ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το όνειρο στην ... κληρωτίδα

Ανακοίνωση του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή κλήρωση 1.000 εργατικών κατοικιών

"Για άλλη μια φορά το όνειρό σου για ένα ανθρώπινο σπίτι θα μπει στην κληρωτίδα του ΟΕΚ",σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,προς τους δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας,με αφορμή τη σημερινή κλήρωση εργατικών κατοικιών σε 1.000 δικαιούχους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

"Για άλλη μια φορά - συνεχίζει η ανακοίνωση - από τους δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους οι τυχεροί θα είναι πολύ λίγοι. Οι υπόλοιποι θα μείνετε με το όνειρο, γιατί με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση, η απόκτηση μιας ανθρώπινης κατοικίας, για κάθε δικαιούχο, δε θα γίνει πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία".

Το Συνδικαλιστικό Τμήμα επισημαίνει ότι ο ΟΕΚ χρηματοδοτείται κυρίως από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να δίνουν κάθε χρόνο 100 εκατ. δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό, "ψίχουλα δηλαδή, που πολλές φορές ούτε αυτά δε δίνουν. Δηλαδή, η στεγαστική τους πολιτική είναι 3 διαμερίσματα το χρόνο για όλη την Ελλάδα".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - όχι μόνο δε δίνει, αλλά και αφαιρεί έσοδα του Οργανισμού με την πολιτική της. Πολιτική λιτότητας, με επακόλουθο τη μείωση των εσόδων, αφού αυτά υπολογίζονται ποσοτικά στο μεροκάματο. Ανάλογες επιπτώσεις έχουν οι ρυθμίσεις για χρέη προς το ΙΚΑ, αφού οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών εισπράττονται μέσω του ΙΚΑ. Τονίζεται επίσης ότι ο Οργανισμός "λειτουργεί σε συνθήκες αδιαφάνειας, μακριά από τον έλεγχο των εργαζομένων και τα κατά καιρούς σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει είναι ουκ ολίγα".

Το Συνδικαλιστικό Τμήμα υπογραμμίζει ότι χρειάζεται αγώνας για να γίνει το όνειρο της κατοικίας πραγματικότητα, αγώνας για να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για:

Ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, μισθούς, συντάξεις. Αύξηση 1,5% της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ του ΟΕΚ και ανάλογη κρατική επιχορήγηση. Παραχώρηση δημόσιας γης στον ΟΕΚ για ανάπτυξη κατασκευαστικού προγράμματος. Κυρίαρχο πρόγραμμα στον ΟΕΚ να είναι το κατασκευαστικό, για δημιουργία σύγχρονων κατοικιών και διανομή τους με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια. Ριζική αλλαγή του ΔΣ του Οργανισμού, με πλειοψηφία τους εργαζόμενους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Θετική απόφαση για το κτήμα "Ευσταθίου"

Οι αγώνες των κατοίκων του Πειραιά, για τη διάσωση του χώρου του οικοπέδου "Ευσταθίου", είχαν θετικό αποτέλεσμα. Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά αποφάσισε ομόφωνα το χαρακτηρισμό του χώρου σαν "κοινόχρηστου, συστατικού μέρους ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου μεγάλης σημασίας, σε τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους" και έδωσε εντολή στον δήμαρχο να αναστείλει άμεσα την ισχύ της οικοδομικής άδειας και το σταμάτημα των εργασιών, που είχαν ξεκινήσει πριν από ένα μήνα για την τσιμεντοποίηση του χώρου από ιδιώτη. Καθοριστική συμβολή στους αγώνες αυτούς είχε η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει το νόμο και να συμβάλλει χωρίς επιπτώσεις στην καταστροφή της ίδιας της ζωής.

Στην ανακοίνωση η παράταξη τονίζει ότι "οι ευθύνες των υπουργών Πολιτισμού Ε. Βενιζέλου και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη παραμένουν στο ακέραιο. Θα υποχρεωθούν και αυτοί, μετά και την τεράστιας σημασίας απόφαση του ΔΣ, να λύσουν οριστικά το θέμα. Ευθύνες έχει και ο υπουργός Οικονομικών στο θέμα της διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας, που θα αναγκαστεί να τις αναλάβει και αυτός". "Καθοριστικής σημασίας, συνεχίζει, υπήρξε η εκδήλωση - συναυλία που έγινε στις 26/6 που η επιτυχία της ανάγκασε τον δήμαρχο να προσέλθει και να απολογηθεί στους κατοίκους και να δεσμευτεί ότι θα εισηγηθεί τη θετική απόφαση που πάρθηκε τελικά στο ΔΣ".

Η Δημοτική Κίνηση καταλήγει στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι "σε κάθε περίπτωση η σημερινή επιτυχία δίνει κουράγιο στους κατοίκους που κινητοποιήθηκαν με αξιοθαύμαστο τρόπο και θα επιβάλουν την πραγματοποίηση της απόφασης του ΔΣ".

Ο Καζαντζάκης... ξανασταυρώνεται

Νάτος, λοιπόν, στημένος πάλι εκεί στον Κρανίου Τόπο ο σταυρός, έτοιμος να"υποδεχτεί" αυτή τη φορά, όχι το σώμα του Χριστού, αλλά του ίδιου του Καζαντζάκη...

Πριν σαράντα χρόνια, όταν έφεραν νεκρό στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον μεγάλο συγγραφέα, οι παπάδες δεν επέτρεψαν στους δικούς του ούτε ν' ακουμπήσουν έστω για μια νύχτα το φέρετρο μέσα στο παρεκκλήσι, γιατί ήταν, λέει, αφορισμένος και θα εμόλυνε τον οίκο του θεού! Και αναγκάστηκαν οι υπάλληλοι του αεροδρομίου να αποθέσουν το νεκρό στην αποθήκη, μαζί με τις αποσκευές...

Σήμερα, σαράντα χρόνια από τότε, ο αξιότιμος κύριος Πιτσίλκας, θεολόγος, σύμβουλος Μέσης Εκπαίδευσης, παραγγέλνει με εγκύκλιό του προς όλα τα σχολεία της "Επικράτειάς του" να εξοστρακιστεί ο άθεος, ο μασόνος και σατανιστής Καζαντζάκης!!! μη παραλείποντας μάλιστα να αναγορεύσει τον εαυτό του σε απηνή διώκτη των "κουκουέδων" γενικώς..!

Ομως, η κυβέρνησή μας αντέδρασε, λέει, αστραπιαία. Μετέθεσε (ή θα μεταθέσει εν καιρώ) σε άλλη θέση τον παρεκτρέποντα λειτουργό του Υψίστου, και το θέμα θεωρείται λήξαν. Αλλα, έτσι έχουν τα πράγματα, κύριοι ιθύνοντες, υπηρέτες του αγγελικά πλασμένου κοινωνικού μας συστήματος; Μεταθέτουμε έναν Πιτσίλκα από μια θέση σε μια άλλη και... τελειώσαμε; Και ποιος έχει την ευθύνη γι' αυτό το κατάντημα; Ποιος σε τελευταία ανάλυση, αν όχι το"επίσημον κράτος", "καλλιεργεί" αυτά τα άθλια μεσαιωνικά "λουλούδια", που πνίγουν με το δηλητηριώδες "άρωμά" τους κάθε έννοια δημοκρατίας, ελευθερίας και πολιτισμού; Ποιος "θρέφει" αυτούς τους άξεστους και αποκρουστικούς σκοταδιστές, που είναι έτοιμοι, ανά πάσαν στιγμή, να μας κρεμάσουν στο σταυρό όλους τους "αντιφρονούντες" ή να μας κάψουν απάνω στην πυρά σαν τον Τζιορτάνο Μπρούνο και σαν τον Καμπανέλα;

Είναι σε όλους γνωστό ότι, ο ίδιος ο "Προκαθήμενος" της Εκκλησίας, βρόντηξε νευριασμένος πάνω στο τραπέζι το σταυρό και το ματσάκι του βασιλικού (μέσα στη Βουλή των Ελλήνων!..), όταν οι βουλευτές του ΚΚΕ, δεν πήγαν να του φιλήσουν το χέρι και να... πάρουν την ευλογία του.

Το ψάρι, λοιπόν, βρομάει από ψηλά. Απ' τις ίδιες τις "κεφαλές" του ωραίου μας συστήματος. Και το καρκίνωμα δεν καταπολεμιέται με τη μετάθεση ενός Πιτσίλκα από ένα πόστο της παιδείας σε άλλο, Χρειάζεται νυστέρι και "τομή" βαθιά. Χρειάζεται, όχι να μετατεθούν αλλά να σταλούν στα σπίτια τους οι ίδιοι οι εκτροφείς, οι ανάξιοι κυβερνήτες μας. Αυτοί που σταυρώνουν κάθε μέρα, όχι μονάχα τον Καζαντζάκη, αλλά και την παιδεία και τον πολιτισμό και την πατρίδα μας ολόκληρη. Αυτοί, που διά στόματος του υπουργού Πολιτισμού, αυθαιρετούντες, "κατήργησαν" τη Ροτόντα από ιστορικό μνημείο Πολιτισμού και την παρέδωσαν "ως χώρον λατρείας" στην Εκκλησία. Αυτοί που φρόντισαν εν μια νυκτί την αντικατάσταση του υπουργού Παιδείας και των Θρησκευμάτων (Αντώνη Τρίτση), γιατί έμπαινε εμπόδιο στα σχέδιά τους. Τόλμησε, λέει, να σηκώσει "βέβηλον χείραν" στα καντήλια και στις άγιες εικόνες της εκκλησίας τους... Ομως το χρέος αυτό, να σταλούν δηλαδή στα σπίτια τους οι διάφοροι Πιτσίλκες και οι όπισθεν αυτών κρυπτόμενοι προστάτες και ηθικοί αυτουργοί και ν' απαλλαγεί ο τόπος απ' την πληγή και το άγος του ωραίου μας συστήματος, πέφτει πάλι σε μας τους ίδιους, στον ελληνικό λαό. Και πιστεύω πως οι πολίτες αυτής της χώρας, αργά ή γρήγορα, θα αναλάβουν αυτή την ευθύνη. Ολοι μαζί, θα μπορέσουν να σηκώσουν αυτό το βαρύ φορτίο, να φέρουν εις πέρας το μεγάλο έργο της κάθαρσης

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Μουσείο η Μακρόνησος

Σ. Ρ. Γλυφάδα. Στις 11 Μάη επισκέφθηκα τη Μακρόνησο στην εκδρομή - προσκύνημα που είχε διοργανώσει η ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου). Αυτά όμως που αντίκρισα, μόλις φθάσαμε στο νησί, μόνο φρίκη και απογοήτευση μού προξένησαν. Το νησί του μαρτυρίου για χιλιάδες αγωνιστές, έχει μεταβληθεί σε "κόπρο του Αυγείου". Τα περισσότερα κτίσματα έχουν καταστραφεί και αυτά που στέκουν ακόμη, έχουν μετατραπεί σε στάβλους γεμάτους κοπριές ζώων, ακόμη και οι εκκλησίες. Διάφορα αυθαίρετα και παράνομα κτίσματα ξεφύτρωσαν σε διάφορα σημεία του νησιού. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν υπάρχει κανείς κρατικός έλεγχος για να σταματήσει την ασυδοσία; Εχει καταπατηθεί μεγάλο μέρος του νησιού και κανείς δεν κάνει τίποτα εναντίον των καταπατητών. Το νησί έπρεπε να χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. Ομως επειδή η πολιτεία δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον, θα 'πρεπε νομίζω οι διάφορες οργανώσεις, αντιστασιακών, φιλειρηνιστών, νεολαίων, φοιτητών και μελετητών της σύγχρονης ιστορίας μας, ν' ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα "Μακρόνησος". Να πιέσουν τους αρμόδιους για να δημιουργηθεί μουσείο, να φτιαχτεί αποβάθρα για να προσεγγίζουν χωρίς κίνδυνο, για τους επισκέπτες, τα πλοία.

Οι μνήμες δεν πρέπει να σβήσουν, να ξεχαστούν όσα έζησε η γενιά του πολέμου, της Εθνικής Αντίστασης, του Εμφυλίου.

Μέτωπο πάλης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΖΑΣΗΣ,Πολύγωνο - Αθήνα. "Οταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να αντισταθούν και στις πιο σκληρές δοκιμασίες που του επιβάλλουν οι ΝΑΤΟ- Αμερικάνοι". Αυτά τα λόγια ακούσαμε από την κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, σε συγκέντρωση που έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα μας. Και όταν τη ρωτήσαμε, "γιατί στην Κούβα δεν υπάρχουν ναρκομανείς;", μας απάντησε: "Μα γιατί δεν υπάρχουν άνεργοι νέοι". Και είναι πολύ σωστό αυτό που είπε η κόρη του Τσε. Ο νέος έχει ανάγκη από δουλιά, πράγμα που η κυβέρνηση δεν του το εξασφαλίζει. Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια οι κυβερνώντες μας, ότι, τάχα, φταίει ο ίδιος ο νέος που θέλει να τα δοκιμάσει όλα στη ζωή του, όπως και τα ναρκωτικά.

Ευτυχώς που η συντριπτική πλειοψηφία των νέων μας έχει καταλάβει το παιχνίδι το οποίο έχει στηθεί σε βάρος της και συσπειρώνεται σε μέτωπο πάλης ενάντια στην εξάρτηση από τους ΝΑΤΟαμερικάνους, Μάαστριχτ και λοιπούς.

Το ΚΕΠΥΟ τον καταλήστεψε!...

Δημοσιεύουμε τη διαμαρτυρία του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΥΚΟΥ από τη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και την απάντηση που πήρε από τον προϊστάμενου της ΔΟΥ Ν. Ιωνίας Θεσσαλονίκης. "Από το ΚΕΠΥΟ έλαβα αποδεικτικό είσπραξης τελών κυκλοφορίας 45.000 δρχ. αντί του ποσού των 2.000 δρχ. που έπρεπε. Πήγα, ως καλός πολίτης, στην καθορισμένη ημερομηνία και πλήρωσα. Οταν όμως αντιλήφθηκα το λάθος μου, ότι έπρεπε να πληρώσω λιγότερα - αργά βέβαια - απευθύνθηκα στην αρμόδια ΔΟΥ και με αίτησή μου ζήτησα να μου επιστραφούν πίσω τα παραπάνω χρήματα που είχα δώσει, για να λάβω την παρακάτω ανήκουστη δικαιολογία: "Σε απάντηση της αίτησης σας, σας πληροφορούμε ότι ναι μεν η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) έκανε λάθος στο ποσό των τελών (45.000 δρχ. αντί 2.000 δρχ), αλλά εσείς σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να καταστρέψετε το σήμα των 45.000 δρχ. Κατόπιν αυτού, επειδή δεν είναι δυνατή η επιστροφή του ποσού εφόσον το σήμα έχει καταστραφεί, η υπηρεσία μας δε δύναται να σας επιστρέψει το ποσόν των 45.000 δρχ. (Διαταγή που επισυνάπτουμε, αριθμός 1041600/1894/0014/ΠΟΛ 1116/3-4-1996)".

Τι να συμπεράνω κατόπιν τούτου για το κράτος "δικαίου"; Γιατί να πληρώσω εγώ τα "σπασμένα" του λάθους του ΚΕΠΥΟ; Μ' αυτόν τον τρόπο ζητάν να γεμίσουν τα ταμεία που αδειάζουν, χωρίς να φταίει γι' αυτό καθόλου ο λαός; Ζητώ να μου επιστραφούν πίσω οπωσδήποτε τα χρήματά μου και να πληρώσουν αυτοί που κάναν το λάθος.

Κύριε υπουργέ, ζητώ απάντηση και δικαίωση, από σας, ως καλός και εντάξει πολίτης που είμαι απέναντι στο κράτος. Φωτοαντίγραφα των αποδείξεων, είναι στη διάθεσή σας (υπάρχουν στο "Ριζοσπάστη").

Γύρω από ένα λιβελογράφημα

Μέχρι τώρα οι αντικομμουνιστές λιβελογράφοι, μιλούσαν κύρια για το Κόμμα και την πολιτική του. Για τα "λάθη" του, για κάποιες περιόδους - ιδιαίτερα της Εθνικής Αντίστασης, το Δεκέμβρη 1944, τον εμφύλιο πόλεμο. Απάλλασσαν απ' τις ευθύνες τους, τους κύριους υπεύθυνους Αγγλοαμερικανούς, δοσίλογους κλπ. και τα φόρτωναν όλα στο Κόμμα.

Ο Νίκος Μακρίδης (Ν. Μ. ) στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νίκη" (17 - 5 - 97), θέλησε να κάνει εξαίρεση. Τα έβαλε προσωπικά με τον ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη, και προσπαθεί να αναιρέσει όσα, ένας άλλος νεκρός από χρόνια, ο ξακουστός συγγραφέας Θέμος Κορνάρος, κρατούμενος στο Χαϊδάρι, έγραψε σε βιβλίο του, για τη συγκλονιστική στιγμή του προσκλητηρίου των 200, για την εκτέλεσή τους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944. Και δεν τα 'βαλε ο Ν. Μ., μόνο με τους νεκρούς αλλά και με κάποιους επώνυμους στη ζωή, Ευάγγελο Μαχαίρα (που δεν υπήρξε ποτέ δήμαρχος), Σκούρτη κλπ.

Ολο το ύφος του λιβελογράφου δείχνει ανευλάβεια απέναντι στον ήρωα Σουκατζίδη, πολύ περισσότερο με τον τίτλο που έβαλε στο λίβελο: "Το παραμύθι". Δεν είναι βέβαια ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος θα είναι που θα επιχειρήσει να διακωμωδήσει, να διαστρεβλώσει το βαθύτερο νόημα της Εθνικής μας Αντίστασης. Την αντιστροφή των αξιών άρχισαν οι Τσόρτσιλ, Σκόμπι, Σίτριν, εφάμιλλος του Γκέμπελς, βαφτίζοντας τους συνεργάτες των καταχτητών σαν πατριώτες, κι αυτούς που τους πολέμησαν "προδότες". Σαν προδότες καταδικάστηκαν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κι όχι μόνο. Σαν προδότης και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. Τέτοια είναι η αντίδραση, όχι μόνο του καιρού μας.

Ο Μακρίδης, λοιπόν, δεν πρωτοτύπησε. Αλλοι έχουν τα πρωτεία. Αυτός κι άλλοι μερικοί έρχονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, θλιβεροί και αξιολύπητοι.

Ενοχλήθηκε ο Μακρίδης γιατί προβάλλεται ο Ν. Σουκατζίδης. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ζωή πρόβαλε κακοποιούς, και η ιστορία ύμνησε, ενώ το δημοτικό τραγούδι ήταν καιρούς και καιρούς στο στόμα του λαού. Ετσι έγινε με τους Κολοκοτρωναίους, τον Καραϊσκάκη, τον Κατσαντώνη, τον Μάρκο Μπότσαρη κλπ. Γράφει ανάμεσα στα τόσα τερπνά ο Μακρίδης: Αν ήθελε να σώσει τον Ν. Σουκατζίδη ο Φίσερ, δε θα τον έβαζε στη "λίστα"!!! Και πού ξέρει ο Μακρίδης ότι τη "λίστα" την έφτιαξε ο στρατοπεδάρχης και δεν του ήρθε από την προϊσταμένη αρχή; Αλλά έτσι τον βόλευε καλύτερα. Και χαρακτηρίζει ο Ν. Μ. σαν "παραμύθι", αυτό που αναφέρει ο Κορνάρος για τον Σουκατζίδη που ήταν γνωστό, πριν δημοσιευτεί το βιβλίο του Κορνάρου...

Οι κομμουνιστές δε λένε "παραμύθια". Παραμύθια έγραψε η "Νίκη", πως η 19η Μαραθώνια Πορεία έγινε για να τιμηθεί ο Αλ. Παναγούλης.

Αυτό είναι το ΠΑΡΑΜΥΘΙ με κεφαλαία γράμματα. Κι εδώ ταιριάζει να μπει η λέξη "Ελεος", που ο Ν. Μ. έβαλε στο τέλος του λιβελογραφήματός του. Ελεος για να μην πω τίποτε άλλο...

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Στη μνήμη της μητέρας μου Ευλαλίας Ελευθεριάδου που τη 1 του Ιούλη συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατό της προσφέρω στο ΚΚΕ 500.000 δρχ.

Γαλήνη Ελευθεριάδου

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας

ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

για τις 40 ημέρες από το θάνατό της προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ. Γιώργος και Μαρία Παυλάκη.

***

Την 1η Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος σύντροφος της ζωής και του αγώνα, ο αδελφός μας, ο λατρευτός μας πατέρας και ο γεμάτος αγάπη παππούς μας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Κρανιά του Ολύμπου. Πήρε μέρος στον ΕΛΑΣ και το ΔΣΕ. Ηταν συνεπής και αταλάντευτος στις ιδέες για τις οποίες αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του. Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ".

Η σύζυγος, ο αδελφός, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

***

Σήμερα, 6 Ιούνη στην εκκλησία του Αγιου Νικολάου Σπερχειάδας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΦΑΝΗ ΚΑΡΑΤΖΟΥΝΗ.

Το 1943 ο Φ. Καρατζούνης οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Τον Ιούνη του 1949 πιάστηκε αιχμάλωτος. Πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή. Κρατήθηκε στις φυλακές της Λαμίας, της Τύρινθας και στου Αβέρωφ. Προσβλήθηκε από φυματίωση και αφέθηκε ελεύθερος το 1952. Ηταν μέλος του Παραρτήματος Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ και εκλέχτηκε επανειλημμένα μέλος της ΔΕ.

Πέθανε την 1η Ιούνη 1997 σε ηλικία 71 χρόνων.

Το 1941 οι Ιταλοί εκτέλεσαν τον αδερφό του Αποστόλη, και το 1949, σκοτώθηκε η αδερφή του Πηνελόπη, μαχήτρια του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Βασιλική και τα παιδιά του Πόπη και Κώστας και οι εγγονές του πρόσφεραν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Συνεχίζονται αύριο οι γενικές εξετάσεις

Με τους υποψήφιους της Α Δέσμης να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά, της Β Δέσμης στη Βιολογία και της Γ Δέσμης στην Ιστορία συνεχίζονται αύριο Δευτέρα οι Γενικές Εξετάσεις. Αύριο επίσης οι απόφοιτοι των ΤΕΛ εξετάζονται στη Γλώσσα Προγραμματισμού COBOL, Στοιχεία Ανάπτυξης και Παθολογίας του Ανθρώπινου Οργανισμού και στο μάθημα Ελεγχος Προϊόντων Κλωστοϋφαντουργίας. Η χθεσινή μέρα των εξετάσεων κατά την οποία οι υποψήφιοι της Δ Δέσμης εξετάστηκαν στο μάθημα της Ιστορίας κύλησε "ιδιαίτερα ομαλά", σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Η αποστολή των θεμάτων ολοκληρώθηκε στις 7.21 π.μ. και δε ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τα εξεταστικά κέντρα. Χτες διαγωνίστηκαν 45.104 υποψήφιοι της Δ Δέσμης, ενώ το ποσοστό αποχής κυμάνθηκε στο 16,39%, μειωμένο κατά 2,01% σε σχέση με την περσινή χρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ