ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤ-1: "ΤΑΪΜ ΑΟΥΤ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ"
Στόχος, η συνείδηση της νεολαίας

Η έλλειψη ενημέρωσης του ελληνικού λαού - και της νεολαίας - γύρω από τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ή ακριβέστερα η παραπληροφόρησή του, είναι κάτι καινούριο. Συνδέεται με την επιδίωξη των υπερασπιστών της πρόσδεσης της Ελλάδας στο άρμα της ΕΕ, να συσκοτίσουν τον πραγματικό της, ταξικό, χαρακτήρα, να αποποιηθούν των εγκληματικών τους ευθυνών, απέναντι στον ελληνικό λαό. Φαίνεται ότι η ΕΤ-1 δεν μπορούσε να λείψει από το παιχνίδι. Ηρθε, λοιπόν, με την απογευματινή εκπομπή της ΤΑΪΜ ΑΟΥΤ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ - στις 13/1/97 - να "ενημερώσει" τη νεολαία για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Ευρωκοινοβούλιο, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης". Εντελώς τυχαία, ο κλήρος έπεσε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Νιώτη.

Ο εν λόγω βουλευτής απάντησε σε ερωτήματα μαθητών της Μαρασλείου. Ανάμεσά τους βρίσκονταν μαθητές που έχουν συμμετάσχει στο θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου για μαθητές.

Οσον αφορά την ΕΤ-1, σημειώνουμε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα - για τέτοια καθοριστικής σημασίας ζητήματα - να ενημερώνει τη νεολαία με έναν απροκάλυπτα μονομερή τρόπο.

Γνωρίζουν καλά οι διοικούντες την ΕΤ-1 και η δημοσιογράφος της εκπομπής ότι για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει μια γνώμη ούτε είναι μονόδρομος η Οικονομική Νομισματική Ενοποίηση, όπως υποστήριξε η εν λόγω δημοσιογράφος.

Η ενημέρωση της νεολαίας δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός βουλευτή και μάλιστα υποστηρικτή της ένταξης, αλλά μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας, που θα έχει τους ελάχιστους όρους στοιχειώδους αντικειμενικότητας. Τέτοια αντικειμενικότητα - όσο κι αν ψάξαμε - δε βρήκαμε στην εν λόγω εκπομπή.

Η νεολαία, κύριοι της ΕΡΤ, έχει φορείς, έχει όργανα, δεν είναι μια υπόθεση χύμα. Η ενημέρωσή της είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να είναι ένα μονόπρακτο έργο. Δε γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές π.χ. του ΚΚΕ που δεν έχουν την ίδια γνώμη με εκείνη που εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ; Γιατί περιοριστήκατε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ; Πιστεύετε ότι με τα χρήματα που συγκεντρώνετε - από όλο τον ελληνικό λαό - μπορείτε να παραχωρήσετε το βήμα της ΕΤ-1 για μια απροκάλυπτη φιλοευρωπαϊκή προπαγάνδα;

Πού πάνε οι διακηρύξεις για αντικειμενική ενημέρωση και προβολή όλων των απόψεων από τις εκπομπές της ΕΤ-1;

Αραγε, τόσο πολύ φοβάστε την αλήθεια, που φέρνουν οι θέσεις του ΚΚΕ και σε ό,τι αφορά τα θέματα της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και τις βαριές συνέπειες στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα;

Ο προσκεκλημένος της ΕΤ-1, βουλευτής της ΠΑΣΟΚ, έκανε φιλότιμη, ομολογουμένως, προσπάθεια, να παρουσιάσει τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς απαιτούν οι ανάγκες της προπαγάνδας για το μονόδρομο της ευρωπαϊκής επιλογής. Παράλληλα, προχώρησε σε χοντρές παραποιήσεις της ίδιας της αλήθειας, παραπληροφορώντας συνειδητά, τόσο τους ερωτώντες μαθητές, αλλά και τους τηλεθεατές της εκπομπής κύρια νέους, λόγω και του χαρακτήρα της. Παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Το 1980 αποφάσισε η χώρα μας, να συμμετάσχει στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Ξέχασε ο βουλευτής ακόμα και τις αντιρρήσεις του ίδιου του κόμματός του, εκείνη την περίοδο.

2. Στα πλαίσια του Μάαστριχτ αποφάσισαν οι λαοί της Ευρώπης να πάνε σε κοινό νόμισμα...

Εδώ η αμνησία μεγαλώνει, για να κρύψει ότι δεν αποφάσισαν οι λαοί, αλλά οι κυβερνήσεις με πρωτοστάτες κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ το ΣΥΝ κλπ. Φαίνεται ότι για τον ίδιο και τη δημοσιογράφο δεν έχει καμία απολύτως σημασία η αλήθεια, γύρω από τα δημοψηφίσματα που έγιναν - όπου έγιναν - και τα αποτελέσματά τους, π.χ. Δανία, Γαλλία κλπ. Ακόμα περισσότερο, η ενημέρωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της εκπομπής δε χώρεσε την αλήθεια ότι ο ελληνικός λαός δε ρωτήθηκε ούτε για την ένταξη, ούτε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ! Φυσικά θα 'τανε αφέλεια να περιμένουμε ότι οι μετέχοντες στην εκπομπή, και κατ' επέκταση οι ακροατές, θα άκουγαν έστω από τη δημοσιογράφοότι υπάρχει επίσημη πρόταση από το ΚΚΕ για δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Συνθήκης, αφού προηγηθεί πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού, γύρω από τη Συνθήκη - και την αναθεώρησή της - και τις συνέπειες στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή.

3. Οι αυτάρκειες κατέρρευσαν. Π.χ. η Σοβιετική Ενωση, που κλείστηκε στο εσωτερικό της περιβάλλον, κατέρρευσε. Τώρα, οι χώρες αυτές πάνε για την κοινή ευρωπαϊκή πορεία.

Εδώ επιστρατεύεται, σε άλλη έκδοση, το ιδεολόγημα της δήθεν αυτάρκειας που καταλογίζουν στο ΚΚΕ, όλοι οι οσφυοκάμπτες στην πανάκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη σύμπλευσή τους στην ταξική επιλογή της άρχουσας τάξης, για ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η πρωτοτυπία του επιχειρήματος συνίσταται στο συνδυασμό του, με την ανιστόρητη ανοησία της δήθεν κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης, λόγω κλεισίματος στο δικό της περιβάλλον!

Τα παραδείγματα είναι, πιστεύουμε, αρκετά για να τεκμηριώσουν τη θέση, για συνειδητή παραπληροφόρηση και παραχάραξη της αλήθειας.

Μόνο ντροπή θα 'πρεπε να αισθάνονται όσοι παραχάραξαν στην εκπομπή βάναυσα τα ίδια τα γεγονότα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ και τις αποφάσεις δήθεν των λαών για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ! Οι μαθητές, και λόγω ηλικίας, είναι δύσκολο να γνωρίζουν την αλήθεια, αυτό όμως δε σημαίνει ότι νομιμοποιείται η ΕΤ-1 να τους παραπληροφορεί!

Αλλά, ο στόχος της συγκεκριμένης εκπομπής δε φαίνεται να 'ναι μια στοιχειωδώς αντικειμενική ενημέρωση των μαθητών και της νεολαίας, αλλά η διαμόρφωση φιλοευρωπαϊκής συνείδησης στη νεολαία, τους αυριανούς εργαζόμενους και ψηφοφόρους.

Το αίτημα, που διατύπωσαν οι μαθητές για ενημέρωση, θα παραμένει γράμμα κενό, όσο πραγματώνεται από τέτοιες ή ανάλογες ενημερωτικές εκπομπές. Υπάρχουν οι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι, οι άνεργοι, τα συνδικάτα, οι αγωνιζόμενοι ΕΒΕ, η μαχόμενη αγροτιά, αυτοί μπορούν να μιλήσουν μέσα από την ίδια τους την πείρα, για την "ωφέλεια" από το πρόγραμμα "σύγκλισης" και τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα τολμήσει η διοίκηση της ΕΤ-1 να ανοίξει σ' αυτούς την εκπομπή της, να ακούσουν οι μαθητές και οι νέοι την αλήθεια για τις συνέπειες της ένταξης στο λάκκο των πολυεθνικών; Θα τολμήσει να δώσει σε βουλευτή του ΚΚΕ τη δυνατότητα να συνομιλήσει με μαθητές ή άλλους νεολαίους για το ίδιο θέμα;. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΒΑΝΟ
Ικανοποιημένος ο αμερικανικός παράγοντας

Ο Αμερικανός απεσταλμένος επέβαλε σε Αθήνα και Λευκωσία τη "γραμμή πλεύσης", ωστόσο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αναζητούν τρόπους για την αποποίηση του κόστους των επιλογών

Η επίσκεψη του Κ. Κάβανο, υπεύθυνου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε Ελλάδα και Κύπρο σήμανε - όπως όλα δείχνουν - την έναρξη ενός παιχνιδιού πινγκ - πονγκ μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών επιστρέφουν η μια στην άλλη το "μπαλάκι" του κόστους που συνεπάγεται η ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Ουάσιγκτον για το Κυπριακό.

Το ιδιόμορφο αυτό παιχνίδι πιθανότατα θα συνεχιστεί και μετά την ερχόμενη Παρασκευή, όταν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα εξετάσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν την κοινή γραμμή πλεύσης. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, πάντως, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την κατανόηση και την καλή θέληση που συνάντησε στις επαφές του στη Λευκωσία και την Αθήνα, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποδέχτηκαν απόλυτα την αμερικανική λογική για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Κύπρο.

Από τις δηλώσεις του Κ. Κάβανο χτες, μετά τη μακρά συζήτηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Φίλωνα και τη δεκάλεπτη επαφή του με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Πρώτον, ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν αποτελούν πια μέρος της κρίσης στην Κύπρο, έστω κι αν έφεραν πίσω τις προσπάθειες επίλυσης. Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, αρχίζει να προβάλει την άποψη πως οι ρωσικοί πύραυλοι δεν πρόκειται να φτάσουν ποτέ στην Κύπρο.

Και δεύτερον, όπως δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ότι εξασφάλισε δεσμεύσεις πως θα προωθηθεί η εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη γραμμή αντιπαράταξης, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΗΕ.

Λίγο αργότερα, μετά τις δηλώσεις Κάβανο, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, παραδέχτηκε πως αντικείμενο των συζητήσεων Κάβανο στη Λευκωσία και την Αθήνα ήταν τα Μέτρα Αποκλιμάκωσης της Εντασης, συμπεριλαμβανομένου και της πρότασης για την απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο. Είμαστε έτοιμοι, είπε ο Θ. Πάγκαλος, να συζητήσουμε για τη μείωση όλων των δραστηριοτήτων που δημιουργούν ένταση. Αντίθετα, στην Κύπρο η κυβέρνηση επιχείρησε με δηλώσεις και του Προέδρου Γλ. Κληρίδη να "μαζέψει" τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την επίσκεψη Κάβανο, υπογραμμίζοντας πως η δέσμευση, για μη εγκατάσταση των πυραύλων για τους επόμενους 16 μήνες, δεν αποτελεί προσαρμογή στις αμερικανικές απαιτήσεις, αλλά οφείλεται στην αδυναμία της Ρωσίας να εκτελέσει νωρίτερα την παραγγελία.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αξιολογώντας την επίσκεψη Κάβανο στην περιοχή, σημείωναν πως Αθήνα και Λευκωσία επέδειξαν τη μέγιστη δυνατή καλή θέληση στις διαβουλεύσεις που είχαν με τον Αμερικανό διπλωμάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ίδιους κύκλους, ο Κ. Κάβανο, εκτός από τις διαβεβαιώσεις πως οι ρωσικοί πύραυλοι δε θα εγκατασταθούν πριν περάσουν, τουλάχιστον, 16 μήνες, εξασφάλισε και τη σιωπηρή αποδοχή της απαγόρευσης πτήσεων για ανάλογο χρονικό διάστημα. Οι τοποθετήσεις αυτές, όπως εκτιμούν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξέλιξη του στρατιωτικού διαλόγου στην Κύπρο, όπως ζητά η Ουάσιγκτον, η οποία μάλιστα εμφανίζεται να δεσμεύεται για την ασφάλεια στην Κύπρο. Ομως, οι αμερικανικές δεσμεύσεις για το θέμα της ασφάλειας εκλαμβάνονται από καλά ενημερωμένες πηγές του ελληνικού υπουργείου ως η απαρχή της συζήτησης για την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νησί.

"Αποστάσεις" Τσοχατζόπουλου;

Αποστάσεις από τις διαφαινόμενες εξελίξεις εμφανίζεται να παίρνει ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις, που έκανε χτες μετά τη συνάντησή του στο υπουργείο Αμυνας με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας της Κύπρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς και ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης,καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν και ο υπουργός Αμυνας Κ. Ηλιάδης,καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ν. Βορβολάκος.Αντικείμενο της συνάντησης, η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και η προώθηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

Απαντώντας ο Α. Τσοχατζόπουλος σε ερώτηση σχετικά με το μορατόριουμ αναστολής των πτήσεων πάνω από την Κύπρο μαχητικών αεροσκαφών και τις σχετικές δηλώσεις του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κ. Κάβανο, δήλωσε ότι δε σχολιάζει "τις οποιεσδήποτε απόψεις του οποιουδήποτε" και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχουν τοποθετηθεί η Ελλάδα και η Κύπρος και επομένως δεν έχει να προσθέσει τίποτα επ' αυτού. Επανέλαβε δε ότι "δεν υπάρχει θέμα".

Στην ίδια λογική, όσον αφορά το μορατόριουμ, για τις πτήσεις στην Κύπρο κινήθηκε και ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Κ. Ηλιάδης, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση του όρου "μορατόριουμ", γιατί "εξισώνει μια παράνομη πτήση με μια νόμιμη". Ασαφείς ήταν οι απαντήσεις του σχετικά με την προετοιμασία της εγκατάστασης στην Κύπρο των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300, αφού απέφυγε να απαντήσει αν μέσα στους 16 τουλάχιστον μήνες, που, όπως δηλώθηκε, θα προηγηθούν της εγκατάστασης των πυραύλων, θα πραγματοποιούν οι προβλεπόμενες προετοιμασίες. Επίσης δήλωσε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων δε σχετίζεται με το στρατιωτικό διάλογο που έχει αρχίσει στην Κύπρο.

Καιρός για ψάρεμα

Ως... ευκαιρία για ψάρεμα, στη λίμνη του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνεται ο Δ. Τσοβόλας και το ΔΗΚΚΙ τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και βρίσκει την ευκαιρία να προβάλλει το πρόσωπο του "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ", αντιτιθέμενος στην κυβερνητική τακτική, όχι όμως και στις κεντρικές επιλογές της υποταγής...

Ετσι με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Κάβανο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται πως "οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου παίζουν επικίνδυνα παιγνίδια πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Δυστυχώς η ορθή απόφαση για το ενιαίο αμυντικό δόγμα και η παραγγελία των ρωσικών πυραύλων S-300 για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου ακυρώνεται συγκαλυμμένα στην πράξη μετά τις απαράδεκτες πιέσεις των ΗΠΑ και των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης". Το ΔΗΚΚΙ από θέσεις "υπερασπιστή" του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος επιδιώκει να κερδίσει πολιτικά από τις όποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και τους συσχετισμούς. Αυτά φυσικά χωρίς να μπαίνει στον κόπο να αναρωτηθεί πού έχει οδηγήσει το Κυπριακό αυτή η αδιέξοδη πολιτική.

Αν και από την ανακοίνωση δε λείπουν και οι γνωστές προειδοποιήσεις για κίνδυνο "συρρίκνωσης του ελληνισμού", λείπει παντελώς οποιαδήποτε καταγγελτική νύξη σχετικά με τη νέα αμερικανική παρέμβαση. Ο καθένας άλλωστε έχει τα όριά του...

Ο Ζ. Ρόμπλες νέος πρόεδρος στην Ευρωβουλή

Ο Ισπανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Ζιλ Ρόμπλες εξελέγη χτες πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο νέος πρόεδρος της Ευρωβουλής πήρε 318 ψήφους επί 548 ψηφισάντων. Σημειώνεται πάντως ότι η εκλογή ήταν προσυμφωνημένη, αφού εδώ και χρόνια ισχύει συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών και Χριστιανοδημοκρατών για την εναλλαγή των εκπροσώπων τους στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάθε δυόμισι χρόνια. Ετσι, από τον περασμένο Δεκέμβρη, οπότε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όρισε τον Ζιλ Ρόμπλες σαν υποψήφιό του, ήταν γνωστό ότι αυτός θα διαδεχτεί τον σοσιαλδημοκράτη Κ. Χενς, του οποίου η θητεία έληξε χτες.

Δραστηριότητες Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πεύκης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 19 Γενάρη στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Παπανούτσου 8).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 19 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αρτέμιδος 7).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 19 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Ελ. Βενιζέλου και Αγ. Βαρβάρας).
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Νέας Σμύρνης και η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης κόβουν από κοινού την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους την Κυριακή 19 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της οδού Βρυούλων 14.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της τηνΤετάρτη 22 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο δημοτικό αναψυκτήριο του Αλσους "Δημήτρης Κιντής".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ