ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά στο στόχαστρο η αργία της Κυριακής

Απανωτές αποφάσεις του νομάρχη Αν. Αττικής για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, αλλά και παράταση του ωραρίου του Σαββάτου! Παραβιάζονται και αυτές ακόμα οι "μεσοβέζικες" συμφωνίες, ενώ παράνομα αγνοείται η θέση της εργατικής πλευράς

Μια νέα και πιο βάναυση επίθεση ενάντια στο δικαίωμα της Κυριακής αργίας,αλλά και συνολικά στο δικαίωμα για ανθρώπινο ωράριο των εμποροϋπαλλήλων, βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη. Πρωτεργάτης ο νομάρχης Α. Αττικής, Δ. Φράγκος,ο οποίος με μια σειρά αποφάσεις του για τους διάφορους δήμους της περιοχής, επιτρέπει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων την Κυριακή και παρατείνει το ωράριο του Σαββάτου - ακόμα και για τον χειμώνα - μέχρι τις 9.30μμ, παραβιάζοντας ακόμα και αυτή τη μεσοβέζικη υπουργική απόφαση που ορίζει σαν όριο κλεισίματος τις 6 το απόγευμα!

Επικαλούμενο ιστορικούς και τουριστικούς, δήθεν, λόγους, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Α. Αττικής στη συνεδρίασή του στις 26 Μάη, αποφάσισε κατά πλειοψηφία: Να επιτρέψει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες. Να εξουσιοδοτήσει τον νομάρχη να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας του Σαββάτου. Η απόφαση αυτή, εκτός των άλλων, παραβιάζει τον νόμο, που προϋποθέτει σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων.Στην προκειμένη περίπτωση η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ήταν κατηγορηματικά αντίθετη, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των βιοτεχνών και εμπόρων Α. Αττικής.

Από εκείνη τη στιγμή, ο νομάρχης αρχίζει να εκδίδει σωρηδόν αποφάσεις για τους διάφορους δήμους της νομαρχίας, όπου παρατείνει το ωράριο του Σαββάτου ακόμα και για τον χειμώνα. Παράδειγμα η απόφαση για τη Ραφήνα,όπου και για το Σάββατο καθορίζει διακεκομμένο ωράριο με κλείσιμο στις 9μμ το καλοκαίρι και στις 8μμ το χειμώνα.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις νομάρχη και νομαρχιακού συμβουλίου, ο Δ. Φαφαλιός,αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επισημαίνει ότι"έρχονται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων της περιοχής(ΜΑΚΡΟ, ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ, ΤΖΑΜΠΟ κ. ά. ), αλλά και ορισμένων μικρότερων μονάδων". Χαρακτηρίζει τα προσχήματα που χρησιμοποιήθηκαν σαν "προφάσεις εν αμαρτίαις" και επισήμανε ότι αντίστοιχες αποφάσεις είχαν παρθεί πέρσι σε Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα κ. α., ενώ και φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη μια τέτοια επίθεση. Υπογραμμίζει πως "αυτές οι αποφάσεις στηρίχτηκαν στον ν. 2224/94 και αποδεικνύουν τη σαθρότητα του νόμου, που διευρύνεται ανάλογα με τα συμφέροντα που θέλει να εξυπηρετήσει σε κάθε περιοχή ο εκάστοτε νομάρχης. Οι όλες εξελίξεις εντάσσονται στα πλαίσια της πλήρους απελευθέρωσης ωραρίου και εργασιακών σχέσεων που στοχεύει η κυβέρνηση, λειτουργώντας σαν υπηρέτης των πολυεθνικών του εμπορίου".

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, του υπουργού Μ. Παπαϊωάννου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θ. Βασιλόπουλου,με τους προέδρους ΣΕΣΜΕ, Βερόπουλο και ΣΕΛΠΕΠαράβολο,οι οποίοι ζήτησαν να παρθεί πίσω η πρόσφατη υπουργική απόφαση που ορίζει κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα στις 6μμ. Απόφαση, που πάρθηκε με δική τους παρέμβαση και συνυπέγραψε η ηγεσία της Ομοσπονδίας και που είχε στόχο να βάλει φραγμό στις κινητοποιήσεις εμποροϋπαλλήλων και μικροεπαγγελματιών. Για να κηρυχτεί παράνομη και αυτή η μεσοβέζικη απόφαση, η πολυεθνική ΠΡΟΜΟΝΤΕ (ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ και μεγαλομέτοχος στον όμιλο Μαρινόπουλου), έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ερχεται έτσι να επιβεβαιωθεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων,που την είχε χαρακτηρίσει "μεσοβέζικη", επισημαίνοντας ότι άνοιγε την "όρεξη" των πολυεθνικών να εξαπολύσουν μια νέα και δριμύτερη επίθεση με στόχο την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την άλωση του χώρου.

Ο ΣΕΣΜΕ

Στο μεταξύ με χτεσινή προκλητική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) εμφανίζεται να αποδίδει τις ωμές απροκάλυπτες αξιώσεις των μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου σε σκοπιμότητες και προθέσεις "πολιτικών ή καθαρά οικονομικών κύκλων" που... δε θέλουν την εφαρμογή αυτής της "ιστορικής συμφωνίας όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών" και τους ωθούν στο να ζητούν την "ελεύθερη λειτουργία των σούπερ μάρκετ όλο το 24ωρο πλην - όπως αναφέρει - της Κυριακής".

Διευρύνονται οι αντιδράσεις

Συγκεντρώσεις - συζητήσεις για την παγίδα του "διαλόγου"

"Η θέση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου για τον "κοινωνικό διάλογο"", είναι το θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιήσει το ΕΚ την ερχόμενη Τρίτη στην πλατεία Δημοκρατίας στις 9 το βράδυ, στην οποία θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος.

Με ανακοίνωσή του, το ΕΚ Αγρινίου καλεί όλους τους εργαζόμενους και φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν στη συζήτηση, ώστε να αποκαλυφθεί ο λεγόμενος "διάλογος"-απάτη, σε βάρος των εργαζομένων και να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους "ώστε να αντεπιτεθούμε σ' αυτή την επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης".

Στην Πρέβεζα

Συγκέντρωση - συζήτηση με το ίδιο θέμα οργανώνουν πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικαλιστές του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της Πρέβεζας,την Τετάρτη, 2 Ιούλη, στην πλατεία Ελευθερίας στις 9 το βράδυ, όπου θα παραβρεθεί επίσης ο Γιώργος Μαυρίκος.

Με ανακοίνωσή τους τα σωματεία και οι συνδικαλιστές της Πρέβεζαςκαλούν όλους τους εργαζόμενους να πουν "όχι" στον "κοινωνικό διάλογο"- απάτη και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στη Φωκίδα

Σύσκεψη στην οποία καλούνται να συμμετέχουν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού Φωκίδας,διοργανώνουν τέσσερα σωματεία της περιοχής, την Τετάρτη 2 Ιούλη στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.Η σύσκεψη διοργανώνεται, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού τα προβλήματα που μπαίνουν στους εργαζόμενους από τον επονομαζόμενο "κοινωνικό διάλογο"".

Την πρωτοβουλία πήραν, με ομόφωνες αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων το Σωματείο Οικοδόμων,η Ενωση Εργαζομένων στην ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο,ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής τράπεζας και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ.

- Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογος" σαν απάτη που γίνεται για να νομιμοποιήσει τις ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανατροπή των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων και καλεί τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από αυτόν, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων.

Εργατικό δυστύχημα

Τραγικό θάνατο από πτώση βρήκε ο Αλβανός Πέτρος Κούκος, 39 ετών και πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος δούλευε ανασφάλιστος στην επισκευή στέγης παλιάς οικοδομής που είχε αναλάβει ο εργολάβος Γιάννης Στεφανόπουλος.

Σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων, εκπρόσωποί του, καθώς και η Επιθεώρηση Εργασίας είχαν περιοδεύσει πριν λίγες μέρες στο συγκεκριμένο έργο και είχαν συστήσει τη λήψη μέτρων, τα οποία όμως δεν ελήφθησαν.

Απεργία στη HELEXPO - ΔΕΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στη HELEXPO - ΔΕΘ,διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές, όπως υποστηρίζουν, συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και υποσκάπτουν το μέλλον της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ζητούν την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και των αποδοχών των υπαλλήλων της ΔΕΘ.

"Θεωρούμε αδιανόητο η HELEXPO να μειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων το 1996, να χρωστάει στους εργαζόμενους για το 1997 και το υπουργείο Οικονομικών να "αρπάζει" 107 εκατομ. δρχ. οδηγώντας υποχρεωτικά τον Οργανισμό σε υψηλό δανεισμό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο επενδυτικό - αναπτυξιακό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εκτέλεση", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΕΘ και προειδοποιεί ότι μετά την 24ωρη απεργία θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που θα έχει σοβαρότατες συνέπειες τον Σεπτέμβριο στην 62η Γενική Εκθεση.

Απολύσεις αυθαίρετες και εκδικητικές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Στην παράνομη απόλυση δύο εμποροϋπαλλήλων, που αρνήθηκαν να δουλεύουν τις Κυριακές και διεκδίκησαν την πληρωμή των υπερωριών τους, προχώρησε η επιχείρηση 2Α ΑΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ!

Οπως δήλωσε η πρόεδρος του σωματείου Σ. Καλαντίδου,η υπόθεση πήγε πρώτη φορά στην Επιθεώρηση Εργασίας, όταν οι δύο γυναίκες μετατέθηκαν δυσμενώς στην Περαία. "Στη συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση της Θέρμης, ο εργοδότης είπε ότι θα το σκεφτεί το ζήτημα της μετάθεσης. Πέντε μέρες μετά, δηλαδή στις 24 Ιούνη, κάλεσε χωριστά τις δύο εργαζόμενες και τις απέλυσε. Δεν αρκέστηκε όμως εκεί, τις απείλησε ότι θα κανονίσει με το δικηγόρο του ώστε να μην πάρουν ούτε το επίδομα ανεργίας και με έγγραφο που θα στείλει σε όλους τους εργοδότες θα φροντίσει να μην ξαναβρούν δουλιά!". Οι δύο εργαζόμενες, με τη στήριξη του σωματείου, συνεχίζουν την προσπάθεια για να κριθούν οι δύο απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές.

Καταλήγοντας η Σ. Καλαντίδου σημείωσε: "Το σωματείο μας θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει για να μην περάσει η απόλυση των δύο συναδέλφων. Παράλληλα συνεχίζουμε τον αγώνα για να τηρείται το ωράριο εργασίας, να αμείβονται όλοι οι εργαζόμενοι με βάση τη ΣΣΕ, να μην καταπατούνται τα εργασιακά μας δικαιώματα".

Επίσχεση στα "Χυτήρια Ηπείρου"

"Να συνεχίσουν το δίκαιο αγώνα τους για την καταβολή των δεδουλευμένων τους", κάλεσε τους εργαζόμενους κατά την επίσκεψή του σταΧυτήρια Ηπείρου,κλιμάκιο της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Αποστόλη Τασούλα.

Οι εργαζόμενοι στα "Χυτήρια Ηπείρου" πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, επειδή είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους, το κλιμάκιο του ΚΚΕ τους μετέφερε τις θέσεις του Κόμματος για πλήρη λειτουργία της επιχείρησης, με ταυτόχρονη τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από τις κινητοποιήσεις για ανθρώπινο ωράριο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ