Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βολή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Η κυβέρνηση πρότεινε χτες την ουσιαστική μείωση των μισθών σε βάθος χρόνου, μέσω του "κοινωνικού διαλόγου", και την αχρήστευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων!

Ωμή παρέμβαση στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αχρήστευσή τους, έκανε χτες η κυβέρνηση στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου", σε συνδυασμό με τη θέση της για ουσιαστική μείωση των μισθών, αφού, κατά την άποψή της, οι αυξήσεις των εργαζομένων δεν μπορούν "να κινηθούν έξω από τα όρια του πληθωρισμού και την αύξηση της παραγωγικότητας".

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του "διαλόγου" με θέμα την "Ανταγωνιστικότητα",η κυβέρνηση υποστήριξε ότι "ο άξονας της διαμόρφωσης των εισοδημάτων για ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής δέσμευσης (συμφωνίας) μεταξύ των εταίρων και της κυβέρνησης". Πρότεινε, δηλαδή, συμφωνία για τον καθορισμό των αμοιβών των εργαζομένων έξω από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων - εργοδοτών και μέσα από την καρικατούρα του "κοινωνικού διαλόγου"!Παράλληλα έκανε σαφές ότι οι όποιες αποφάσεις παρθούν, θα πρέπει να υποτάσσονται στην ανάγκη να επιτευχθούν τα κριτήρια "σύγκλισης"!

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης - εκτός από την πολιτική μισθών - η αξιοποίηση του "ανθρώπινου δυναμικού" και το φορολογικό. Στο πρώτο θέμα η κυβέρνηση παρουσίασε απλώς ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα για την κατάρτιση, με κυρίαρχη τη λογική της ολοένα ενίσχυσης των εργοδοτών και τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την πρακτική εργασία. Για το φορολογικό, επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε το "έργο" της, επισημαίνοντας ότι δεν επιδιώκει συνολική συζήτηση και αλλαγές. Στις θέσεις της κυβέρνησης δεν επαναλήφθηκε καν η εξαγγελία της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,εκφράζοντας και την ΑΔΕΔΥ, αρκέστηκε να πει ότι ο καθορισμός των αμοιβών περνάει "μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν είναι θέμα του κοινωνικού διαλόγου" και ότι η ΓΣΕΕ έθεσε τις θέσεις της για αναδιανομή του εισοδήματος, διασφάλιση των εισοδημάτων των εργαζομένων και βελτίωσή τους.

Για το φορολογικό, ο Χ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι η ΓΣΕΕ θα κάνει προτάσεις στα πλαίσια των γνωστών θέσεών της για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Για την αξιοποίηση του "ανθρώπινου δυναμικού", την κατάρτιση δηλαδή, είπε ότι απομένει να υλοποιηθούν όσα έχουν θεσμοθετηθεί και ότι η ΓΣΕΕ θα συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο. Σημείωσε επίσης σε δήλωσή του, ότι για τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για τους άνεργους και την κοινωνική ασφάλιση, θα μπορούσε τμήμα των αναγκαίων πόρων να βρεθεί από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται και στην "έκθεση Σπράου".

Μιλώντας από την πλευρά της ΔΑΚΕ,ο Γ. Μανώλης,αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έφερε σχεδόν ολόκληρη την "έκθεση Σπράου" σαν πρόταση και ότι παρενέβη στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ανάλογη ήταν η δήλωση του αναπλ. γραμματέα της ΓΣΕΕ Α. Καλύβη,ο οποίος είπε ότι είναι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι "μονομερής" στη "μονόπλευρη λιτότητα", αποφεύγοντας ωστόσο αυτή τη φορά να θέσει, έστω και στα λόγια, θέμα επανεξέτασης της στάσης της ΓΣΕΕ, όπως συνήθιζε στις προηγούμενες συναντήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ