ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η τρομοκρατία θα γίνει μπούμερανγκ

Τα τελευταία 24ωρα η χώρα ζει σε επανάληψη ένα ακόμα κυβερνητικό αντικοινωνικό ντελίριο. Τα κυβερνητικά στελέχη συναγωνίζονται σε μια επιχείρηση κατατρομοκράτησης του λαού, που έχει αποφασίσει να αντισταθεί στις επιλογές τους. Οι φραστικές τους επιθέσεις - προοίμιο του ωμού αυταρχισμού με τον οποίο απειλούν να πνίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις - έρχονται να ταυτιστούν απόλυτα με τις πράξεις τους. Λόγια και έργα, πια, γίνονται ένα:

  • Ο ξυλοδαρμός των ναυτεργατών και η στρατοπέδευση των Ειδικών Δυνάμεων στα λιμάνια της χώρας πραγματοποιείται με φόντο τις δηλώσεις του Γιαννόπουλου. Δηλώσεις - εντολές από τον υπουργό Δικαιοσύνης προς τους... ανεξάρτητους εισαγγελείς να πιάσουν δουλιά, για το αλυσόδεμα των αγροτών που θα τολμήσουν να ξανασηκώσουν κεφάλι.
  • Οι καταδίκες των ξωμάχων που μπλοκάρισαν για 25 μερόνυχτα, με τον μεγαλειώδη και αξιοπρεπή αγώνα τους, την κυβερνητική αναλγησία συνοδεύονται από πρωθυπουργικές κραυγές ότι θα παταχτεί "η αντιδημοκρατική νοοτροπία" όσων δεν υποτάσσονται στην εξαθλίωσή τους!

Και όλα αυτά, τη στιγμή που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κοινωνικός χώρος που να μην βρίσκεται σε αναβρασμό λόγω της κυβερνητικής αδιαλλαξίας. Σε μια περίοδο που εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, εκπαιδευτικοί, ναυτεργάτες, δεν αρκούνται στην καταδίκη του αντιλαϊκού δογματισμού των "εκσυγχρονιστών", αλλά οργανώνονται για να μετατρέψουν την αγωνία τους, το "φτάνει πια", το "δεν πάει άλλο", σε διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που τους γεννά η πολιτική που τους "πνίγει".

***

Απέναντι στο δικό της δημιούργημα, απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση, η κυβέρνηση απαντά με τρόπο σαφή και απροκάλυπτο: Είτε θα αποδεχτείτε τις επιλογές μας, είτε Θα σας τσακίσουμε! Αυτό είναι το "μήνυμα" των κυβερνώντων απέναντι στον "εχθρό - λαό". Αλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν αποκαλυπτικός: Οι αγρότες - και όχι μόνο - θα αντιμετωπιστούν ως κακούργοι με κατηγορητήριο την άσκηση από μέρους τους "βίας", "ανομίας" και"αναρχίας"! Αυτή είναι σε απλά ελληνικά η "μετάφραση" δηλώσεων του τύπου "το κράτος δε θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια", στις οποίες επιδόθηκαν και χτες οι πολιτευτές του "εκσυγχρονισμού".

Αυτή η απόλυτη ταύτιση του λεκτικού τραμπουκισμού με τον ανοιχτό αυταρχισμό είναι αναπόφευκτη για την κυβέρνηση. Αποτελεί το τελευταίο της καταφύγιο. Το τελευταίο της όπλο για το πέρασμα της πολιτικής της. Γιατί μόνο οι μέθοδοι της τρομοκρατίας και της καταστολής. Μόνο η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και ο χυδαίος "τσαμπουκάς" των κατόχων των μηχανισμών του κράτους, μπορούν να αποτελέσουν "σύμμαχο" μιας τέτοιας τρομοκρατικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που εγγυάται στο λαό τον τρόμο για το σήμερα και το αύριο. Ιδιοι είναι οι λόγοι που ωθούν την κυβέρνηση σε έναν αντικομμουνισμό περασμένων δεκαετιών, όπως αυτός που, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός του της Γεωργίας, "κατέθεσαν" χτες στη Βουλή, κατά την αναζήτηση των"δακτύλων" και των "υποκινητών" εκείνων των... ολίγων (!) που διαμαρτύρονται....

***

Σε όλη αυτή την επιχείρηση, οι "σοσιαλιστές" έχουν τη συμπαράσταση των αφεντικών τους. Μόλις χτες - και ενώ οι εφοπλιστές είχαν ήδη καταδικάσει την απεργία των ναυτικών ως "παράνομη και καταχρηστική" - οι εμποροβιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεξαγωγείς, κάλεσαν τον πρωθυπουργό να κινήσει το κράτος "έγκαιρα για να αποτρέψει τη διάπραξη (των) προαναγγελθέντων αδικημάτων". Και ο Κ. Σημίτης δε χρειάστηκε τίποτα περισσότερο. Ανέβηκε σχεδόν ακαριαία στο βήμα της Βουλής για να αναγγείλει ότι η κυβέρνησή του "δεν πρόκειται να αποδεχτεί την αντιδημοκρατική νοοτροπία" των αγροτών!

Ομως το ξέρουν. Το ξέρουν ότι είναι πολύ μικροί για να τα βάλουν με τους παραγωγούς του πλούτου. Το ξέρουν ότι ο λαός δεν τους μοιάζει. Δεν είναι σαν εκείνους που έχουν μάθει να λένε "ευχαριστώ" στους αφέντες τους, των πολυεθνικών και των Λευκών Οίκων. Οι άνθρωποι του μόχθου δεν είναι ραγιάδες, δεν είναι δούλοι, ούτε θρασύδειλες μαριονέτες σαν αυτούς που στηρίζουν το "δίκιο" τους στις ασπίδες των ΜΑΤ και στις τηβέννους των κακουργοδικείων. Ας το ξανασκεφτούν: Με ΜΑΤ ή χωρίς, με εισαγγελείς ή χωρίς, τα μπλόκα ενάντια στην αδιαλλαξία τους θα είναι εκεί. Θα είναι παντού. Οσο για την τρομοκρατία που επιδιώκουν να μετατρέψουν σε επίσημο δίαυλο περάσματος της πολιτικής τους, θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ εναντίον τους. Ας τη συνεχίσουν. Αποτελεί την καλύτερη "πρόσκληση" για περισσότερους αγρότες στους δρόμους. Οπως ακριβώς ο "νταλικέρικος" παροξυσμός μαζί με τα περί "αντικοινωνικών στοιχείων", "βαρυποινιτών", "μαφιόζων", "μπαταχτσήδων" κλπ που εκτόξευαν πριν ένα μήνα ενάντια στους ξωμάχους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Συστάθηκε χτες η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή

"Για την αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη, την ειρήνη, τη φιλία" είναι το σύνθημα του 14ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), που θα πραγματοποιηθεί στην Κούβα από τις 28 μέχρι και τις 5 Αυγούστου του 1997. Η προπαγάνδιση του ΠΦΝΦ στη χώρα μας, καθώς και η καλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση της ελληνικής νεολαίας σε αυτό ήταν και ο λόγος της χτεσινής πρώτης σύσκεψης νεολαιίστικων φορέων και οργανώσεων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης έπειτα από πρωτοβουλία της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση μετείχαν εκπρόσωποι των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", του Συντονιστικού Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, της Ενωσης Αριστερών Νέων (νεολαία του ΣΥΝ), της νεολαίας του ΔΗΚΚΙ, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και της ΕΕΔΑ.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Η. Τσαβδαρίδης,μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης.

Στην εισήγησή του έδωσε το ιστορικό στίγμα του ΠΦΝΦ, τονίζοντας ότι το 14ο Φεστιβάλ συμπίπτει με την 50ή επέτειο από το πρώτο Φεστιβάλ που έγινε το 1947 στην Πράγα και με την 30ή επέτειο από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.Τόνισε επίσης ότι το Φεστιβάλ αποτελεί αντιιμπεριαλιστική συνάντηση και γιορτή της παγκόσμιας νεολαίας. "Θα είναι βήμα, είπε, προβολής των αγώνων των λαών και καταγγελίας του ιμπεριαλισμού. Θα συμβάλει στη φιλία και συνεργασία των λαών, στη γνωριμία και ανταλλαγή των πολιτισμών και των εθίμων".

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε από όλους ότι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή αντιπροσωπείας από την Ελλάδα θα δώσει τη δυνατότητα να προβληθούν οι εμπειρίες και η ζωή, τα προβλήματα που βιώνουν οι νέοι στη χώρα μας. Ολοι οι φορείς που συμμετείχαν δεσμεύτηκαν να δώσουν όλες τις δυνάμεις για την προβολή του Φεστιβάλ στην Ελλάδα, καθώς και στα πλαίσια της επιτροπής που συστάθηκε να έρθουν σε επαφή με φορείς και οργανισμούς, ζητώντας να στηρίξουν οικονομικά την αποστολή μεγάλης αντιπροσωπείας στην Κούβα. Τέλος ορίστηκε η ΚΝΕ να συντονίζει και να εκπροσωπεί την Ελληνική Επιτροπή στη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή και μέσα στο Φλεβάρη να συνέλθει ξανά, έχοντας προσκληθεί ακόμα περισσότεροι φορείς της νεολαίας.

Πλατιά πολιτική εξόρμηση στη Θεσσαλία

Πλατιά πολιτική εξόρμηση ξεκίνησε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ,με στόχο την ενημέρωση του λαού της περιοχής για τις θέσεις του Κόμματος που αφορούν στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών.

Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σε επαρχίες και χωριά των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, όπου μιλούν βουλευτές και στελέχη του Κόμματος, μεγάλη απήχηση βρίσκουν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ για τη λύση αυτών των προβλημάτων που δημιουργούνται και οξύνονται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, που ξεκινούν πάλι μια μεγάλη κινητοποίηση για την επιβίωσή τους, παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις του Κόμματος για την αγροτική πολιτική και εκδηλώνουν την αποδοχή τους σε αυτές.

Στα πλαίσια της εξόρμησης αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

ΛΑΡΙΣΑ

  • Σήμερα Σάββατο

- Στον Τύρναβο (καφενείο "Κοσμικό"), στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Αντ. Σκυλλάκο,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στα Φάρσαλα (καφενείο Γκουντόπουλου), στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Τ. Τσιαπλέ,γραμματέα της ΝΕ.

- Στη Δήμητρα και στο Ελευθέριο,με ομιλητή την Λίτσα Ούντρια,μέλος του ΝΓ της ΝΕ.

- Στο Ομορφοχώρι,στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Ν. Κούβελα,μέλος της ΝΕ.

  • Αύριο Κυριακή

- Στους Γόννους,στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Τ. Τσιαπλέ.

- Στη Μαρμαρίνα,με ομιλήτρια την Λίτσα Ούντρια.

- Στη Ροδιά και στη Δελέρια,με ομιλητή τον Ν. Κούβελα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

  • Σήμερα Σάββατο

- Στο Καλλίθηρο,στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Νταφούλη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στη Μητρόπολη,στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Χρ. Χαλκιά,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Αύριο Κυριακή

- Στο Καλλιφώνι,στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Απ. Πίτσαβο,γραμματέα της ΝΕ.

- Στον Κέδρο,με ομιλητή τον Β. Ξυδιά,μέλος της ΝΕ.

- Στο Σταυρό,με ομιλητή τον Μ. Τσίπρα,μέλος της ΝΕ.

ΤΡΙΚΑΛΑ

  • Σήμερα Σάββατο

- Στο Νεοχώρι με ομιλητή τον Αχ. Κανταρτζή,βουλευτή Τρικάλων.

- Στη Φήκη με ομιλητή τον Δ. Αρμάγο,μέλος της ΝΕ.

  • Αύριο Κυριακή

- Στην Καλαμπάκα,στις 11 π.μ., με ομιλητή τον Αχ. Κανταρτζή.

- Στον Πύργο,στις 11 π.μ., με ομιλητή τον Θ. Τσέργα,μέλος της ΝΕ.

- Στο Γροιζάνο,το βράδυ, με ομιλητή τον Θ. Τσέργα.

- Στο Μικρό Κεφαλόβρυσο,με ομιλητή τον Δ. Αρμάγο.

- Στη Μεγάρχη,με ομιλητή τον Φ. Ζιαννό,μέλος της ΝΕ.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

  • Σήμερα Σάββατο

- Στην Αμαλιάπολη,στις 7 μ.μ., με ομιλητές τους Ν. Γκατζή,βουλευτή και τους Κ. Ζέρβα και Κ. Σιώκο,μέλη της ΝΕ Μαγνησίας.

  • Αύριο Κυριακή

- Στο Δήμο Ιωλκού,στις 9.30 π.μ. και στους Ποντίους,στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητές τον Ν. Γκατζή,βουλευτή και τον Γ. Λούμα,μέλη της ΝΕ.

- Στην Αργαλαστή,στις 7 μ.μ., με ομιλητές τον Ν. Γκατζή και τον Απ. Νάνο,μέλος της ΝΕ.

- Στο Βελεστίνο,με ομιλητές τον Κ. Νίκου και Αντ. Παππά,μέλη της ΝΕ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εσπασε η εσωκομματική "εκεχειρία"

Δεν κράτησε πολύ η εκεχειρία στα εσωκομματικά της ΝΔ, καθώς χτες η "συντονιστική επιτροπή τέως υπουργών, βουλευτών και στελεχών της ΝΔ", που πρόσκεινται στον Κ. Μητσοτάκη με ανακοίνωσή της, αμφισβητεί ευθέως τα συμφωνηθέντα στη "σύνοδο κορυφής" για την πορεία προς το συνέδριο.

Η επιτροπή φτάνει στο σημείο να ζητήσει από τον Γ. Ράλλη να ασκεί όλες τις κομματικές αρμοδιότητες του σημερινού προέδρου, επειδή ο Μ. Εβερτ είναι υποψήφιος.

Στελέχη της Ρηγίλλης απέφυγαν να σχολιάσουν την ανακοίνωση των τέως, τονίζοντας ότι η επιτροπή δεν εκπροσωπεί τίποτα.

Η συντονιστική επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, καλεί τον Γ. Ράλλη να αγνοήσει τα συμφωνηθέντα από τα κορυφαία στελέχη και να ξεκινήσει τις διαδικασίες του συνεδρίου από "μηδενική βάση". Συγκεκριμένα, ζητούν από την οργανωτική επιτροπή συνεδρίου να συζητήσει τα αίτια της ήττας στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές '93, ευρωεκλογές, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτικές '96), να ψηφίσουν τα 400.000 μέλη της ΝΔ για την εκλογή των συνέδρων, να αναβαθμιστεί η συμμετοχή της νεολαίας και να απομακρυνθούν από τα κομματικά πόστα όλοι οι διορισμένοι από τον Μ. Εβερτ.

Παρόλο που η εμβέλεια της συντονιστικής επιτροπής μετά και τη συμφωνία Εβερτ - Σουφλιά είναι περιορισμένη, εν τούτοις φανερώνει ανάγλυφα τη δυσαρέσκεια του Κ. Μητσοτάκη στις δρομολογημένες διαδικασίες του συνεδρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ