ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικό "όχι" στη συρρίκνωση

Την απόφαση να παλέψουν ενάντια στη συρρίκνωση του κλάδου διατράνωσαν χτες μεταλλεργάτες της Αττικής, στην πλατεία Κάνιγγος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του κλάδου του μετάλλου πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος,μεταλλεργάτες της Αττικής, μετά από κάλεσμα 16 σωματείων του κλάδου.

Τη συγκέντρωση "άνοιξε" ο Β. Σκουράκης,πρόεδρος του σωματείου Μετάλλου Αθήνας,ο οποίος σημείωσε πως "είμαστε εδώ, για να δώσουμε απάντηση σ' όλους αυτούς που με τη στάση τους οξύνουν τα προβλήματα του κλάδου, το μεγάλο κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση". Χαρακτήρισε τη συγκέντρωση πρώτο βήμα, "στην προσπάθεια που κάνουμε να συντονίσουμε την πάλη μας, τους αγώνες που έχουν ήδη αναπτύξει οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, τους αγώνες που γίνονται στα εργοστάσια ενάντια στις απολύσεις, τους αγώνες των συνταξιούχων μεταλλεργατών για τη διάσωση του ΕΤΕΜ".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ι. Πουντίδης,πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,που, επισημαίνοντας ότι "οι εργαζόμενοι της Ζώνης έχουν αναπτύξει μακροχρόνιους αγώνες και έχουν πετύχει μια σειρά κατακτήσεις", τόνισε ότι "η εμπειρία μας δείχνει πως θα πρέπει να εξορμήσουμε στους χώρους δουλιάς, να συγκροτήσουμε απ' τα κάτω το μέτωπο πάλης των εργαζομένων, ώστε να επιβάλουμε με τους αγώνες μας να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να δώσουν λύσεις".

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δ. Τσιουμπρής,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μετάλλου, ο οποίος - μεταξύ άλλων - αναφέρθηκε στις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας που αρνείται να οργανώσει τον αγώνα των μεταλλεργατών. Απηύθυνε κάλεσμα να συμμετέχουν στο συντονισμό σε όλα τα σωματεία, τονίζοντας ότι "στοχεύουμε να πλατύνει και να πάρει πανελλαδικό χαρακτήρα".

Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου λόγω της απουσίας όλων, θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους.

Κινητοποιήσεις στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών

Απεργιακές κινητοποιήσεις ξεκίνησε από χτες το προσωπικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,γιατί - όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του συλλόγου - για άλλη μια φορά δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένοι μισθοί. Ειδικότερα, και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, Εμ. Φραγγούλη, για τη διασφάλιση της βασικής ερευνητικής λειτουργίας του ΕΙΕ, η κατάσταση - σύμφωνα με το σύλλογο - έχει ως εξής:

- Δεν υλοποιείται τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου για την καταβολή δεδουλευμένων, ύψους συνολικά 72 εκατ. δρχ.

- Οι προμηθευτές της επιστημονικής Βιβλιοθήκης του ΕΙΕ, έχουν διακόψει τη συνδρομή βασικών περιοδικών εδώ και 18 μήνες.

- Η απουσία κάθε σοβαρής διαχείρισης, οι εσωτερικοί δανεισμοί, οι ματακυλίσεις ελλειμμάτων ύψους 365 εκατ. δρχ., τινάζουν στον αέρα ερευνητικές υποχρεώσεις του Ιδρύματος.

Η ΠΑΣΚΕ σε μαθήματα "διαλόγου"

Σύσκεψη της ΠΑΣΚΕ χτες, με φωνές για αντίδραση στη μερική απασχόληση και τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις

Στην προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας της ΠΑΣΚΕ, εντάχθηκε η χτεσινή ευρεία σύσκεψη στελεχών της, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τον "κοινωνικό διάλογο". Σύσκεψη, που χαρακτηρίστηκε από αντιφάσεις και αντιθέσεις, ενώ ένας συνδικαλιστής την αποκάλεσε "σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που κάλεσαν και την ΠΑΣΚΕ..."!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος ανέπτυξε τις γνωστές θέσεις του για τον "κοινωνικό διάλογο", σημειώνοντας ότι "εμείς δεν πήγαμε στον κοινωνικό διάλογο για να φύγουμε. Θα φύγουμε μόνο αν μας αναγκάσουν". Για το ασφαλιστικό,είπε πως η ΓΣΕΕ δε θα υποχωρήσει από τις προτάσεις της.

Για τις άλλες παρατάξεις, είπε ότι η ΕΣΑΚ είναι ενάντια στο "διάλογο", καθώς και ότι λειτουργεί σαν "τουρίστας" στη ΓΣΕΕ, ασχολούμενη μόνο με θέματα που την ενδιαφέρουν! Το χαρακτηρισμό του "τουρίστα" επιφύλαξε και στην "παράταξη της Δεξιάς", που οι εκπρόσωποί της "έρχονται, μιλούν και φεύγουν". Για την "Αυτόνομη Παρέμβαση" είπε ότι χαρακτηρίζεται από "τσαρλατανισμό, αλαζονεία που συναντάς στους πολύ μεγάλους ή στους πολύ μικρούς και καιροσκοπισμό, στην προσπάθεια άρθρωσης πολιτικού λόγου".

Ορισμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ εναντιώθηκαν στη μερική απασχόληση, στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις και ζήτησαν να υπάρξει αντίδραση από το συνδικαλιστικό κίνημα.

  • Με πέντε προγράμματα επιχορήγησης εργοδοτών προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας να εξασφαλίσει 290 νέες θέσεις εργασίας για να απασχολήσει απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους και νεαρά "παραβατικά" άτομα.

Το συνολικό κόστος της δαπάνης ανέρχεται στο ποσό των 84.350.000 δραχμών και καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ.

Ε.Κ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΓΣΕΕ
"Αποσυρθείτε από τον κοινωνικό διάλογο"

Ομόφωνα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο". Τη θέση αυτή θα μεταφέρουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας οι εκπρόσωποί του, "αφού - όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Οργάνωσης - πρόκειται για έναν "κοινωνικό διάλογο", που από τη μέχρι τώρα πορεία του επαληθεύει τη θέση χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων ότι ούτε κοινωνικός είναι, ούτε διάλογος".

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ - συνεχίζει - πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο εργατικό κίνημα, να καταδικάσει την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να προτείνει πρόγραμμα δράσης τέτοιο ώστε οι εργαζόμενοι να προφυλάξουν τις κατακτήσεις τους και να διεκδικήσουν:

- Τριανταπεντάωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

- Προστασία των ανέργων.

- Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

- Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

- Στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ