Τρίτη 24 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπεράνθρωπες προσπάθειες στην υπηρεσία των παιδιών

Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟ Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον βουλευτή Στ. Παναγιώτου στο Κέντρο Περιθάλψεως Παίδων "Αγιος Δημήτριος"

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Κέντρου Περιθάλψεως Παίδων "Αγιος Δημήτριος" είχε χτες κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Στ. Παναγιώτου, το οποίο επισκέφτηκε το παραπάνω Ιδρυμα στα πλαίσια της εξόρμησης για την Υγεία. Το ΚΕΠΕΠ "Αγιος Δημήτριος" είναι ΝΠΔΔ και παρέχει φροντίδα και εκπαίδευση σε 100 περίπου άτομα πάνω από 3 ετών με βαριές, πολλαπλές αναπηρίες. Το προσωπικό, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο και στη διάρκεια της περιοδείας που έκανε στους χώρους του Ιδρύματος, κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες - διαπίστωση που ισχύει και για άλλα παρόμοια Ιδρύματα - για να φροντίσει τα άτομα που τα περισσότερα έχουν βαρύτατες αναπηρίες. Οι άνθρωποι όμως που κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλιά - λειτούργημα αμείβονται ιδιαίτερα χαμηλά, δεν παίρνουν το επίδομα ειδικών αναγκών και πολλές φορές, όπως συμβαίνει και στο ΚΕΠΕΠ "Αγιος Δημήτριος", ζουν με την αγωνία αν θα πληρωθούνε τον επόμενο μήνα, καθώς τα λιγοστά χρήματα που έδωσε το υπουργείο για τη μισθοδοσία έχουν τελειώσει.

Το ΚΕΠΕΠ έχει οργανώσει οικογενειακές μονάδες ημιαυτόνομης διαβίωσης, προγράμματα όπως το κέντρο Ημέρας και το Φιλοξενείο, χωρίς όμως να υπάρχει θεσμική κατοχύρωση. Από τη διοίκηση του Ιδρύματος και τους εργαζόμενους έχει προταθεί εδώ και δύο χρόνια ένας νέος Οργανισμός, αλλά το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία απάντηση μέχρι τώρα. Οπως πιστεύει η διευθύντρια του Ιδρύματος Ευτ. Μπίντου, παρέχοντας στην οικογένεια υποστηρικτικές υπηρεσίες, δίνεις τη δυνατότητα να μείνει το παιδί στα πλαίσιά της όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο, με πολύ θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού και την ισορροπία της οικογένειάς του. Ακόμη το μοντέλο αυτό βοηθάει στην εξοικονόμηση πόρων, αφού το υπάρχον "κόστος περίθαλψης" είναι ιδιαίτερα υψηλό συγκρινόμενο με αυτό της "ανοιχτής φροντίδας". "Δεν υπάρχει πολιτική για την Πρόνοια. Τα παιδιά δεν εξυπηρετούνται με τον τρόπο που λειτουργούν τα περισσότερα Ιδρύματα παρόλο που το λειτουργικό κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό", επισήμανε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κυρ. Καζάς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου τόνισε από την πλευρά του ότι είναι συγκεκριμένα τα συμφέροντα και είναι θέμα πολιτικής βούλησης που δε δίνονται λύσεις στα προβλήματα, τα οποία με τόση οξύτητα αντιμετωπίζει ο χώρος της Πρόνοιας.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ