Πέμπτη 26 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΥΜΠΡΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Συντονίζουμε τη δράση και τους αγώνες μας

- Σήμερα στις 7μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, 16 σωματεία μετάλλου της Αττικής διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τι τα οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

- Τα προβλήματα του κλάδου είναι τόσο οξυμένα σήμερα που δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τους μεταλλεργάτες. Βασικές παραγωγικές μονάδες του κλάδου, όπως τα ναυπηγεία, οι χαλυβουργίες, οι αμυντικές βιομηχανίες, η ΛΑΡΚΟ κλπ., βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ προηγούμενα, υλοποιώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη σωτηρία του κλάδου. Αρνείται να χαράξει κλαδική πολιτική για το μέταλλο. Ετσι βλέπουμε στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στις χιλιάδες βιοτεχνίες, η συρρίκνωση να είναι ραγδαία. Χιλιάδες μεταλλεργάτες να απολύονται. Ακόμη, η κυβέρνηση, στην απόφασή της να ανατρέψει την κοινωνική ασφάλιση, έχει δηλώσει πως θα εντάξει το Ταμείο Μετάλλου στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και θα εφαρμόσει τον ν.2084/92, που σημαίνει σφαγιασμό στις επικουρικές μας συντάξεις. Οι εργασιακές σχέσεις καθημερινά ανατρέπονται και εφαρμόζονται "νέες", όπως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι εργολάβοι, οι εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών κλπ. Τα σωματεία, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, και ξεπερνώντας δυσκολίες και προβλήματα, αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους και σαν πρώτο βήμα την οργάνωση σήμερα συγκέντρωσης και πορείας στο υπουργείο Εργασίας.

- Ποια είναι η στάση της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ) απέναντι σε αυτή την κατάσταση που υπάρχει;

- Δυστυχώς, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ, που αποτελείται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, δεν κάνει τίποτα για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και των βιομηχάνων για τη διάλυση του κλάδου μας. Αλλά, μάλλον τους αδικούμε, όταν λέμε ότι δεν κάνουν τίποτα. Συμμετέχουν, με αυτούς που θεωρούν "εταίρους" τους - την κυβέρνηση και τους βιομηχάνους - στον "κοινωνικό διάλογο". Στο διάλογο αυτό, δηλαδή, που γίνεται για να εξαπατηθούν οι εργαζόμενοι. Κυβέρνηση και βιομήχανοι σχεδιάζουν μέσα απ' αυτόν πώς θα ανατρέψουν ό,τι, με αγώνες και θυσίες, κατάκτησαν οι εργαζόμενοι στον 20ό αιώνα. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ δηλαδή στη διοίκηση της ΠΟΕΜ, συνειδητά πλέον έχουν οδηγήσει την οργάνωση σε αδράνεια, όπως το ίδιο κάνουν βέβαια αυτές οι παρατάξεις στη ΓΣΕΕ και στις άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

- Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των σωματείων σας;

- Αυτό που ξεκινήσανε τα 16 σωματεία μεταλλεργατών σε Αθήνα - Πειραιά - Ελευσίνα και στα οποία δεν πλειοψηφούν μόνο δυνάμεις της ΕΣΑΚ, πιστεύουμε, και θα παλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να επεκταθεί σ' όλη την Ελλάδα. Να προχωρήσει, δηλαδή, ο συντονισμός αυτός σε όλες τις πόλεις και να γίνει πανελλαδικός. Τα σωματεία μας δεν έχουν το δικαίωμα να είναι θεατές των εξελίξεων. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συντονίσουν τη δράση τους και με τους αγώνες τους να ανατρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων. Ζητάμε να εφαρμοστεί κλαδική πολιτική σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Παλεύουμε για ενιαίο φορέα ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και του Ταμείου Μετάλλου. Να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας, όπως σχεδιάζουν οι αντιδραστικές δυνάμεις στην Ευρώπη και στη χώρα μας.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ