Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
"Συγνώμη", αλλά και επιμονή στον αντεργατικό νόμο

ΣΕΟΥΛ.-

Στο κενό κατέληξε η "συγνώμη", που είπε χτες ο πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος της Νέας Κορέας για την εσπευσμένη και χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης ψήφιση του αντεργατικού νόμου στο νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο. Ομως, ο Λι Χονγκ - Κου, πέρα από τη συγνώμη, δεν είπε τίποτα για το ενδεχόμενο της κατάργησης του νόμου, ο οποίος έχει προκαλέσει το εντυπωσιακό απεργιακό κύμα που σαρώνει τη Ν. Κορέα τις τελευταίες 22 ημέρες. Γι' αυτό, και χτες οι απεργίες και οι μαζικές διαδηλώσεις επαναλήφτηκαν στους δρόμους της Σεούλ και άλλων πέντε πόλεων, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν οι προχτεσινές βίαιες συμπλοκές αστυνομικών και εργαζομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα των τραυματισμό δεκάδων και τη σύλληψη 140 ατόμων!"Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η ψήφιση του νόμου δεν ήταν ομαλή... Συγνώμη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λι Χονγκ - Κου πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος. Οπως ήταν αναμενόμενο, αυτή η χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο δήλωση δεν προκάλεσε κανενός είδους εξέλιξη. "Δεν αξίζει ούτε καν να συζητήσουμε τη δήλωση Λι Χονγκ - Κου", ανταπάντησε ο Κγουόν Γιανγκ - Γκιλ, ηγέτης της παράνομης εργατικής συνομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι "ο πρόεδρος Κιμ Γιανγκ Σαμ θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, όχι για να σώσει την προσωπική του εικόνα, αλλά την οικονομία". Ο Κγουόν Γιανγκ - Γκιλ σημείωσε το παραπάνω, υπενθυμίζοντας ότι το κόστος της 22ήμερης απεργίας έχει προκαλέσει στην οικονομία ζημία της τάξης των 2,9 δισ. δολαρίων...

Σύμφωνα με στοιχεία της εκτός νόμου εργατικής συνομοσπονδίας, στην απεργία, συμμετέχουν πάνω από 270.000 εργαζόμενοι, ενώ το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι οι απεργοί δεν ξεπερνούν τις 81.500 χιλιάδες.

Χτες, για πρώτη φορά, στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Σεούλ συμμετείχαν και δημοσιογράφοι από 11 νοτιοκορεατικές εφημερίδες. Το πλήθος των διαδηλωτών, που ξεπερνούσε τις 5.000, δεν ήρθε αυτή τη φορά σε βίαιη αντιπαράθεση με τους εκατοντάδες αστυνομικούς που είχαν κατακλύσει - όπως, άλλωστε, συνηθίζουν τις τελευταίες μέρες - την περιοχή κοντά στον καθεδρικό ναό "Μιονγκντόνγκ", όπου έχουν καταφύγει εφτά συνδικαλιστές ηγέτες. Πιο μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χτες στην πόλη Ουλσάν από 15.000 απεργούς. Και σ' αυτή την περίπτωση, οι αστυνομικοί απέφυγαν να προκαλέσουν τους διαδηλωτές, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τα προχτεσινά βίαια επεισόδια.

Στο περιθώριο όλων αυτών, δικαστήριο της Νότιας Κορέας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του αντεργατικού νόμου, θεωρώντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε με τρόπο που δεν ήταν σύμφωνος με τους κανονισμούς του Συντάγματος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει σχετική απόφαση στο τέλος αυτού του μήνα.

Νέες συλλήψεις συνδικαλιστών και απελάσεις

Τρία ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη συνέλαβαν χτες Νοτιοκορεάτες αστυνομικοί. Οι συνδικαλιστές της βαριάς βιομηχανίας "Χάλα" συνελήφθησαν με την κατηγορία της παρακώλυσης της εργασίας. Ουσιαστικά, συνελήφθησαν για το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις στα ναυπηγεία της χώρας.

Το ίδιο 24ωρο, το υπουργείο Δικαιοσύνης απείλησε με απέλαση τους τέσσερις εκπροσώπους της "Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων", που βρίσκονται από τις αρχές της βδομάδας στη Νότια Κορέα, ζητώντας από τους τελευταίους να μην συναντηθούν με τους ηγέτες νοτιοκορεατικών συνδικαλιστικών ενώσεων. "Κάθε τέτοια κίνηση θα συνιστούσε παραβίαση της νομοθεσίας περί μεταναστεύσεως", ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Αλλοδαπών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ