ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βολή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση πρότεινε χτες την ουσιαστική μείωση των μισθών σε βάθος χρόνου, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", και την αχρήστευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων!

Ωμή παρέμβαση στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αχρήστευσή τους, έκανε χτες η κυβέρνηση στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", σε συνδυασμό με τη θέση της για ουσιαστική μείωση των μισθών, αφού, κατά την άποψή της, οι αυξήσεις των εργαζομένων δεν μπορούν "να κινηθούν έξω από τα όρια του πληθωρισμού και την αύξηση της παραγωγικότητας".

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "διαλόγου" με θέμα την "Ανταγωνιστικότητα",η κυβέρνηση υποστήριξε ότι "ο άξονας της διαμόρφωσης των εισοδημάτων για ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής δέσμευσης (συμφωνίας) μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης". Πρότεινε, δηλαδή, συμφωνία για τον καθορισμό των αμοιβών των εργαζομένων έξω από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων - εργοδοτών και μέσα από την καρικατούρα του "κοινωνικού διαλόγου"!Παράλληλα έκανε σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν, θα πρέπει να υποτάσσονται στην ανάγκη να επιτευχθούν τα κριτήρια "σύγκλισης"!

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης - εκτός από την πολιτική μισθών - η αξιοποίηση του "ανθρώπινου δυναμικού" και το φορολογικό. Στο πρώτο θέμα η κυβέρνηση παρουσίασε απλώς ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για την κατάρτιση, με κυρίαρχη τη λογική της ολοένα ενίσχυσης των εργοδοτών και τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την πρακτική εργασία. Για το φορολογικό, επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε το "έργο" της, επισημαίνοντας ότι δεν επιδιώκει συνολική συζήτηση και αλλαγές. Στις θέσεις της κυβέρνησης δεν επαναλήφθηκε καν η εξαγγελία της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,εκφράζοντας και την ΑΔΕΔΥ, αρκέστηκε να πει ότι ο καθορισμός των αμοιβών περνάει "μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν είναι θέμα του κοινωνικού διαλόγου" και ότι η ΓΣΕΕ έθεσε τις θέσεις της για αναδιανομή του εισοδήματος, διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων και βελτίωσή τους.

Για το φορολογικό, ο Χ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι η ΓΣΕΕ θα κάνει προτάσεις στα πλαίσια των γνωστών θέσεών της για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Για την αξιοποίηση του "ανθρώπινου δυναμικού", την κατάρτιση δηλαδή, είπε ότι απομένει να υλοποιηθούν όσα έχουν θεσμοθετηθεί και ότι η ΓΣΕΕ θα συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο. Σημείωσε επίσης σε δήλωσή του, ότι για τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για τους άνεργους και την κοινωνική ασφάλιση, θα μπορούσε τμήμα των αναγκαίων πόρων να βρεθεί από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται και στην "έκθεση Σπράου".

Μιλώντας από την πλευρά της ΔΑΚΕ,ο Γ. Μανώλης,αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έφερε σχεδόν ολόκληρη την "έκθεση Σπράου" σαν πρόταση και ότι παρενέβη στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ανάλογη ήταν η δήλωση του αναπλ. γραμματέα της ΓΣΕΕ Α. Καλύβη,ο οποίος είπε ότι είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι "μονομερής" στη "μονόπλευρη λιτότητα", αποφεύγοντας ωστόσο αυτή τη φορά να θέσει, έστω και στα λόγια, θέμα επανεξέτασης της στάσης της ΓΣΕΕ, όπως συνήθιζε στις προηγούμενες συναντήσεις...

Φτιάξε και συ μία ΟΚΕ, μπορείς!

Εξαγωγή "κοινωνικού εταιρισμού" από την ελληνική ΟΚΕ προς Βαλκάνιους...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Μαθήματα "κοινωνικού διαλόγου" ανέλαβαν να δώσουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στους αντίστοιχους "εταίρους" των Βαλκανίων... Αυτό το σκοπό ήρθε να υπηρετήσει η ονομαζόμενη "1η Συνάντηση για την ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης", που ολοκληρώθηκε χτες στην Αγ. Τριάδα Θεσσαλονίκης. Τη συνάντηση οργάνωσε η ελληνική ΟΚΕ και εκπροσωπήθηκαν 11 εργοδοτικές και λιγοστές συνδικαλιστικές οργανώσεις των βαλκανικών χωρών, εκπρόσωποι των οποίων είπαν: "Ηρθαμε εδώ για να μάθουμε"... "Να βρούμε καλύτερους τρόπους και καλύτερες μεθόδους για την υλοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και να θεσμοθετήσουμε αυτές τις σχέσεις", σημείωσε ο Ρουμάνος εκπρόσωπος των εργοδοτών Ο. Νικολέσκου.

Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το ενδιαφέρον των εργοδοτικών οργανώσεων των Βαλκανίων και ορισμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι με ποιο τρόπο θα συμβάλει ο "κοινωνικός διάλογος" στους όρους προσέλκυσης ξένου κεφαλαίου και στην απορρόφηση των κοινωνικών κραδασμών στις χώρες τους.

Μιλώντας ο εκπρόσωπος των εργοδοτών της Σλοβενίας, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι στη χώρα του οι επιχειρηματίες προσλαμβάνουν το προσωπικό μόνο με προσωρινές και άτυπες σχέσεις εργασίας, γιατί "αν απολύσεις ένα μόνιμα εργαζόμενο, πληρώνεις μεγάλες αποζημιώσεις"!

Το πρώτο μάθημα που έδωσε η ελληνική ΟΚΕ έφερε τον τίτλο "Η ταξική πάλη τέλειωσε"! Οπως είπε ο αντιπρόεδρός της Δημ. Κυριαζής,"η χώρα μας ανέκαθεν είχε συγκρουσιακή παράδοση και μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας μας παραμένει ακόμα και σήμερα προσανατολισμένη στη συμπεριφορά αυτή".

Και ο έτερος αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Δ. Χατζησωκράτης μίλησε για έντονη σύγκρουση κεφαλαίου - εργασίας, αλλά ...διέγνωσε ότι τελευταία "άρχισαν να ωριμάζουν ιδέες και αντιλήψεις για μια διαφορετική αντιμετώπιση των σχέσεών τους".

Ηδη σε πολλές βαλκανικές χώρες άρχισαν οι διαδικασίες, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, για τη δημιουργία των δικών τους ΟΚΕ. Για παράδειγμα, στη Ρουμανική Βουλή αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί σχετικός νόμος, ενώ ήδη έχει θεσμοθετηθεί σε Βουλγαρία, Κροατία, Σλοβενία.

Τέλος Ρουμάνος εκπρόσωπος της Ενωσης Εμπορίου και Βιομηχανίας παρομοίασε τον "κοινωνικό διάλογο" με ένα θέατρο και ονόμασε τους συμμετέχοντες σ' αυτόν ηθοποιούς. "Είμαστε εδώ να δώσουμε οδηγίες σ' αυτούς τους ηθοποιούς της παράστασης",πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των εργοδοτών Β. Ελλάδας Ν. Ευθυμιάδης,σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ρουμάνος.

Α. Ν.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Αδράνειας συνέχεια...

"Καζάνι που βράζει" είναι το Θριάσιο, καθώς το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι ρυθμοί της βιομηχανικής συρρίκνωσης και αύξησης της ανεργίας, αλλά η "πράσινη" πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας εναπέθεσε την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον... "κοινωνικό διάλογο"! Αυτό αποφασίστηκε, με οριακή πλειοψηφία των παρόντων (7 υπέρ - 6 κατά), στην επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης, λίγες μέρες μετά την επιτυχημένη συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής για την καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου". Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία χρειάστηκε να διακοπεί αρκετές φορές για να καμφθούν οι αντιδράσεις και συμβούλων της φιλοκυβερνητικής παράταξης.

Η ΔΑΚΕ, αν και ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ του "κοινωνικού διαλόγου", διαφώνησε σε διαδικαστικά θέματα και καταψήφισε, με αυτό το σκεπτικό, την πρόταση της πλειοψηφίας.

Οι ΕΣΑΚίτες σύμβουλοι, επισημαίνοντας ότι με τον "κοινωνικό διάλογο" επιχειρείται η συνενοχή των συνδικάτων στο σφαγιασμό των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πρότειναν κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ να ζητηθεί να αποχωρήσει η Συνομοσπονδία από το "διάλογο".Πρότειναν, επίσης, την πραγματοποίηση πανεργατικής συγκέντρωσης στο Θριάσιο στις 10 Ιουλίου και στο ενδιάμεσο διάστημα να γίνουν περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Καλείται η ΓΣΕΕ να επανεξετάσει τη στάση της

"Να επανεξετάσει τη στάση και τη θέση της ως προς τον "κοινωνικό διάλογο" και να μπει μπροστά στους αγώνες της εργατικής τάξης", καλεί τη ΓΣΕΕ - ενόψει του αυριανής σύγκλησης του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας - με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

"Από την εξέλιξη του "κοινωνικού διαλόγου"", συνεχίζει η ανακοίνωση, "αναδεικνύεται η βασιμότητα των ενστάσεων και της αμφισβήτησης που είχαμε από την έναρξή του και καλούμε τη ΓΣΕΕ, σ' αυτήν την εξέλιξη που πάει να πάρει περισσότερο αντεργατικά χαρακτηριστικά και έξω από τις δοσμένες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, να μη συναινέσει και να επανεξετάσει τη στάση και τη θέση σ' αυτόν, πριν η κατάσταση χειροτερέψει για τους εργαζόμενους και δώσει άλλοθι με τη συμμετοχή της σε όλα όσα συντελούνται σε βάρος τους".

Το ΕΚ Αγρινίου

"Η θέση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για τον "κοινωνικό διάλογο"", θα είναι το θέμα της συζήτησης που θα γίνει την Τρίτη, 1 Ιούλη, στις 9 το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας, στην οποία θα παραβρεθεί και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος.

Με ανακοίνωσή του το ΕΚ Αγρινίου καλεί όλους τους εργαζόμενους και φορείς της περιοχής να πάρουν μέρος στη συζήτηση. Επίσης, αναφερόμενο στη δική του θέση, τονίζει ότι "ο "κοινωνικός διάλογος" είναι μια απάτη, που στόχο έχει να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους, ώστε να γίνουν οι ίδιοι συνένοχοι στην, σε βάρος τους, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης".

Από κινητοποίηση ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο"

  • Την παρουσίαση των δύο βιβλίων του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Δ. Κρεμαλή έκανε χτες στα ΜΜΕ το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τα βιβλία φέρουν τους τίτλους "Ρήτρες Κοινωνικής Ασφάλισης σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και Κοινωνικός Διάλογος" και "Προβλήματα Οριοθέτησης της Ιδιωτικής από την Κοινωνική Ασφάλιση".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ