Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κριτική και θυελλώδεις συνεδριάσεις μετά τη συμφωνία

Με ταχύτατους ρυθμούς οι Ισραηλινοί στρατιώτες αδειάζουν τη μία μετά την άλλη τις εγκαταστάσεις, που στέγασαν τον ισραηλινό στρατό τα τελευταία 30 χρόνια, στην πόλη της Χεβρώνα. Την ίδια στιγμή ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού είχαν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την πόλη, για να "καλύψουν τα νώτα" των στρατιωτών που προετοιμάζουν την αναχώρησή τους. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια από εξτρεμιστές και των δύο πλευρών, ενώ η Παλαιστινιακή Αστυνομία μετέφερε, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού της στην πόλη.

Η τελική εντολή που περιμένει ο ισραηλινός στρατός αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι συνεδριάσεις τόσο του ισραηλινού κοινοβουλίου όσο και του παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου, οι οποίες θα δώσουν και την τελική έγκριση για τη συμφωνία. Παρά την αισιοδοξία και την προδιαγραφόμενη έγκριση του εννιασέλιδου κειμένου και από τις δύο πλευρές, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Γιάσερ Αραφάτ έχουν δεχτεί τη σφοδρότατη κριτική της εσωτερικής τους αντιπολίτευσης.

Επικρίνονται σφόδρα Νετανιάχου - Αραφάτ

Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, έληξε η θυελλώδης συνεδρίαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχτηκε τα "πυρά" πολλών υπουργών του, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και για "προδοσία" της ισραηλινής γης. Τελικά, η συμφωνία εγκρίθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Μάλιστα, ο Μπένι Μεγκίν, μέλος του Λικούντ και υπουργός Υγείας, παραιτήθηκε από το αξίωμά του, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει "συνένοχος σε αυτό το έγκλημα". Με μεγαλύτερη άνεση αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία για τη Χεβρώνα από το ισραηλινό κοινοβούλιο, καθώς το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα προτίθεται να την υπερψηφίσει. Η επίμαχη συνεδρίαση άρχισε χτες το πρωί και αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς και οι 120 βουλευτές της Κνεσέτ έχουν δικαίωμα λόγου.

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η συμφωνία και από τα μέλη της Παλαιστινιακής Αρχής, που συνεδρίασε από κοινού με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΑΠ, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Αντίθετα, ένταση και σοβαρότατες διαφωνίες σημάδεψαν τη συνεδρίαση του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Ραμάλα και το οποίο, τελικά, διεκόπη. Οι Παλαιστίνιοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα, επειδή δεν έλαβαν από την Παλαιστινιακή Αρχή το κείμενο της συμφωνίας, πριν από τη μονογραφή της, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί. Οι επίμονες προσπάθειες του επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, Σαέμπ Ερακάτ, να πείσει τους βουλευτές ότι το κείμενο είναι παρόμοιο με αυτό της συμφωνίας του Οσλο δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ετσι, η συνεδρίαση έληξε με τρία μέλη του Συμβουλίου, τους Χαϊντάρ Αμπντέλ Σάφι, Ζιαντ Αμπού Αμρ και Τζαλάλ αλ Μασάνταρ να εγκαταλείπουν οργισμένοι την αίθουσα συνεδριάσεων. Ο Σάφι, με δηλώσεις του, κατηγόρησε τον Αραφάτ ότι δεν έλαβε διόλου υπόψη του το Νομοθετικό Συμβούλιο, που, επιμόνως, προσπαθεί να παραγκωνίσει από τη διακυβέρνηση των αυτόνομων εδαφών.

Οι αντιδράσεις για την επίτευξη της συμφωνίας συνεχίστηκαν και σε διεθνές επίπεδο. Στην πλειοψηφία του ο ευρωπαϊκός Τύπος υποδέχτηκε με επαινετικά σχόλια τη συμφωνία για τη Χεβρώνα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και με τον, προσκείμενο στο καθεστώς, Τύπο του Ιράν, ο οποίος αναφέρει σιβυλλικά ότι "η συμφωνία είναι θετική, εφόσον καταλήξει στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και στην επιστροφή όλων των αραβικών εδαφών". "Κόλπο" χαρακτήρισε τη συμφωνίαο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι με χθεσινές του δηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ