ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να αποζημιωθούν όσοι ξανάσπειραν τα βαμβάκια

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα

Αγανάκτηση και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους βαμβακοπαραγωγούς, η πρόθεση της κυβέρνησης να μην αποζημιώσει όλους όσοι αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν φέτος τα βαμβάκια τους, λόγω των ζημιών που έπαθαν από τις έντονες βροχοπτώσεις παρά μόνο ένα μικρό αριθμό παραγωγών των οποίων τα χωράφια πλημμύρισαν.

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις του Απρίλη είχαν ως αποτέλεσμα την επανασπορά πολλών χιλιάδων στρεμμάτων με βαμβάκι (μόνο στο Νομό Καρδίτσας ξανασπάρθηκαν 120.000 στρέμματα), διπλασιάζοντας το κόστος σποράς στους βαμβακοπαραγωγούς, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και των καταστροφών από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτέμβρη.

Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ την οποία υπέγραφε ο βουλευτής Βαγγέλης Μπούτας και ζητούσε από τον υπουργό Γεωργίας να αποζημιωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί που οι ζημιές τους δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής ήταν ότι θα αποζημιωθούν μόνο 30.000 στρέμματα σε όλη τη Θεσσαλία που ξανασπάρθηκαν με βαμβάκι, προς 2.500 - 3.000 δραχμές το στρέμμα, χωρίς να διευκρινίζει την αιτία της ζημιάς.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε στο "Ρ" τα παρακάτω: "Θεωρούμε ότι θα γίνει μια νέα μεγάλη αδικία αν αποκλειστούν της αποζημίωσης οι βαμβακοπαραγωγοί που ξανάσπειραν τα χωράφια τους. Επιμένουμε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς, δηλαδή όσους έχουν ξανασπείρει τα βαμβάκια τους γιατί η ζημιά προήλθε από την ίδια αιτία, τις έντονες βροχοπτώσεις, ανεξάρτητα αν "πατήθηκαν" από τα ποτάμια ή όχι. Επίσης, αποζημίωση πρέπει να δοθεί και στους σιτοπαραγωγούς που τα χωράφια τους κατακλύστηκαν από τα νερά των ποταμών".

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ
Δίκες - μαμούθ κατά των αγροτών

Χτες στο Βόλο αναβλήθηκε η δίκη 161 αγροτών, ενώ μεθαύριο ξαναδικάζονται στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας 16 καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας

Στις τρομοκρατικές διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών επιμένει η κυβέρνηση, παρά τη μαζική καταδίκη της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής αυτής τακτικής από δεκάδες και εκατοντάδες μαζικούς φορείς σ' όλη τη χώρα και τη γενική κατακραυγή σε βάρος των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Ετσι, χτες, παρέπεμψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, "μαζεμένα", 161 αγρότες για να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις του Μάρτη 1995 στο μπλόκο του κόμβου του Βελεστίνου.Τελικά η δίκη αναβλήθηκε αφού εξαντλήθηκε ο χρόνος λειτουργίας του δικαστηρίου με τις άλλες δίκες που προηγούνταν στο πινάκιο. Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για το Γενάρη του 1999... Ιδιαίτερα θετικά σχολιάστηκε από τους δικαζόμενους - και πολλούς ακόμα αγρότες, οι οποίοι παραβρίσκονταν στο χώρο των δικαστηρίων εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους - η παρουσία αντιπροσωπείας της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, η οποία, μαζί με τον βουλευτή Νίκο Γκατζή που ήταν και μάρτυρας υπεράσπισης των δικαζόμενων, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους διωκόμενους αγρότες για τους δίκαιους αγώνες τους.

Ομως, η κυβερνητική επίθεση δε σταματά εδώ, καθώς, πέραν των άλλων δικών που βρίσκονται σε εξέλιξη, μεθαύριο Πέμπτη 26 Ιούνη ξαναδικάζονται στο Τριμελές Εφετείο της Λάρισας 16 καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας,οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 4 μήνες φυλάκιση. Οι καπνοπαραγωγοίκαταδικάστηκαν επειδή τον Απρίλη του '94 είχαν κινητοποιηθεί διεκδικώντας τη στήριξη του εισοδήματός τους με τιμές ικανοποιητικές, έναντι της ασυδοσίας των καπνεμπόρων, που εκβίαζαν τους παραγωγούς με εξευτελιστικές τιμές.

Με κατάρρευση απειλείται η ΕΑΣ Καρδίτσας

Ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου εργαζομένων στην Ενωση

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας (ΕΑΣΚ), εξαιτίας της τακτικής των προηγούμενων διοικήσεων της ΑΣΠΑ, αλλά και της πλειοψηφίας της νεοεκλεγμένης διοίκησης που φαίνεται να αδιαφορεί για την τύχη της Ενωσης. Η ΕΑΣ Καρδίτσας απειλείται με κατάρρευση λόγω της δραματικής συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της και των τεράστιων χρεών (6,2 δισ. δραχμές) που συσσώρευσε η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων και η άκριτη εφαρμογή της από τις διοικήσεις της.

Παρεμβαίνοντας, σε αυτή την εκφυλιστική κατάσταση οι εργαζόμενοι της ΕΑΣΚ - που είναι 10 μήνες απλήρωτοι - καλούν το νέο ΔΣ και ειδικότερα τις παρατάξεις ΑΣΠΑ και ΑΔΑΚ, να σταματήσουν τις παραταξιακές λογικές που οδηγούν στο κλείσιμο την Ενωση. Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι οι νεοεκλεγμένοι διοικητικοί σύμβουλοι από τις εκλογές στις 7/5/97, αποδεικνύουν ότι δε συναισθάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι οι καρέκλες. Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Κρίνοντας τα προβλήματα με κομματική ιδιοτέλεια, ξεχνούν ότι στη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου βρέθηκαν επειδή τους ψήφισαν οι αγρότες με σκοπό να υπηρετήσουν και να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ την οποία εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση και όχι να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες".

Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις ΑΣΠΑ και ΑΔΑΚ μετά από ενάμιση μήνα "παζαρέματος" τα βρήκαν τελικά και μοίρασαν τις καρέκλες. Ετσι το προεδρείο της ΕΑΣΚ θα καταλάβει για δύο χρόνια η ΑΣΠΑ και για ένα χρόνο η ΑΔΑΚ.

Τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν και όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων, πρέπει να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση και ότι οι δύσκολες περιστάσεις καλούν όλους: διοίκηση, αγρότες, εργαζόμενους, σε κοινό ταξικό αγώνα για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της Ενωσης. Σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τους αγρότες του νομού Καρδίτσας και τους 226 εργαζόμενους της Ενωσης.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στην ΕΑΣΚ καλεί όλους τους βουλευτές του νομού να πάρουν ανοιχτά θέση για το πρόβλημα και τους φορείς, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δήμοι, επαγγελματοβιοτέχνες, ΟΑΣΚ και ΟΑΔΗΣΚ, να συμπαραταχτούν έμπρακτα στον αγώνα των εργαζομένων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι γεωπόνοι

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλούν τους γεωπόνους της Κεντρικής Ελλάδας, τα ΔΣ των Γεωπονικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων. Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι παραπάνω σύλλογοι στη Λάρισα, συζητήθηκαν μέσα σε κλίμα ομοψυχίας και αγωνιστικότητας τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν το γεωπονικό κλάδο. Στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αποφασίστηκε - αφού πρώτα ενημερωθούν κόμματα και φορείς - να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των Γεωπόνων Κεντρικής Ελλάδος, στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των παραπάνω Γεωπονικών Συλλόγων, η φημολογούμενη και διαφημιζόμενη από τον υπουργό Γεωργίας κατάργηση του Οργανισμού Βάμβακος και Καπνού, ο επιχειρούμενος τεμαχισμός του υπουργείου Γεωργίας, η κατάργηση της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας της ΑΤΕ, η σχεδιαζόμενη μεταφορά του ΚΕΓΕ σε άλλα υπουργεία, οδηγούν συστηματικά στη συρρίκνωση του υπουργείου Γεωργίας, στην απώλεια θέσεων εργασίας και επιφέρουν τον επιστημονικό αφοπλισμό της αγροτικής οικονομίας.

Η αυθαίρετη και καθυστερημένη παράταση, για ένα χρόνο, της υπαγωγής του προσωπικού των Διευθύνσεων Γεωργικής Ανάπτυξης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση χωρίς ακόμα να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο και πόροι που να ρυθμίζουν στοιχειωδώς τις εργασιακές σχέσεις αποτελεί τραγέλαφο για τη Δημόσια Διοίκηση.

Η ανεργία έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Παρά την πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού και τις κενές οργανικές θέσεις, οδηγεί τους άνεργους γεωπόνους στην απόγνωση και το γεωπονικό κλάδο στο μαρασμό.

Οι γεωπονικοί σύλλογοι των νομών Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καλούν τον υπουργό Γεωργίας να ενημερώσει, για τις προθέσεις του, τους γεωπόνους, να ζητήσει τις προτάσεις τους και να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των οργανισμών, με επιστημονικό προσωπικό και μέσα, ώστε να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στον Ελληνα αγρότη.

Δέκα πυρκαγιές στην Εύβοια

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δέκα πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου στην Εύβοια, έκαψαν συνολικά 500 στρέμματα πευκοδάσους, ελαιόδεντρων, σιτοκαλαμιών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Οι μεγαλύτερες απ' αυτές σημειώθηκαν το Σάββατο στη θέση "Χωνί" Κατσαρωνίου Καρυστίας, όπου κάηκαν 180 στρέμματα καλαμιές και 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης από φωτιά που εκδηλώθηκε στα λάστιχα ΙΧ φορτηγού αυτοκινήτου. Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε από σπινθήρα μηχανής άντλησης νερού, στη Λούτσα Χαλκίδας και αποτέφρωσε 150 στρέμματα πευκοδάσους και ελαιόδεντρων.

Μικρότερες πυρκαγιές από άγνωστη αιτία ξέσπασαν στη θέση Αλιβέρι Δοκού και Γλύφα Χαλκίδας που έκαψαν 50 στρέμματα θάμνων και πεύκων και τέλος στο Καμάρι Ν. Εύβοιας, όπου κάηκαν 30 στρέμματα πεύκα και θάμνοι. Ολες σβήστηκαν με παρεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ εκπνέει και ο Ιούνης - έχουν περάσει δηλαδή 2 μήνες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου - ακόμα δεν έχουν προσληφθεί 330 εποχικοί υπάλληλοι - δασοπυροσβέστες, ενώ οι δασικοί υπάλληλοι στις 29 του Ιούνη πραγματοποιούν 24ωρη απεργία για οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Διακόπηκε η δίκη Μπαλάφα - Μίχου

Αρχισε χτες και διακόπηκε για την Πέμπτη η δίκη του Γιώργου Μπαλάφα και της Βασιλικής Μίχου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για την "υπόθεση Καπανδρίτι" και τα δήθεν ευρήματα των διωκτικών αρχών στο σπίτι όπου ο πρώτος κρυβόταν τα χρόνια της φυγοδικίας του. Από την πλευρά των κατηγορουμένων υποβλήθηκε αίτημα αναβολής, επειδή απουσίαζαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους Βασ. Δημακόπουλος και Ν. Κωνσταντόπουλος. Το δικαστήριο, όμως, επιφυλάχτηκε να αποφασίσει για το θέμα αυτό στην επόμενη συνεδρίαση, αν υπάρχει μέχρι τότε ο συγκεκριμένος λόγος αναβολής και τεθεί εκ νέου το αίτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ