Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Φόβοι για το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Σε γενικά συμπεράσματα, αλλά όχι και σε τρόπους αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη Σερβία τους τελευταίους δύο μήνες κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση του ύπατου Συμβουλίου Αμυνας της Ομοσπονδίας της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Ομως, το ίδιο 24ωρο, η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σέρβου πρύτανη του πανεπιστημίου της Πρίστινας φούντωνε τους φόβους για νέα έκρηξη της βίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Υπατο Συμβούλιο Αμυνας, στο οποίο μεταξύ άλλων ήταν παρών ο Σέρβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέφρασε την υποστήριξή του στη δυνατότητα της Δημοκρατία της Σερβίας "να λύσει τα προβλήματα που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοέμβρη". Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν τρόποι ξεπεράσματος της δίμηνης κρίσης, η σημασία συνεδρίασης του Υπατου Συμβουλίου Αμυνας της Ομοσπονδίας φάνηκε να έχει περισσότερο χαρακτήρα πολιτικού μηνύματος, ιδίως μετά τις αντιδράσεις συμπαράστασης των ηγετών του Μαυροβουνίου απέναντι στους φοιτητές και οπαδούς του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντο".

Η ανακοίνωση του Υπατου Συμβουλίου Αμυνας δεν κατεύνασε τις αντιδράσεις διεθνών οργανισμών που απειλούν τη Ν. Γιουγκοσλαβία με κυρώσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο έκανε έκκληση στις χώρες - μέλη της ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς να αναστείλουν όλες τις επαφές τους με την Ομοσπονδία της Ν. Γιουγκοσλαβίας. "Οι κανονικές σχέσεις με το Βελιγράδι θα εξεταστούν μόνον εφόσον αποκατασταθούν οι δημοκρατικές συνθήκες", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Λίγη ώρα μετά, ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Νιλς Χέλβεγκ Πίτερσεν ζήτησε από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, να αναγνωρίσει όλες τις νίκες του "Ζάγιεντο" στις εκλογές του Νοέμβρη.

Απόπειρα δολοφονίας στην Πρίστινα

Ο Σέρβος πρύτανης του πανεπιστημίου της Πρίστινας τραυματίστηκε χτες σοβαρά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο. Ο πρύτανης Ραντίβογιε Πάποβιτς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, αλλά μέχρι αργά χτες βράδυ δεν είχε εκδοθεί σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν για την κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων "SRNA", ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο μάρκας Οπελ στην οδό Ζιβόγινα Μισίκα της Πρίστινας και ενεργοποιήθηκε με τηλεχειρισμό τη στιγμή που ο πρύτανης περνούσε με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο.

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση στη Σερβία δεν εγκυμονεί κινδύνους μόνον για μια νέα διεθνή απομόνωση της Ν. Γιουγκοσλαβίας, αλλά ενδέχεται να ενεργοποιήσει το αποκαλούμενο "νότιο μέτωπο" με τη δημιουργία νέας εστίας κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ