Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να αποζημιωθούν όσοι ξανάσπειραν τα βαμβάκια

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα

Αγανάκτηση και αναστάτωση έχει προκαλέσει στους βαμβακοπαραγωγούς, η πρόθεση της κυβέρνησης να μην αποζημιώσει όλους όσοι αναγκάστηκαν να ξανασπείρουν φέτος τα βαμβάκια τους, λόγω των ζημιών που έπαθαν από τις έντονες βροχοπτώσεις παρά μόνο ένα μικρό αριθμό παραγωγών των οποίων τα χωράφια πλημμύρισαν.

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις του Απρίλη είχαν ως αποτέλεσμα την επανασπορά πολλών χιλιάδων στρεμμάτων με βαμβάκι (μόνο στο Νομό Καρδίτσας ξανασπάρθηκαν 120.000 στρέμματα), διπλασιάζοντας το κόστος σποράς στους βαμβακοπαραγωγούς, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης και των καταστροφών από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Σεπτέμβρη.

Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ την οποία υπέγραφε ο βουλευτής Βαγγέλης Μπούτας και ζητούσε από τον υπουργό Γεωργίας να αποζημιωθούν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί που οι ζημιές τους δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής ήταν ότι θα αποζημιωθούν μόνο 30.000 στρέμματα σε όλη τη Θεσσαλία που ξανασπάρθηκαν με βαμβάκι, προς 2.500 - 3.000 δραχμές το στρέμμα, χωρίς να διευκρινίζει την αιτία της ζημιάς.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε στο "Ρ" τα παρακάτω: "Θεωρούμε ότι θα γίνει μια νέα μεγάλη αδικία αν αποκλειστούν της αποζημίωσης οι βαμβακοπαραγωγοί που ξανάσπειραν τα χωράφια τους. Επιμένουμε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς, δηλαδή όσους έχουν ξανασπείρει τα βαμβάκια τους γιατί η ζημιά προήλθε από την ίδια αιτία, τις έντονες βροχοπτώσεις, ανεξάρτητα αν "πατήθηκαν" από τα ποτάμια ή όχι. Επίσης, αποζημίωση πρέπει να δοθεί και στους σιτοπαραγωγούς που τα χωράφια τους κατακλύστηκαν από τα νερά των ποταμών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ