ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κριτική και θυελλώδεις συνεδριάσεις μετά τη συμφωνία

Με ταχύτατους ρυθμούς οι Ισραηλινοί στρατιώτες αδειάζουν τη μία μετά την άλλη τις εγκαταστάσεις, που στέγασαν τον ισραηλινό στρατό τα τελευταία 30 χρόνια, στην πόλη της Χεβρώνα. Την ίδια στιγμή ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού είχαν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την πόλη, για να "καλύψουν τα νώτα" των στρατιωτών που προετοιμάζουν την αναχώρησή τους. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια από εξτρεμιστές και των δύο πλευρών, ενώ η Παλαιστινιακή Αστυνομία μετέφερε, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της στην πόλη.

Η τελική εντολή που περιμένει ο ισραηλινός στρατός αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις τόσο του ισραηλινού κοινοβουλίου όσο και του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, οι οποίες θα δώσουν και την τελική έγκριση για τη συμφωνία. Παρά την αισιοδοξία και την προδιαγραφόμενη έγκριση του εννιασέλιδου κειμένου και από τις δύο πλευρές, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Γιάσερ Αραφάτ έχουν δεχτεί τη σφοδρότατη κριτική της εσωτερικής τους αντιπολίτευσης.

Επικρίνονται σφόδρα Νετανιάχου - Αραφάτ

Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, έληξε η θυελλώδης συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχτηκε τα "πυρά" πολλών υπουργών του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και για "προδοσία" της ισραηλινής γης. Τελικά, η συμφωνία εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Μάλιστα, ο Μπένι Μεγκίν, μέλος του Λικούντ και υπουργός Υγείας, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει "συνένοχος σε αυτό το έγκλημα". Με μεγαλύτερη άνεση αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία για τη Χεβρώνα από το ισραηλινό κοινοβούλιο, καθώς το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα προτίθεται να την υπερψηφίσει. Η επίμαχη συνεδρίαση άρχισε χτες το πρωί και αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς και οι 120 βουλευτές της Κνεσέτ έχουν δικαίωμα λόγου.

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμφωνία και από τα μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής, που συνεδρίασε από κοινού με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Αντίθετα, ένταση και σοβαρότατες διαφωνίες σημάδεψαν τη συνεδρίαση του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Ραμάλα και το οποίο, τελικά, διεκόπη. Οι Παλαιστίνιοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα, επειδή δεν έλαβαν από την Παλαιστινιακή Αρχή το κείμενο της συμφωνίας, πριν από τη μονογραφή της, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Οι επίμονες προσπάθειες του επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερακάτ, να πείσει τους βουλευτές ότι το κείμενο είναι παρόμοιο με αυτό της συμφωνίας του Οσλο δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ετσι, η συνεδρίαση έληξε με τρία μέλη του Συμβουλίου, τους Χαϊντάρ Αμπντέλ Σάφι, Ζιαντ Αμπού Αμρ και Τζαλάλ αλ Μασάνταρ να εγκαταλείπουν οργισμένοι την αίθουσα συνεδριάσεων. Ο Σάφι, με δηλώσεις του, κατηγόρησε τον Αραφάτ ότι δεν έλαβε διόλου υπόψη του το Νομοθετικό Συμβούλιο, που, επιμόνως, προσπαθεί να παραγκωνίσει από τη διακυβέρνηση των αυτόνομων εδαφών.

Οι αντιδράσεις για την επίτευξη της συμφωνίας συνεχίστηκαν και σε διεθνές επίπεδο. Στην πλειοψηφία του ο ευρωπαϊκός Τύπος υποδέχτηκε με επαινετικά σχόλια τη συμφωνία για τη Χεβρώνα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και με τον, προσκείμενο στο καθεστώς, Τύπο του Ιράν, ο οποίος αναφέρει σιβυλλικά ότι "η συμφωνία είναι θετική, εφόσον καταλήξει στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και στην επιστροφή όλων των αραβικών εδαφών". "Κόλπο" χαρακτήρισε τη συμφωνίαο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι με χθεσινές του δηλώσεις.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Υπέρ συμβιβασμού τώρα ο Στογιάνοφ

ΣΟΦΙΑ. -

Να αποποιηθεί την "ταμπέλα" του ηγέτη της αντιπολίτευσης επιχειρεί ο Πέταρ Στογιάνοφ, νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος προέβη χτες σε δηλώσεις πιο "ουδέτερες" από εκείνες των προηγούμενων ημερών.

Ο Στογιάνοφ κάλεσε τις δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές, τους Σοσιαλιστές και την Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά το "ποιος μπορεί καλύτερα να κυβερνήσει τη χώρα στις αμέσως επόμενες, κρίσιμες για την τύχη της, μέρες και μήνες". Αν δεν υπάρξει τέτοια, προειδοποίησε ο Στογιάνοφ (ορκίζεται Πρόεδρος το Σάββατο και αναλαμβάνει καθήκοντα την ερχόμενη βδομάδα), θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντόμπρεφ, ο οποίος έχει επιλεγεί από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.Η κατά κάποιον τρόπο αποστασιοποίηση του Στογιάνοφ από το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές όσο το δυνατόν πιο σύντομα, θα συνοδευθεί, κατά τον ίδιο, και από διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η στροφή του Στογιάνοφ συνιστά και ενός είδους "εξυπηρέτηση" προς τον απερχόμενο Πρόεδρο, Ζέλιου Ζέλεφ: κατά πολιτικούς αναλυτές, ο επί μακρόν πολέμιος των Σοσιαλιστών θα ήταν πολύ δύσκολο, με δεδομένο ότι προετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία ενός νέου κόμματος, να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντόμπρεφ.

Η μαξιμαλιστική πολιτική της αντιπολίτευσης, από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται: αφού πέτυχε την αποδοχή της ιδέας των πρόωρων εκλογών, η Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων θέτει ως αίτημα τώρα τον "μη σχηματισμό" νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Στόχος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, να μην δώσει την ευκαιρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να δώσει κάποιου είδους "διαπιστευτήρια" της ικανότητάς του να κυβερνήσει υπό νέο σχήμα.

Ομως ενώ η αντιπολίτευση επιζητεί εκλογές, η χειμαζόμενη βουλγαρική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Χτες η Βουλή ενέκρινε την επείγουσα εισαγωγή αλευριού για να αντιμετωπισθεί η απίστευτη έλλειψη ψωμιού, ακόμη και στις μεγαλύτερες πόλεις...

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Φόβοι για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Σε γενικά συμπεράσματα, αλλά όχι και σε τρόπους αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη Σερβία τους τελευταίους δύο μήνες κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση του ύπατου Συμβουλίου Αμυνας της Ομοσπονδίας της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Ομως, το ίδιο 24ωρο, η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σέρβου πρύτανη του πανεπιστημίου της Πρίστινας φούντωνε τους φόβους για νέα έκρηξη της βίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Υπατο Συμβούλιο Αμυνας, στο οποίο μεταξύ άλλων ήταν παρών ο Σέρβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέφρασε την υποστήριξή του στη δυνατότητα της Δημοκρατία της Σερβίας "να λύσει τα προβλήματα που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη". Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν τρόποι ξεπεράσματος της δίμηνης κρίσης, η σημασία συνεδρίασης του Υπατου Συμβουλίου Αμυνας της Ομοσπονδίας φάνηκε να έχει περισσότερο χαρακτήρα πολιτικού μηνύματος, ιδίως μετά τις αντιδράσεις συμπαράστασης των ηγετών του Μαυροβουνίου απέναντι στους φοιτητές και οπαδούς του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντο".

Η ανακοίνωση του Υπατου Συμβουλίου Αμυνας δεν κατεύνασε τις αντιδράσεις διεθνών οργανισμών που απειλούν τη Ν. Γιουγκοσλαβία με κυρώσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε έκκληση στις χώρες - μέλη της ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αναστείλουν όλες τις επαφές τους με την Ομοσπονδία της Ν. Γιουγκοσλαβίας. "Οι κανονικές σχέσεις με το Βελιγράδι θα εξεταστούν μόνον εφόσον αποκατασταθούν οι δημοκρατικές συνθήκες", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Λίγη ώρα μετά, ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Νιλς Χέλβεγκ Πίτερσεν ζήτησε από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, να αναγνωρίσει όλες τις νίκες του "Ζάγιεντο" στις εκλογές του Νοέμβρη.

Απόπειρα δολοφονίας στην Πρίστινα

Ο Σέρβος πρύτανης του πανεπιστημίου της Πρίστινας τραυματίστηκε χτες σοβαρά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο. Ο πρύτανης Ραντίβογιε Πάποβιτς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, αλλά μέχρι αργά χτες βράδυ δεν είχε εκδοθεί σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων "SRNA", ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο μάρκας Οπελ στην οδό Ζιβόγινα Μισίκα της Πρίστινας και ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό τη στιγμή που ο πρύτανης περνούσε με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο.

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Σερβία δεν εγκυμονεί κινδύνους μόνον για μια νέα διεθνή απομόνωση της Ν. Γιουγκοσλαβίας, αλλά ενδέχεται να ενεργοποιήσει το αποκαλούμενο "νότιο μέτωπο" με τη δημιουργία νέας εστίας κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Μέλη του "Λικούντ" ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό Μ.Νετανάχιου

Μέλη του "Λικούντ" ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό Μ. Νετανάχιου

ΙΝΔΙΑ
Αγρια δολοφονία συνδικαλιστή ηγέτη

ΒΟΜΒΑΗ.-

Ενας από τους πιο δραστήριους συνδικαλιστές της Ινδίας, ο Ντάτα Σαμάντ, δολοφονήθηκε χτες από άγνωστους ενόπλους οι οποίοι του είχαν στήσει ενέδρα. Οι άγνωστοι γάζωσαν με σφαίρες - έκαναν κομμάτια - το σώμα του ανθρώπου που είχε πρωταγωνιστήσει, στις αρχές της 10ετίας του '80, στις απεργίες διαρκείας στην υφαντουργία της Βομβάης. Πέρυσι είχε ηγηθεί των κινητοποιήσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία PAL - "Peugeot".

Ο 65χρονος Σαμάντ άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο προς το νοσοκομείο της Βομβάης - παλεύοντας, όπως πάντα...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιματοχυσίας συνέχεια...

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Μαζική αντεπίθεση εναντίον των πιστών στην προηγούμενη κυβέρνηση δυνάμεων εξαπέλυσαν χτες οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν, καταλαμβάνοντας την πόλη Τσαρικάρ και μια αεροπορική βάση με μεγάλη στρατιωτική σημασία, 50 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Κατά μαρτυρίες, τόσο οι δυνάμεις του Αχμέντ Σαχ Μασούντ, όσο και οι Ταλιμπάν υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

ΑΛΓΕΡΙ
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και βομβιστικές επιθέσεις

ΑΛΓΕΡΙ.-

Τουλάχιστον δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πολυσύχναστη αγορά της πόλης Μπουφαρίκ, που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νότια της αλγερινής πρωτεύουσας. Οι υποψίες των αλγερινών αρχών ασφαλείας στρέφονται στο χώρο των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Λίγες ώρες πριν από την πολύνεκρη επίθεση, η αλγερινή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας πραγματοποιήθηκε επιχείρηση - "σκούπα" κατά της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας" στην περιοχή της Ανω Κάσμπα, της παλιάς αλγερινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα, πάντα, με την επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Κάσμπα, που θεωρείται ορμητήριο της "Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας", σκοτώθηκαν πολλοί εξτρεμιστές μαχητές, των οποίων ο αριθμός, όμως, δε γνωστοποιήθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ