ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το μετέωρο βήμα των απεξαρτημένων

Δεκαεννιά απεξαρτημένοι νέοι απ' το "18 Ανω", αφού εκπαιδεύτηκαν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έπιασαν δουλιά σε εννιά δήμους. Ομως τα χρήματα του προγράμματος αρκούν μόνο για 2,5 χρόνια...

Είναι δύσκολος ο δρόμος της απεξάρτησης απ' τα ναρκωτικά αλλά εξίσου δύσκολος αποδεικνύεται ο δρόμος εκείνων που κέρδισαν τη μάχη για τη ζωή και διεκδικούν την επανένταξή τους στην κοινωνία. Και διεκδικούν αυτή τη θέση στην κοινωνία, όχι ως άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά ως ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες.

Εχουν να αντιμετωπίσουν τα ίδια αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι. Αλλά σ' αυτή την προσπάθεια αποκαλύπτεται και η ευκαιριακή αντιμετώπιση αυτών των παιδιών απ' την πολιτεία - η οποία σε κάθε περίσταση δε φείδεται λόγων για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου και αφορούν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές 19 απεξαρτημένων απ' το Περίπτερο "18 Ανω". Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από το Δήμο Αγίας Βαρβάρας, τη μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω" του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και το Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας. Οι πρώην χρήστες θα στελεχώσουν υπηρεσίες πληροφόρησης του πολίτη σε εννέα δήμους της Αττικής (Χαϊδάρι, Βύρωνας, Νίκαια, Περιστέρι, Αγ. Βαρβάρα, Πειραιάς, Αγ. Ανάργυροι, Καισαριανή και Κορυδαλλός).

Εν αρχή ηνη γραφειοκρατία

Φορέας του προγράμματος - σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου - είναι το υπουργείο Εργασίας και χρηματοδοτείται κατά 75% από κοινοτικά κονδύλια.

Ομως, ενώ υποβλήθηκε τον Ιούλη του 1995 εγκρίθηκε το Μάη του 1996 και η υλοποίησή του άρχισε το Σεπτέμβρη του 1996. Οι φορείς που το υλοποίησαν κατάφεραν με ταχείς ρυθμούς να το ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη του 1996 και οι 19 πρώην χρήστες έπιασαν δουλιά στους εννέα δήμους.

Αλλά και πάλι τα χρήματα που υπάρχουν για την απασχόληση των 19 εξαρτημένων, αρκούν μόνο για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Και από και πέρα;

"Θα συνεχιστεί με όσους πόρους μπορέσουμε να βρούμε" απάντησαν όσοι υλοποίησαν το πρόγραμμα. Η προοπτική της διακοπής της απασχόλησης - σε περίπτωση που δεν εξευρεθούν πόροι - είναι πρωτίστως καταστροφική για τα ίδια τα παιδιά και δευτερευόντως για τους δήμους, που θα στερηθούν σύγχρονες υπηρεσίες.

Αποκαλυπτικά για την τύχη των απεξαρτημένων παιδιών είναι τα στατιστικά στοιχεία του "18 Ανω". Το 90% όσων συμμετέχουν στα προγράμματά του και βρίσκονται στην αρχή της φάσης της κοινωνικής επανένταξης δηλώνουν άνεργοι. Κάθε χρόνο βγαίνουν "καθαρά" περίπου 100 άτομα και απ' αυτά υποτροπιάζουν περίπου είκοσι. Απ' αυτά τα είκοσι άτομα που υποτροπιάζουν, τα 18 είναι απεξαρτημένοι που μένουν ξανά άνεργοι.

Επειτα το ίδιο το πρόγραμμα έφερε εξ αρχής την "οικονομική προδιάθεση" της υποτροπής.

Ενώ το αρχικό ύψος του προγράμματος ήταν 26 εκατομμύρια, τελικά "ψαλιδίστηκε" και έπεσε στα 19-20 εκατομμύρια δραχμές. Τρία εκατομμύρια που έπρεπε να είχαν δοθεί στο Δήμο Αγ. Βαρβάρας, ακόμα δεν έχουν αποδοθεί. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) δόθηκαν 1,125 εκατ. από τα τρία εκατομμύρια που έπρεπε να είχε πάρει. Το ΕΛΚΕΠΑ έχει πάρει κάποια προκαταβολή...

Ωστόσο, η προσπάθεια των απεξαρτημένων να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας διά της εργασίας - καθώς και η συμβολή των διάφορων φορέων σε αυτή την προσπάθεια - έχουν μια άλλη ποιοτική διάσταση: Δείχνουν ότι η απεξάρτηση σημαίνει αλλαγή του τρόπου ζωής των ατόμων που μέχρι πρότινος ήταν δεσμώτες "της ηδονής των παραισθήσεων". "Μπορεί να είναι λίγο αυτό το πρόγραμμα, αλλά ανοίγει δρόμους" τόνισε ο δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχος. "Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη αυτών των ενεργειών, όπου θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώσουν ή όπου ήταν δυνατόν να εξαλειφθούν τα προβλήματα που προέρχονται από τη χρήση (κοινωνικά, ατομικά, οικογενειακά κ.α.)", υπογράμμισε η πρόεδρος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, Κ. Αποστόλου.

"Σκοπός του προγράμματος είναι ν' αποκτήσει ο απεξαρτημένος καινούρια ταυτότητα. Το πρόγραμμα αυτό το είδαμε σαν πρόκληση στην κυρίαρχη λογική που θέλει να δίνει στον απεξαρτημένο το ρόλο του περιθωριακού ατόμου" πρόσθεσε ηΚ. Μάτσα διευθύντρια του προγράμματος "18 Ανω".

"Θέλω αυτή την ευκαιρία. Τη δικαιούμαστε άλλωστε" είπε ο Θανάσης Μούγιας που συμμετείχε στο πρόγραμμα και τώρα εργάζεται στο Δήμο Πειραιά. "Είναι σημαντικό το ότι άνοιξαν αυτές οι πόρτες. Νιώθω κι εγώ ότι είμαι μέλος της κοινωνίας. Χρειάζεται η πρόληψη και η επανένταξη. Σε αυτό το στάδιο μου έλειπε η δουλιά. Οταν άρχισε το πρόγραμμα ήμουν άνεργος. Το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί...".

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Η "θεομηνία"

Τον Οκτώβρη του 1994 ήταν η Αττική, πριν πενήντα μέρες ήταν η Ξάνθη, προχτές την Κυριακή ήταν η Κόρινθος και η Φθιώτιδα και αύριο ποιος ξέρει ποια περιοχή θα πνιγεί πάλι και θα θρηνήσει θύματα, από μια νεροποντή. Η μικρή αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες που έγιναν τον τελευταίο καιρό, δείχνει σαφώς ότι ολόκληρη η χώρα είναι ανοχύρωτη και εύκολα μπορεί να καταποντιστεί έστω και με μια βροχή δυο ωρών. Το δραματικό αυτό γεγονός το έχουν συνειδητοποιήσει πλέον όλοι όσοι, ζουν σε ευπαθείς περιοχές, γι' αυτό, κάθε φορά που βλέπουν τον ουρανό να σκοτεινιάζει, αρχίζει να τρέμει το φυλλοκάρδι τους για το τι μέλλει να τους συμβεί. Τα μπαζωμένα ρέματα, τα φρακαρισμένα φρεάτια των αγωγών (όπου υπάρχουν), οι αδιαμόρφωτες κοίτες των ποταμών και πάνω απ' όλα η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, αφήνουν κυριολεκτικά όλους αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος των στοιχείων της φύσης. Αρχίζει η βροχή και δε γνωρίζουν, όταν θα έχει τελειώσει η νεροποντή, αν θα έχει καταστραφεί το σπίτι τους, αν θα έχει πλημμυρίσει το χωράφι τους ή ακόμη αν θα ζουν και οι ίδιοι. Το μόνο βέβαιον είναι ότι και μετά την καταστροφή όλοι οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι γι' αυτές τις τραγωδίες θα είναι στις θέσεις τους και θα μιλούν για "θεομηνία" θέλοντας να κουκουλώσουν έτσι τις τεράστιες ευθύνες τους. Η, με την ίδια αδιαντροπιά θα εξαγγέλλουν προγράμματα "θωράκισης" από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές (προγράμματα τα οποία ουδέποτε θα υλοποιηθούν). Η, τέλος θα κάθονται και θα συνεδριάζουν για να καθορίσουν αν θα είναι 100.000 δραχμές ή κάτι παραπάνω η "βοήθεια" προς τους πλημμυροπαθείς!

Αυτή δυστυχώς είναι η συμπεριφορά όσων μας κυβερνούν. Εγκληματικά αδιάφοροι για όσα υποχρεούνται να σχεδιάσουν και να πράξουν, ώστε να θωρακίσουν με σοβαρά έργα τη χώρα. Εξοργιστικά ανεύθυνοι για όποιο έργο αποφασίζουν, με χίλια ζόρια, να κατασκευάσουν. Σκορπάνε τα λεφτά σε ημέτερους και παραλαμβάνουν χάρτινες κατασκευές. (Ετσι ακριβώς εξηγείται που είδαμε και χτες να βουλιάζουν δρόμοι και να πέφτουν γέφυρες). Και σαν να μην φτάνει που μας αφήνουν ανυπεράσπιστους σε κάθε κακοκαιρία, μας εμπαίζουν κι από πάνω, αν τυχόν μας συμβεί το κακό. Αρχίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τους νεκρούς (που τους έχουν πάρει κυριολεκτικά στο λαιμό τους) και για τους παθόντες γενικότερα και εξαγγέλλουν, όπως είπαμε και πριν, έργα που έχουν εξαγγείλει χίλιες φορές και ουδέποτε πρόκειται να εκτελέσουν. Σιγά μην ανοίξουν τον κρατικό κορβανά να δώσουν λεφτά για τις φτωχογειτονιές της Ελευσίνας και των Λιοσίων ή για τα χωριά της Ξάνθης και της Φθιώτιδας. (Υπάρχουν χωριουδάκια στην Ξάνθη, που πενήντα μέρες μετά τις πλημμύρες εκεί, ακόμη περιμένουν τα μηχανήματα των υπηρεσιών για να ξελασπώσουν τους δρόμους). Ε, όχι δα να κάθεται κοτζάμ κράτος και να σκέφτεται τους πληβείους και τους χωρικούς. Βρε δεν παν να πνιγούν, καρφάκι δεν του καίγεται!

Αυτή ακριβώς η πανάθλια τακτική των κυβερνώντων είναι η βασική αιτία των καταστροφών και των θυμάτων, που θρηνούμε σε κάθε πλημμύρα. Κι αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τον χαρακτηρισμό "θεομηνία" δε θα τον χρησιμοποιούσαμε για το ξέσπασμα των στοιχείων της φύσης, αλλά για όσους ολετήρες έχουμε κάθε φορά στο κεφάλι μας. Αυτοί ναι, είναι πράγματι "θεομηνία" διότι οι δικές τους συμφορές είναι τρις χειρότερες από εκείνες, που μπορούν να επιφέρουν ο άνεμος, ο υετός ή και ο κεραυνός!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Τα παιδιά του "18 Ανω" σε έναν αγώνα μπάσκετ με την ομάδα των Ολυμπιονικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ