ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 1997
Σελ. /50
ΚΕΝΗ
Οι δικαστές και τα μπλόκα

Του Αγγελου ΡΕΜΠΗ*

Η σκληρή αντιμετώπιση του αγώνα των αγροτών από ένα κράτος καθαρά και υστερικά ταξικό, οδηγεί στο να ακούγονται φωνές για "παρέμβαση του εισαγγελέα" και παραπομπή των αγροτών σε δίκες για ποινικά αδικήματα. Είναι μια απόπειρα, αύριο ίσως και πράξη, να χρησιμοποιηθεί πάλι η "ανεξάρτητη", όπως λέγεται, Δικαιοσύνη, από την κυβέρνηση για τους ταξικούς σκοπούς που αυτή υπηρετεί.

Οι αγρότες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και την αυριανή τύχη τους. Δεν είναι μια σύγκρουση της καθημερινής ζωής των συναλλαγών στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και ιδιοποίησης του κοινωνικού πλούτου. Εδώ πρόκειται για τον πρωτόγονο και σκληρό αγώνα ανάμεσα στους κυρίαρχους εκμεταλλευτές, που με την οικονομική τους δύναμη, την εξαγορά, τη συκοφάντηση, την παραπληροφόρηση και τελικά την κρατική δύναμη σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο, συνεχώς επεκτείνουν και βαθαίνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, και στους λαούς που ζούνε από την αμοιβή της δουλιάς τους. Αυτός ο αγώνας είναι πρωτότυπος έξω και πέρα από τα όρια της "έννομης τάξης" που αυτοί οι κυρίαρχοι έχουν επιβάλει.Η άγρια επίθεση που δέχονται οι εργάτες της σωματικής και πνευματικής δουλιάς θα αποκρουστεί αναγκαστικά με τη συνένωση των δυνάμεών τους, με απόκρουση της βίας που δέχονται με έξοδο στους δρόμους, με διαμαρτυρίες και με τη μοιραία... "παρακώλυση συγκοινωνιών". Ποια δικαιοδοσία μπορεί να έχει και ποιο ρόλο πρέπει να παίξει η Δικαιοσύνη και οι δικαστές ειδικότερα, σ' αυτού του επιπέδου τις θεμελιακές κοινωνικές συγκρούσεις, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες και αιτήματα των καταπιεσμένων; Και ποιες σκοπιμότητες θα δικαιώσουν με τις αποφάσεις τους;

***

Αν οι Ελληνες δικαστές έχουν διαρκώς στη σκέψη τους την παραδοχή, ότι όταν δικάζουν πρέπει να υπακούνε μόνο στη συνείδησή τους και σε κανέναν άλλον και ανάλογα να εφαρμόζουν το νόμο. Κι ακόμα, αν δεν ξεχνούν τη ρητή συνταγματική θέση, ότι όλες οι εξουσίες, επομένως και η δικαστική, που αυτοί ασκούν, πηγάζουν από το λαό και γι' αυτό πρέπει να ασκούνται προς το συμφέρον του, τότε ετούτοι οι καιροί των κοινωνικών αγώνων, που με τη μορφή... ποινικών (και άλλων) παραβάσεων οδηγούνται στην κρίση τους (των δικαστών), είναι καιροί δύσκολοι γι' αυτούς. Για να δικάσουν οι δικαστές τους κοινωνικούς αγώνες των καταπιεσμένων για ψωμί, νοσοκομείο, παιδεία και για κάποια σιγουριά στο αύριο, πρέπει να βάλουν στο άλλο τάσι της ευαίσθητης ζυγαριάς που χειρίζονται,απορρίπτοντας από τα μάτια τους το μαύρο μαντίλι που προσπαθούν να τους φορέσουν οι κυρίαρχοι, τα οικονομικά και κοινωνικά αίτια που έβγαλαν τους αδικημένους στους δρόμους: την άρνηση των εκμεταλλευτών να συνεισφέρουν τα κέρδη τους και του... αμερόληπτου κράτους να τους τα αφαιρέσει, για να καλυφθούν οι ζημιές του κλάδου που διεκπεραιώνουν οι αγρότες ή άλλες παραγωγικές ομάδες (αλήθεια: πώς έχουν αυτοί κέρδη από μια συνολική οικονομία, από την οποία, οι άλλοι που μετέχουν στη διαδικασία της, δεν μπορούν ούτε να συντηρηθούν;), τη μαύρη προοπτική από τα προγράμματα της ΕΕ και των εδώ τυφλών υπηρετών της, για περιορισμό του αγροτικού πληθυσμού (αγροτικής απασχόλησης) στο 1/4 περίπου του σημερινού, χωρίς πρόταση και ευθύνη τους για την τύχη του υπόλοιπου,την επιδείνωση των όρων ασφάλισης της υγείας και των γηρατειών τους, και τόσα άλλα.

***

Είναι παρήγορο ότι και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που εκπροσωπεί τον κλάδο εκείνο των δικαστών, που δικάζει αυτές τις υποθέσεις, με δηλώσεις τους σχετικά με τις "προτροπές" ανεύθυνων και άμυαλων παραγόντων για δικαστική παρέμβαση στον αγώνα των αγροτών, έδειξαν μια σύνεση, εκτιμώντας ακριβώς ότι πρόκειται για άλλης φύσης καταστάσεις, που μπορεί να επιδεινωθούν. Βέβαια, δε λείπουν ανάμεσά τους οι αντιδραστικές νοοτροπίες και φωνές. Ωστόσο, τα υπηρεσιακά στελέχη της Δικαιοσύνης, αλλά και τα συνδικαλιστικά τους όργανα και ιδίως η ΕΔΕ πρέπει και μπορούν να βοηθήσουν στη συνετή και κοινωνικά θετική επιτέλεση του έργου της Δικαιοσύνης, ενθαρρύνοντας τους δικαστές σε τέτοια κατεύθυνση. Το παρελθόν της διαίρεσης με όλες τις καταστροφές που επέφερε, είναι πολύ κοντινό και πρέπει να διδάσκει στους δικαστές τη χρησιμότητα της ψυχραιμίας, της αρετής και της τόλμης.

Και μια ιστορία

Ηταν 19 του Μάρτη του 1980. Οι κατατρεγμένοι από τις πλημμύρες του φθινοπώρου του 1979 και από άλλες αναποδιές αγρότες της Καρδίτσας, ύστερα από προκήρυξη της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας προχωρούν με τα τρακτέρ από όλους τους δρόμους προς την πόλη. Τα ΜΑΤ τους φράζουν το δρόμο. Αφήνουν τα τρακτέρ και συνεχίζουν πεζή... Την άλλη μέρα δέχτηκαν την πρώτη επίθεση απώθησης. Τρεχάματα, διαπραγματεύσεις, πολλές μέρες και κρύες νύχτες με φωτιές για συντροφιά. Τελικά, επέμβαση της Αστυνομίας, συλλήψεις, Εισαγγελία. Ηρθε η μέρα της δίκης. Ειδική διαμόρφωση της αίθουσας για να χωρέσει τους 106 κατηγορούμενους.

Η πόλη και ο κάμπος βράζουν από την αγανάκτηση. Η ομορφιά και η λεβεντιά του αγώνα. Δεκάδες οι μάρτυρες της υπεράσπισης. Ο Δήμος της Καρδίτσας, το ΕΒ Επιμελητήριο, όλοι οι φορείς όλων των παραγωγικών ομάδων εκδίδανε ψηφίσματα συμπαράστασης. Κανένας δε διαμαρτυρήθηκε για την κομμένη συγκοινωνία και την εμπορική απραξία. Ενότητα κι αγώνας. Η δίκη κράτησε μέρες. Και με ένα νομικά πληρέστατο και ρεαλιστικό στις εκτιμήσεις του σκεπτικό των αποφάσεων του Δικαστηρίου της Καρδίτσας οι αγρότες αθωώθηκαν από όλες τις "παράνομες πράξεις" που τους είχαν αποδοθεί: παράνομη υπαίθρια συγκέντρωση, αντίσταση, απείθεια, παρακώλυση συγκοινωνιών. Ελάχιστοι καταδικάστηκαν για παράβαση του ΚΟΚ (έλλειψη πινακίδων στα τρακτέρ). Η υπόθεση πήγε στο Εφετείο της Λάρισας. Και αυτό τους αθώωσε επικυρώνοντας την απόφαση του Πλημμελειοδικείου της Καρδίτσας. Οι δικαστές εκείνοι ήξεραν να προσέχουν και δεν ήθελαν την ευθύνη της ταπείνωσης των αδικημένων και της διαίρεσης της κοινωνίας.

Ο Αγγελος Ρεμπής είναι τέως εφέτης


Στο δρόμο του λαϊκού μετώπου

Οι αγώνες που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα ταρακούνησαν για τα καλά τη "γαλήνη" της κυβέρνησης, που πίστευε πως μπορεί να κυβερνά ανεμπόδιστα γιατί έχει την έγκριση της λαϊκής ετυμηγορίας. Ταρακούνησαν επίσης την άρχουσα τάξη, που μέσω του ΣΕΒ δήλωνε ότι ο προϋπολογισμός και η οικονομική πολιτική βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται και άλλα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Τους ταρακούνησε όλους γιατί αφ' ενός αισθάνονται ότι δε θα περνά εύκολα η επίθεση ενάντια στο λαό. Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δε μένει στο απυρόβλητο, αλλά δέχεται πολύπλευρη επίθεση. Αφ' ετέρου η "δημοκρατία" τους, που πιστεύουν ότι μπορεί να περιορίζει την έκφραση της θέλησης του λαού μόνο στις εκλογές, ενώ στη συνέχεια η κυβέρνηση θα ασκεί πολιτική εξ ονόματός του βάζοντάς τον στη γωνία και ανεξάρτητα από τη θέλησή του ή και ενάντιά του, δέχτηκε γερό χτύπημα, που αποκάλυψε το ταξικό της περιεχόμενο. Οι αγρότες, οι ναυτεργάτες, όσοι εργαζόμενοι αγωνίστηκαν, συνέβαλαν στην αποκάλυψη της σαθρότητας της λεγόμενης "κοινωνικής συνοχής" μιας κοινωνίας των λίγων ενάντια στους πολλούς. Αυτών που καρπώνονται τον πλούτο που παράγει ο λαός, ελέω κυβερνήσεων, κομμάτων του συστήματος και κράτους. Είναι κοινωνία αυτών που διεκδικούν γιατί παράγουν και αυτών που επιτίθενται σε όσους διεκδικούν, γιατί όχι μόνο δε θέλουν να χάσουν αυτά που καρπώνονται αλλά να κλέψουν ακόμη περισσότερα.

Αυτοί οι μεγάλοι αγώνες έφεραν στην επιφάνεια αυτή την ανειρήνευτη πάλη των καταπιεσμένων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, την ύπαρξη των ριζικά αντίθετων συμφερόντων του λαού από αυτά των μονοπωλίων, και απέδειξαν ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπάρχουν ριζικά αντίθετες πολιτικές, ανάλογα με το ποια συμφέροντα αυτές πραγματοποιούν.

Οι αγρότες στα μπλόκα δεν αγωνίστηκαν 25 μερόνυχτα χωρίς λόγο και αιτία. Οι διεκδικήσεις τους αντιμετώπιζαν τις ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις για να επιβιώσουν, για να υπάρχει αγροτική οικονομία, για να υπάρχει βάση για την ανάπτυξή της προς όφελος του λαού.

Ζήτησαν εισοδηματική ενίσχυση, ρύθμιση χρεών από τις τράπεζες, σε αντίθεση με τους τοκογλυφικούς όρους τους, φτηνό πετρέλαιο και ρεύμα, όπως οι εφοπλιστές, η ΠΕΣΙΝΕ και άλλα μονοπώλια. Εισέπραξαν από την κυβέρνηση την άρνηση συζήτησης των προτάσεών τους, την προοπτική μείωσης των αγροτικών νοικοκυριών, τις αναδιαρθρώσεις των καλλιεργιών σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί έτσι αποφασίζουν με βάση την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ. Η κυβέρνηση πρόβαλε επίσης ως επιχείρημα την αδυναμία της οικονομίας και την ανάγκη πραγματοποίησης της οικονομικής της πολιτικής που θα την κάνει ανθεκτική.

Βεβαίως η οικονομία αντέχει να χαρίζει χρέη στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους βιομηχάνους γιατί αυτών τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Δεν αρνείται την ικανοποίηση των δικών τους "αιτημάτων" για παροχές χωρίς όρια. Δε χρειάζεται καν να ανοίξει "κοινωνικό διάλογο" μαζί τους όταν απειλούν ότι θα μεταφέρουν σε άλλες χώρες τις επιχειρήσεις τους, γιατί η πολιτική της υπερασπίζει την ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων. Οταν οι αγρότες αναγκάστηκαν να κλείσουν τους δρόμους, η κυβέρνηση μίλησε για εκβιασμό, ενώ οι απειλές των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν είναι εκβιασμός.

Είναι γεγονός ότι τα αιτήματα των αγροτών απαιτούν ρυθμίσεις που εναντιώνονται στα συμφέροντα των τραπεζών, των μεγαλεμπόρων και όσων επιθυμούν τη δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών νοικοκυριών στην αγροτική οικονομία. Η κυβέρνηση προωθεί με την πολιτική της τη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, προσαρμόζοντας την αγροτική οικονομία στα πρότυπα του συστήματος, σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών, στο όνομα της ανταποδοτικότητας των νοικοκυριών και της μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλά και της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας. Στην πραγματικότητα, έχουν ως στόχο την ενίσχυση του καπιταλιστικού κέρδους. Τα λαϊκά νοικοκυριά δεν τα ενισχύουν γιατί δεν τα θέλουν. Τους μικρούς και μεσαίους αγρότες τους θέλουν σύγχρονους κολίγους, να τους εκμεταλλεύονται πιο στυγνά. Γι' αυτό αυξάνουν το κόστος των καλλιεργιών, γι' αυτό ακολουθούν αντισυνεταιριστική πολιτική.

Μέσα λοιπόν από την ανάπτυξη των αγώνων των αγροτών, μέσα από το αγροτικό πρόβλημα που ήρθε στην επιφάνεια, αναδείχτηκε τόσο ο ταξικός του χαρακτήρας σε αυτή την κοινωνία, όσο και οι δυο ριζικά αντίθετες πολιτικές για την αντιμετώπισή του. Ο υπουργός Γεωργίας, παρακάμπτοντας τη συζήτηση στα έξι αιτήματα των αγροτών, πρόβαλλε και υποστήριζε ακριβώς αυτό το ζήτημα. Οτι στα μπλόκα συγκρούεται η πολιτική της κυβέρνησης που αφορά "όλη την κοινωνία" και η πολιτική που οι αγρότες επιμένουν ότι είναι υπέρ των συμφερόντων τους. Και είχε δίκιο γιατί η πολιτική που θα έδινε λύση στα προβλήματα των αγροτών ερχόταν σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης. Αν συζητούσε τα αιτήματα και τις προτάσεις των αγροτών, θα ήταν αναγκασμένος να ομολογήσει ωμά ότι η πολιτική της υπερασπίζει τα ταξικά συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων και των καπιταλιστών, των σύγχρονων τσιφλικάδων. Η Βάσω Παπανδρέου είπε επίσης ότι στην περίπτωση των αγροτών συγκρούονται δυο γραμμές.

Αυτός ο αγώνας επιβεβαίωσε την εκτίμηση του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ότι υπάρχουν δυο δρόμοι ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας.

"Ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των καπιταλιστών, σε βάρος του λαού, ο δρόμος της προσαρμογής και υποταγής στις αντεργατικές αντιλαϊκές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Ο δρόμος της συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, που μπορεί να δώσει προοπτική για την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και τη νεολαία.

Δεν υπάρχει υπερταξικός ή τρίτος δρόμος. Η θα υπηρετεί τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, το καπιταλιστικό σύστημα, ή θα υπηρετεί το λαό και θα έχει προοπτική το σοσιαλισμό".

Οι αγρότες με την ανακοίνωση της Συντονιστικής τους Επιτροπής έστειλαν το μήνυμά τους προς όλες τις κατευθύνσεις. "Θα τα ξαναπούμε". Αυτό, όπως τονίζει η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημαίνει ότι:

"Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Μετά τα μπλόκα των αγροτών θα ακολουθήσουν νέα μπλόκα στην κυβερνητική πολιτική. Η αυξανόμενη λαϊκή οργή θα ενεργοποιήσει πολύ σύντομα μεγάλες αγωνιστικές εφεδρείες και άλλων στρωμάτων των εργαζομένων... Τα μέτωπα είναι σήμερα φανερά σε πολύ περισσότερους. Στη μια όχθη βρίσκεται η πλουτοκρατία και οι υποστηριχτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην άλλη, όλες οι εκμεταλλευόμενες και καταπιεζόμενες δυνάμεις του τόπου μας".

Σ. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ