ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Αναπάντητα τα ερωτήματα

Χωρίς απάντηση παραμένουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες της δολοφονίας και την ταυτότητα των δολοφόνων του άτυχου στρατιώτη από τη Χαλκίδα Σπύρου Ρωμιόπουλου, που βρέθηκε νεκρός την προηγούμενη Πέμπτη στην παραμεθόριο περιοχή κοντά στο Σουφλί του νομού Εβρου.

Το όλο θέμα καλύπτεται από σκοτάδι, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η εκταφή του νεκρού, προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου, πράγμα όμως που φαίνεται ότι δε θα δεχτεί η οικογένειά του, αφού έχουν γίνει ήδη δύο νεκροτομές και οι ιατροδικαστές Αθηνών Εμ. Νόνας και Φ. Κουτσάφτης έχουν αποφανθεί ότι ο άτυχος νέος έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας. Στο μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης των σπλάχνων του στρατιώτη που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οποια όμως κι αν είναι αυτά δεν μπορούν να ανατρέψουν τη γνωμάτευση περί ανθρωποκτονίας, που βασίζεται σε ατράνταχτα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως τα τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έπεσε θύμα στραγγαλισμού μετά από συμπλοκή.

Παρέμβαση εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

Στο μεταξύ, λόγω της τροπής που έχει πάρει η υπόθεση, χτες υπήρξε παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ηλ. Σπυρόπουλου,ο οποίος παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, να στείλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντίγραφα της αρχικής ιατροδικαστικής έκθεσης νεκροψίας και νεκροτομής για το θάνατο του Σπ. Ρωμιόπουλου που διενήργησε η ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Ελ. Ζιγγελίδου, όπου γνωμάτευσε ως αιτία θανάτου οξύ πνευμονικό και εγκεφαλικό οίδημα, καθώς και της νεότερες εκθέσεις των ιατροδικαστών Αθηνών Εμ. Νόνα και Φ. Κουτσάφτη. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με τον τρόπο αυτό, θέλει να διερευνήσει αν υπάρχουν πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν στις δύο διαφορετικές εκτιμήσεις. Παράλληλα, όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης έχει ζητήσει τη διενέργεια έρευνας στους φακέλους των νεκροψιών που έχει κάνει η ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης.

Η τροπή που πήρε η υπόθεση, μετά τη διαπίστωση ότι ο θάνατος του Σπ. Ρωμιόπουλου οφείλεται σε δολοφονία παρά την αρχική ιατροδικαστική γνωμάτευση περί παθολογικών αιτίων, έχει προκαλέσει αμφιβολίες και ερωτηματικά και στις οικογένειες άλλων στρατιωτών, που κατά καιρούς ο θάνατός τους αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια, χωρίς να το διερευνήσουν παραπέρα. Να σημειωθεί ότι μόνο κατόπιν των σοβαρών αμφιβολιών που εξέφρασε η οικογένεια Ρωμιόπουλου και αφού ο ίδιος ο πατέρας του άνοιξε το σφραγισμένο φέρετρο διενεργήθηκε η δεύτερη νεκροψία. Ειδικότερα, αναφέρεται η περίπτωση, του θανάτου του στρατιώτη Κωστόπουλου Χρήστου,στις 12 Αυγούστου 1996, ο οποίος υπηρετούσε στο 640 ΤΠ, στο ίδιο τάγμα με τον Σπ. Ρωμιόπουλο. Ο στρατιώτης αυτός πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο και τη νεκροψία διενήργησε η ίδια ιατροδικαστής της Αλεξανδρούπολης και αποφάνθηκε ότι τα αίτια είναι παθολογικά.

Περίεργη καραντίνα

Οσον αφορά αυτή καθ' αυτή την έρευνα, που διενεργείται στην έδρα του στρατοδικείου Ξάνθης, τηρείται άκρα μυστικότητα, ενώ περίεργη φαίνεται η ιδιόμορφη καραντίνα, στην οποία έχουν μπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, αυτοί δηλαδή που συμμετείχαν στην άσκηση και έχουν κάτι να πουν. Για τις ανάγκες, όπως υποστηρίζεται, της ανακριτικής διαδικασίας, ώστε να μείνουν ανεπηρέαστοι μακριά από το περιβάλλον της μονάδας, έχουν μεταφερθεί στην Ξάνθη και από εκεί θα πάρουν μεταθέσεις για διάφορες άλλες περιοχές. Με τον τρόπο αυτό θα είναι αδύνατη και τώρα, αλλά και στο μέλλον, οποιαδήποτε επαφή των εμπλεκομένων με τον εκτός στρατού κόσμο, πράγμα που δίνει την εντύπωση ότι κάτι κρύβεται.

Σχετικά με τις συνθήκες δολοφονίας το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα δε δικαιολογεί ενέργεια λαθρεμπόρων. Πρόκειται για περιοχή πολύ κοντά στον Εβρο, όπου τα νερά του εκεί δεν επιτρέπουν πεζή διάβαση και κυρίως υπήρχε έντονη στρατιωτική παρουσία, λόγω της άσκησης που διεξαγόταν με τους στρατιώτες διάσπαρτους. Επίσης, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι έμεινε άθικτος ο οπλισμός, που έφερε ο στρατιώτης, ο οποίος εκτός από το ατομικό του τουφέκι είχε και αντιαρματικό.

Περιβαλλοντικό θέατρο

Ηταν πριν από πέντε χρόνια ακριβώς όταν αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αρκετοί ηγέτες των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι η διάσκεψη του ΟΗΕ στο Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη είχε πετύχει. Τώρα, τα ίδια ακριβώς Μέσα Ενημέρωσης, οι ίδιοι λίγο - πολύ ηγέτες, ομολογούν την αποτυχία. Πολλοί από αυτούς μάλιστα προεξοφλούν το αδιέξοδο και στη νέα Διάσκεψη που πραγματοποιείται τις μέρες αυτές στη Νέα Υόρκη. Είναι όμως ποτέ δυνατόν μια τέτοια Διάσκεψη να πετύχει, όταν οι θύτες, οι ηγέτες του διεθνούς ιμπεριαλισμού δηλαδή, θα πρέπει να ντυθούν το μανδύα του προβάτου και να μετανοήσουν έμπρακτα για τις καταστροφές του πλανήτη που διέπραξαν τα πολυεθνικά συμφέροντα που εκπροσωπούν; Είναι ποτέ δυνατόν, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ να δεχτούν δεσμευτική σύμβαση για την προστασία των δασών, όταν οι εταιρίες τους αποκομίζουν τεράστια κέρδη καταστρέφοντας τα τροπικά δάση του Αμαζονίου; Είναι ποτέ δυνατόν χώρες, όπως η Γαλλία, που τίναξε στον αέρα ολόκληρες περιοχές στον Ειρηνικό εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών, να προτείνει μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος; Είναι δυνατόν χώρες, όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία που απομυζούν τον φυσικό πλούτο των αναπτυσσόμενων χωρών, δημιουργώντας "βιομηχανικά θαύματα" (και"βιομηχανικά θύματα" ασφαλώς) να δεχτούν περιορισμούς στην αχόρταγη απληστία τους;

Γι' αυτό λοιπόν και τα δάκρυα που χύνουν οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών δεν είναι τίποτα άλλο από δάκρυα υποκρισίας. Γι' αυτό οι οικονομικές "δεσμεύσεις" των πλούσιων χωρών για χρηματοδότηση των φτωχών με το ποσοστό του 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κάθε χρόνο, δεν τηρήθηκαν, ενώ τώρα πλέον γίνεται προσπάθεια να περικοπεί ακόμη και ως πρόβλεψη από τα κείμενα - ευχολόγια της Διάσκεψης. Γι' αυτό και περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο κάτοικοι της Γης εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Γι' αυτό η ερημοποίηση απειλεί πλέον το 1/4 της έκτασης του πλανήτη μας. Γι' αυτό κάθε χρόνο εξαφανίζονται 13,7 εκατομμύρια εκτάρια δασών. Γι' αυτό το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, η ρύπανση και μόλυνση του αέρα, της θάλασσας και του εδάφους φέρνουν την ανθρωπότητα πιο κοντά στον αφανισμό. Γι' αυτό επομένως και η Διάσκεψη της Νέας Υόρκης κινδυνεύει να μετατραπεί σε μία ακόμη κακοστημένη παράσταση.

Η καπιταλιστική απληστία, είναι η κύρια αιτία των ανισοτήτων του πλανήτη και των περιβαλλοντικών καταστροφών που απειλούν την ανθρωπότητα σήμερα, όπως εύστοχα τόνισε χτες από το βήμα της Διάσκεψης της Νέας Υόρκης ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κούβας. Κι αν οι ηγέτες των πλούσιων αυτών καπιταλιστικών χωρών πλειοδοτούν ορισμένες φορές σε φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις, δεν είναι μόνο επειδή θέλουν να αποπροσανατολίσουν τους λαούς. Βασική τους επιδίωξη είναι πλέον η αλλαγή καταναλωτικών προτύπων και η πώληση περιβαλλοντικής τεχνολογίας, ακόμη και σε χώρες που η απληστία των μονοπωλίων τις αφάνισε περιβαλλοντικά. Αυτή είναι όμως η φύση του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Μια βαθιά απάνθρωπη φύση, αφού η επιβίωσή του πραγματοποιείται σε βάρος της ζωής των σημερινών και μελλοντικών γενεών, σε βάρος ολόκληρου του πλανήτη. Οσο πιο πολύ το συνειδητοποιεί αυτό κανείς, τόσο πιο αποφασιστικά στρατεύεται στην πάλη ενάντια στην κοινωνική αδικία, για έναν καλύτερο κόσμο.

Εκδηλώσεις κατά της Συμφωνίας Σένγκεν
  • Εκδήλωση κατά της Συμφωνίας Σένγκεν διοργανώνουν σήμερα στον Κολωνό το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ακαδημία Πλάτωνος" και την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος. Η εκδήλωση - στην οποία θα γίνουν ομιλίες, συζήτηση, ενώ θα επακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα "Κομπανία Σεβντάς"- θα γίνει στις 8 το βράδυ στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα (πρώην Αγ. Κωνσταντίνου).
  • Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των συνδικαλιστικών στελεχών ΕΒΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και συνταξιούχους της πόλης στησυζήτηση για τη Συνθήκη Σένγκεν,που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 25 Ιούνη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης(Αριστοτέλους 27). Ομιλητής θα είναι ο οικονομολόγος Κώστας Στεφανόπουλος, μέλος του ΓΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
  • Πικετοφορία ενάντια στη συμφωνία ΣΕΝΓΚΕΝ, διοργανώνει την Πέμπτη 26 Ιούνη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ από το Αγαλμα του Βενιζέλου.
Στα νοσοκομεία του Πειραιά

Περιοδείες σε νοσοκομεία του Πειραιά πραγματοποιούν αυτές τις μέρες στελέχη του ΚΚΕ, στα πλαίσια της ενημέρωσης του λαού και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για τις θέσεις του Κόμματος, μπροστά στην κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για την Υγεία που φέρνει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα αύριο Πέμπτη 26 Ιούνη:

  • Στις 9.00 π. μ. ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιοδεύει στο Κρατικό Νοσ. Νίκαιας.
  • Στις 9.00 π. μ. ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο Τζάνειο.

Την Παρασκευή 27 Ιούνη:

  • Στις 9.00 π. μ. ο Σπ. Χαλβατζής περιοδεύει στο ΜΕΤΑΞΑ.
Εκδήλωση - συζήτηση για τη Διακυβερνητική

Την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων

Σε ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την Ευρώπη μετά το Αμστερνταμ και τη Διακυβερνητική, για το τι αλλάζει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό, καλεί η ΚΕ του ΚΚΕ στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (Περισσός),την Τετάρτη 2 Ιούλη και ώρα 7.00 μ.μ.

  • Εισηγητής: Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Παρεμβάσεις θα κάνουν:

Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής: "Διακυβερνητική και η συνθήκη του Σένγκεν".

Γ. Θεωνάς, ευρωβουλευτής: "Αποτελέσματα της Διακυβερνητικής".

Οι παραβρισκόμενοι θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ