυτό, η απόφαση των τριών παρατάξεων εξαντλεί τις αγωνιστικές της διαθέσεις σε μια "ντουφεκιά στον αέρα", με προφανή στόχο να εκτονώσει την αγανάκτηση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος των φαρμακοποιών οι οποίοι πλήττονται άγρια από τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σαρανταοχτάωρης απεργίας στις 2 και 3 Ιούλη, χωρίς παραπέρα προοπτική για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως προκύπτει και από το ψήφισμα που ενέκριναν, χωρίς την ψήφο της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης".

Οπως κατήγγειλε στην τοποθέτησή του ο Γερ. Αραβανής,αντιπρόσωπος της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης", τα μέτρα που τελευταία εξήγγειλε η κυβέρνηση, στα πλαίσια δήθεν της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης και της εξοικονόμησης, όπως δηλώνεται επίσημα, 100 δισ. δρχ., στην ουσίαείναι μέτρα παραπέρα ενίσχυσης των κερδών των πολυεθνικών με την αναδιανομή της φαρμακευτικής δαπάνης υπέρ των τελευταίων. Αυτό προκύπτει από το ότι με τα μέτρα αυτά αφήνει στο απυρόβλητο τα παχυλά κέρδη των πολυεθνικών, ενώ η "εξοικονόμηση" επιχειρείται μέσω της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων και της συμμετοχής τους στη λιανική τιμή του φαρμάκου, ενώ την ίδια στιγμή οι συγκεκριμένες εξαγγελίες ισοδυναμούν με αύξηση της συμμετοχής των βιομηχανιών στη λιανική τιμή του φαρμάκου από 49% σε 59%.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα φέρουν το τέλος της ελληνικής μικρής φαρμακοβιομηχανίας, κυρίως του μέρους εκείνου που παράγει αντίγραφα φάρμακα, τόσο με τη μείωση της τιμής τους από το 86% στο 80% των πρωτοτύπων, όσο και με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι από 1.1.98 δε θα μπορούν να παράγονται αντίγραφα πριν περάσουν 15 χρόνια κυκλοφορίας των πρωτοτύπων, από 5 που ισχύει σήμερα.

Επίσης, ο Γερ. Αραβανής κατήγγειλε ότι υποβαθμίζεται η περίθαλψη των ασφαλισμένων με τη λίστα φαρμάκων που εξαγγέλθηκε πως θα καταρτιστεί για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και ταυτόχρονα επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι οικονομικά για εκείνα που θα μείνουν εκτός λίστας. Ταυτόχρονα καταργείται η ενιαία λιανική τιμή στο φάρμακο, μετατρέποντάς το από κοινωνικό αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος για την ανάπτυξη του "ελεύθερου ανταγωνισμού" εισάγοντας και στα φαρμακεία τους νόμους της ζούγκλας, της "ελεύθερης αγοράς", όπου το "μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό", με άμεση συνέπεια τον εξοστρακισμό των μικρών φαρμακείων.

Τέλος, ο Γερ. Αραβανής τόνισε ότι η αντιμετώπιση της αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στο οποίο κατ' αρχήν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο που δεν παζαρεύεται η απόσυρση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, η αξιοποίηση της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και φαρμακαποθήκης σε ρόλο παρεμβατικό και ρυθμιστικό, για να αντισταθμίζει τις ορέξεις και την ασυδοσία των πολυεθνικών, καθώς και η ενίσχυση της συνεταιριστικοποίησης των μικρών φαρμακείων.

ΦΑΡΜΑΚΑ
Το δελτίο με "νέα" σκευάσματα... αναμένεται

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το δελτίο με τις τιμές εξακοσίων περίπου νέων φαρμάκων, στα οποία περιλαμβάνονται σκευάσματα εγχωρίως παραγόμενα, εισαγόμενα καθώς και αντίγραφα πρωτοτύπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της κοστολόγησης για τα εγχώρια και τα εισαγόμενα με βάση τη χαμηλότερη τιμή που επικρατεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και τα κοστολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων για τα παραγόμενα, ενώ εκκρεμεί η τιμολόγηση των αντιγράφων, των οποίων, με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κοστολόγηση των φαρμάκων, η τιμή τους θα ορίζεται στο 80% των πρωτοτύπων αντί για 86% που ίσχυε τα τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τα κυκλοφορούντα φάρμακα που ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιοι παράγοντες, κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί, όσο δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο κοστολόγησης. Σ' αυτά τα πλαίσια, οι φαρμακοβιομήχανοι έχοντας γνώση, βρίσκουν πάλι τρόπους να περάσουν από την πίσω πόρτα αυξήσεις σε μια σειρά φάρμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το κύκλωμα διακίνησης των φαρμάκων, στο δελτίο που αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, περιλαμβάνονται μια σειρά από σκευάσματα που με τη μορφή του "νέου" φαρμάκου, στην πραγματικότητα αντικαθιστούν παλιότερα που σιγά σιγά οι φαρμακοβιομήχανοι θα αποσύρουν από την αγορά. Είναι η γνωστή μέθοδος της αντικατάστασης φαρμάκων με δήθεν νέα και με υψηλότερη τιμή που πετυχαίνουν οι επιχειρήσεις κάνοντας επουσιώδεις αλλαγές στη συσκευασία ή στη δοσολογία, και που στην πράξη ούτε με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πολιτική κοστολόγησης των φαρμάκων αντιμετωπίζεται.

Αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα Χίου

Σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων επιχειρηματικής πίστης προχώρησε η Τράπεζα Χίου, εκτιμώντας ότι σε βραχυπρόθεσμη βάση τα επιτόκια τείνουν να διαμορφωθούν σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα. Είχε προηγηθεί ανάλογη κίνηση από τη Citibank, η οποία την περασμένη βδομάδα αύξησε κατά μισή μονάδα τα βασικά επιτόκια των διαθεσίμων και των ελευθέρων διαθεσίμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου στη Xiosbank αυξάνεται κατά 1/4 της μονάδας και για υπόλοιπο λογαριασμού που ξεπερνάει τα 2 εκατ. δρχ. διαμορφώνεται σε 9,5% (μετά φόρων και ανατοκισμών 8,4%). Παράλληλα, κατά μισή μονάδα και συγκεκριμένα στο 17,5% (χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις), αυξάνεται και το βασικό επιτόκιο επιχειρηματικής πίστης.

EUROPARTENARIAT 1997
Στο επίκεντρο ο εξαγωγικός προσανατολισμός

Εγκαινιάστηκε χτες η φετινή έκθεση Europartenariat που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα. Πρόκειται για έκθεση - συνέδριο που εκ περιτροπής γίνεται σε διάφορες χώρες της ΕΕ και φέτος γίνεται στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, τόσο η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,όσο και ο κυβερνητικός επίτροπος Χρ. Παπουτσής, αναφέρθηκαν για πολλοστή φορά στα προγράμματα στήριξης των "μικρομεσαίων επιχειρήσεων" για την... ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, τον "εκσυγχρονισμό τους", τη διείσδυση σε νέες αγορές" κλπ.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι για την κυβέρνηση η επίτευξη του "προγράμματος σύγκλισης" και των όρων του Μάαστριχτ είναι "αδήριτη ανάγκη". Σ' αυτά τα πλαίσια, είπε, η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην εξαγωγική δραστηριότητα και στις επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες, ομολογώντας ότι η "προσαρμογή" έχει σημαντικό κόστος για επιχειρήσεις και κλάδους.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Ξεκινούν τη διαδικασία "εσωτερικού ελέγχου" οι υποψήφιοι

Αβεβαιότητα και για την έκβαση του διαγωνισμού της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, που λήγει αύριο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για το ξεπούλημα των Τραπεζών Κρήτης και Κεντρικής Ελλάδος, καθώς οι υποψήφιες τράπεζες για την πρώτη, η "Πειραιώς" και η "Ευρωεπενδυτική", διαγκωνίζονται ενόψει της τελικής φάσης του διαγωνισμού, ενώ η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη δεύτερη λήγει αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής οίκος "Cooper's" ξεκίνησε από χτες και για λογαριασμό της "Πειραιώς" εσωτερικό έλεγχο στα διάφορα μεγέθη και τις λογιστικές καταστάσεις της "Κρήτης", ώστε να εξεταστεί κατ' αρχήν εάν συμφέρει η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς (ελάχιστο τίμημα 30 δισ. δρχ.) και, αν ναι, ποιο θα είναι το ύψος της.

Ανάλογη κίνηση ετοιμάζει εντός των προσεχών ημερών και η διοίκηση της "Ευρωεπενδυτικής", ενώ αρμόδια για την πώληση τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια προβλέψεων σχετικά με το σε ποια από τις δυο τράπεζες θα κατακυρωθεί ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα, και οι δυο υποψήφιοι μπορούν να αποσύρουν τις αρχικές τους προσφορές, αν κρίνουν ασύμφορη την αγορά της Τράπεζας Κρήτης μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών ελέγχων. Περίπτωση που οι ίδιες πηγές θεωρούν διόλου απίθανη και η υλοποίηση της οποίας θα σημάνει ουσιαστικά νέο "πισωγύρισμα" στις κυβερνητικές προθέσεις ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές προσφορές ήταν ύψους 30 και 35 δισ. δρχ. τοις μετρητοίς, προκειμένου για τις Τράπεζες Πειραιώς και "Ευρωεπενδυτική" αντίστοιχα. Στο μεταξύ, αύριο λήγει και η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, για την οποία διατηρούν ενδιαφέρον, τουλάχιστον στα χαρτιά, έξι τραπεζικά ιδρύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ