ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Παράταση της απεργίας και απόφαση για κλιμάκωση

Επιμένει στην αδιαλλαξία της η κυβέρνηση. Προκαλεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, προδιαγράφοντας το πέταγμα των ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων έξω από τα πλοία! Απειλούν και εκβιάζουν οι εφοπλιστές. Δεν πτοούνται οι απεργοί

Σύσσωμοι οι ναυτεργάτες συνέχισαν και χτες τον απεργιακό αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που δυναμιτίζει την ελληνική ναυτιλία, στέλνοντας μήνυμα προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για κλιμάκωση του αγώνα. Ετσι χτες αργά το απόγευμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ αποφάσισε, με μία μόνο ψήφο κατά, την παράταση της απεργίας για άλλες 48 ώρες, δηλαδή μέχρι και τις 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής.Αύριο, Πέμπτη, στις 11 το πρωί θα γίνει πανναυτεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Είναι η απάντηση των ναυτεργατών στην προκλητική στάση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε χτες το πρωί μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη.Ο υπουργός, στη διάρκεια της συνάντησής του με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, όχι μόνο απέρριψε τα αιτήματα του κλάδου, αλλά δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι "οι εφοπλιστές δε θέλουν ελληνικά κατώτερα πληρώματα στα πλοία τους"!Ο υπουργός μίλησε ακόμα και για τη δημιουργία ...πραγματικού μητρώου ναυτεργατών, χωρίς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό και με ποια κριτήρια θα καταρτιστεί. Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι προέκυψαν "νέα στοιχεία που δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί με βεβαιότητα στον αφελληνισμό της ναυτιλίας, στη συρρίκνωση και κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος".

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει ξανά αύριο Πέμπτη, προκειμένου να αποφασίσει για νέα παράταση της απεργίας. Μάλιστα η Ομοσπονδία, όπως επισήμανε ο γραμματέας της Γ. Χαλάς,δεν πρόκειται να δεχτεί άλλη συνάντηση με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, παρά μόνο αν είναι για να ανακοινωθεί η ικανοποίηση των ναυτεργατικών αιτημάτων.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Θ. Σταματόπουλος,αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, δήλωσε σχετικά: "Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο. Δεν είχαμε άλλη επιλογή μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματά μας και στην εμμονή της να περάσει αυτή την αντεναυτεργατική πολιτική της. Ενα είναι σίγουρο, ότι οι ναυτεργάτες με τον αγώνα τους θα δώσουν την ανάλογη απάντηση".

Η χτεσινή μέρα

Η αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία έστειλε στον "πάτο" στους γνωστούς απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις απειλές των εφοπλιστών. Από χτες το μεσημέρι το πλήρωμα του οχηματαγωγού πλοίου "Αγιος Νικόλαος",που βρισκόταν στο λιμάνι της Δραπετσώνας, εκβιαζόταν από τον εφοπλιστή Αγούδημο να "σπάσει" την απεργία, ενώ με προτροπές του εφοπλιστή οδηγοί των φορτηγών ζητούσαν να επιβιβαστούν. Οι απεργοί ναυτεργάτες που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και οι συνδικαλιστές μέχρι αργά το βράδυ δεν επέτρεψαν στο πλοίο να αποπλεύσει.

Χτες, η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" έκανε παρέμβαση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημόπουλο για το περιστατικό που εκδηλώθηκε προχτές το βράδυ στο λιμάνι της Κυλλήνης, όπου οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, με την κάλυψη εισαγγελέα και προτάσσοντας τα όπλα τους, απαγόρευσαν στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών να μπει στο λιμάνι!

Στα υπόλοιπα λιμάνια

Στο λιμάνι του Λαυρίου το πλήρωμα του πλοίου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ,εκβιαζόταν από την πλοιοκτήτρια εταιρία να "σπάσει" την απεργία. Τελικά το πλήρωμα δήλωσε συμμετοχή στην απεργία.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο εφοπλιστής Μαραγκόπουλος πίεζε το πλήρωμα να κινήσει το πλοίο ΤΣΑΡΜ.Ομως οι ναυτεργάτες με μυστική ψηφοφορία αποφάσισαν να απεργήσουν.

Στη Σάμο ο εφοπλιστής Αγαπητός με τη μέθοδο του εκβιασμού υποχρέωσε τους μηχανικούς να σβήσουν τις ηλεκτρομηχανές του πλοίου ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ,γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το πλήρωμα, αφού δε θα υπάρχει ρεύμα, αλλά και για το ίδιο το πλοίο. Επίσης ο εφοπλιστής υποχρέωσε και το πλήρωμα της κουζίνας να μη μαγειρέψει για τους υπόλοιπους ναυτεργάτες του πληρώματος! Από χτες το απόγευμα έχει γίνει παρέμβαση από συνδικαλιστικές ναυτεργατικές οργανώσεις στο τοπικό λιμεναρχείο, χωρίς μέχρι αργά το βράδυ να υπάρξει αποτέλεσμα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ομόφωνο ΟΧΙ στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Να αποκρούσουν αγωνιστικά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να παραδώσει τα"Ναυπηγεία Ελευσίνας" απαλλαγμένα από προσωπικό στον επίδοξο αγοραστή, Ν. Ταβουλάρη,αποφάσισαν χτες ομόφωνα, σε έκτακτη γενική τους συνέλευση, οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου. Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται στο υπουργείο Ανάπτυξης διυπουργική σύσκεψη, όπου θα παρθεί οριστική απόφαση για την τύχη του ναυπηγείου.

Η ίδια η υφυπουργός, Α. Διαμαντοπούλου,σε δηλώσεις της την προηγούμενη βδομάδα, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την παράδοση του ναυπηγείου στον Ν. Ταβουλάρη, με τους απαράδεκτους όρους που ο ίδιος έχει θέσει. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι: Να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι και στη συνέχεια να επαναπροσλάβει ορισμένους ο ιδιώτης, με όποιους όρους θέλει ή να παραμείνει στο ναυπηγείο ένας αριθμός εργαζομένων (περίπου 750), αλλά να αναλάβει το δημόσιο την καταβολή των αποζημιώσεών τους, σε περίπτωση που ο ιδιώτης τους απολύσει!

Οι εργαζόμενοι, στη συνέλευσή τους, αποφάσισαν ομόφωνα να διεκδικήσουν: Πλήρη παραγωγική και οργανωτική λειτουργία του ναυπηγείου, προειδοποιώντας με δυναμική αντίδραση, σε κάθε απόπειρα, έστω και για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του ναυπηγείου. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, μετά τις μετατάξεις. Επίσης, προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν μείωση αποδοχών και αμφισβήτηση των διμερών συλλογικών συμβάσεών τους. Τέλος, ζητούν την άμεση καταβολή των επιδομάτων που τους οφείλονται.

Στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - και η προώθηση των συμβάσεων με τον ΟΣΕ και το Πολεμικό Ναυτικό, αξίας αρκετών δισ. δραχμών, που θα προσφερθούν απλόχερα στον ιδιώτη. Να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη θα παρθούν αποφάσεις και για τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης των ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, "Βωξίτες Ελευσίνας", ΚΕΡΑΦΙΝΑ και ΛΑΡΚΟ.

"Το δυνάμωμα του αγώνα, η απάντηση"

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε χθεσινή του ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα παρακάτω: "Η δήλωση προς τους ναυτεργάτες του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Στ. Σουμάκη, ότι "οι εφοπλιστές δε θέλουν τα κατώτερα πληρώματα στα καράβια", επιβεβαιώνει ότι στη χώρα μας υπάρχει μια κυβέρνηση - υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου και εχθρός των εργαζομένων.

Αυτή η τοποθέτηση σημαίνει ότι ο κ. Στ. Σουμάκης υπερασπίζεται προκλητικά, για λογαριασμό της κυβέρνησης, την επιδίωξη των εφοπλιστών να εντατικοποιηθεί περισσότερο η εργασία στα καράβια, με την πρόσληψη του ελάχιστου δυνατού αριθμού εξευτελιστικά αμειβόμενων αλλοδαπών και την απόλυση των σημερινών κατώτερων πληρωμάτων.

Η μόνη απάντηση σε μια τόσο ξεδιάντροπη στάση δεν μπορεί να είναι άλλη από το δυνάμωμα του αγώνα των ναυτεργατών και την έμπρακτη αλληλεγγύη προς αυτούς, όλων των εργαζομένων".

Επιτυχία και στη Β. Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-Επιτυχία σημείωσε η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ και σε όλα τα λιμάνια της Β. Ελλάδας.Πλοία κάθε κατηγορίας παρέμειναν ακινητοποιημένα στα λιμάνια, εκτός από μικρά φορτηγά με πλήρωμα κύρια ξένης υπηκοότητας.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της κινητοποίησης δεμένα παρέμειναν το επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο "Μυτιλήνη" που κανονικά εκτελούσε δρομολόγιο για Μυτιλήνη - Χίο και Πειραιά, καθώς και το φορτηγό "Μαρία",ενώ δύο βυτιοφόρα παρέμειναν στην είσοδο του λιμανιού, λόγω της συμμετοχής των πληρωμάτων των ρυμουλκών στην απεργία.

Από τα λιμάνια της Καβάλας και της Κεραμωτής δεν πραγματοποιήθηκαν τα δρομολόγια των πορθμείων και των ιπτάμενων δελφινιών προς τη Θάσο, καθώς και από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τη Σαμοθράκη.

  • Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν τα πληρώματα των πορθμειακών γραμμών Ν. Στύρων - Αγ. Μαρίνας, Καρύστου - Ραφήνας, Μαρμαρίου - Ραφήνας, Αγ. Κωνσταντίνου - Β. Σποράδων.
  • Το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου χαιρετίζει τους απεργούς ναυτεργάτες, τονίζοντας: "Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και δικός μας αγώνας".
Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ για το ΔΥΣΤΟΣ

Ολοκληρώθηκε χτες η ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αξιωματικών που βρίσκονταν στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια του πολύνεκρου ναυαγίου του ΔΥΣΤΟΣ.Το πόρισμα στάλθηκε χτες στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και σήμερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία που έγιναν γνωστά από το υπουργείο αναφέρουν ότι προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για τους 2 από τους 5 αξιωματικούς που βρίσκονταν στο θάλαμο την ώρα του ναυαγίου και για έναν λιμενικό από το Λιμεναρχείο της Κύμης. Οι αξιωματικοί κλήθηκαν από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος σε απολογία.

Την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα - πράγμα αβάσιμο νομικά στη συγκεκριμένη περίπτωση - ζήτησαν χτες ο Ευάγγελος Αναγνώστου και ο γιος του Χρήστος, που είναι ο μοναδικός επιζών από το πολύνεκρο ναυάγιο του τσιμεντάδικου "Δύστος", με αφορμή το προχτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του "Αδέσμευτου Τύπου". Η εφημερίδα ανέφερε ότι, σύμφωνα με το πόρισμα των ειδικών εμπειρογνωμόνων, "οι 20 ρωμαλέες ψυχές χάθηκαν την ώρα που το πλοίο προσπαθούσε να κάνει ελιγμό για να ανεβάσει και πάλι στο κατάστρωμα τον δόκιμο πλοίαρχο Χρ. Αναγνώστου, που είχε βρεθεί στη θάλασσα".

Ο Ευάγ. Αναγνώστου, διευθυντικό στέλεχος της ΑΓΕΤ, δικαιολόγησε την ενέργειά του στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι δεν θέλει να μείνει αναπάντητο "το κομμάτι που αφορά την επαγγελματική και ηθική υπόσταση" του γιου του. Υποστήριξε ότι το πρώτο σήμα δόθηκε από τον δόκιμο στις 8 μ.μ. και όχι στις 10 μ.μ., όπως λέει το υπουργείο.

Δεμένα παρέμειναν και χτες τα πλοία στα λιμάνια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ