ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Γενάρη 1997
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΒΛΙΟ

Υπήρξαν κάποτε...

Αγαπάτε το θέατρο, την αρχιτεκτονική, την πολεοδομία, το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον; Αγαπάτε την Αθήνα και πονάτε για την εκτρωματική, πλέον, μορφή της; Ασχολείστε με τα προβλήματα (και πολιτιστικά) των δήμων της; Τότε έχετε να μάθετε αρκετά, αλλά και να προβληματιστείτε - αν "διαβάζετε" κάτω από τις γραμμές - με το βιβλίο "ΘΕΑΤΡΑ της παλιάς Αθήνας",για το έγκλημα διαρκείας που συντελέστηκε στον αιώνα μας σε βάρος της Αθήνας από μεγάλα συμφέροντα, κυβερνώντες και δημοτικούς άρχοντες. Συγγραφέας του η Αρτεμις Σκουμπουρδή (σπούδασε Ιστορία της Τέχνης) - συνεργάτρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων,το οποίο εξέδωσε το (εικονογραφημένο με φωτογραφικά ντοκουμέντα) βιβλίο της. Γεγονός που εξηγεί, μάλλον, ότι η συγγραφέας - ενώ έκανε μια αξιόλογη θεατρολογική έρευνα - αφήνει εντελώς στο απυρόβλητο τα αίτια και τους υπαίτιους για το πολλαπλό, μακροχρόνιο έγκλημα που στέρησε την Αθήνα και από σπουδαία (αρχιτεκτονικά) ιστορικά θέατρα και βίασε το μνημειακό ιστορικό κέντρο της αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον της (φυσικό, πολεοδομικό, αρχιτεκτονικό). Ενδεικτικά, μια σχετική παρατήρησή μας: Παραλείπεται το γεγονός ότι ο τραπεζίτης και μεταξικός δήμαρχος Αθήνας Κοτζιάς κατεδάφισε το "καλλίτερον Θέατρον της Ευρώπης", το Δημοτικό Θέατρο (έργο του Τσίλερ), γιατί τον εμπόδιζε να βλέπει από το Δημαρχείο την τράπεζά του. (Αυτή... σώθηκε. Το θέατρο, όμως, χάθηκε. Ενώ η πλατεία όπου βρισκόταν, "Πλατεία του Λαού" την ονόμασαν οι πολεοδόμοι - σχεδιαστές της Αθήνας που έφερε ο Οθωνας - προς δόξαν του εγκλήματός του, πήρε το όνομά του).

Η συγγραφέας, στηρίχτηκε σε σημαντική βιβλιογραφία και βέβαια πολύτιμο βοήθημά της στάθηκε η σπουδαία μελέτη της αρχιτέκτονος και καθηγήτριας στο Τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένης Φεσσά - Εμμανουήλ "Η Αρχιτεκτονική του Νεοελληνικού Θεάτρου".Μελέτη που εντόπισε να λειτουργούν στο γύρισμα του 19ου αιώνα 45 στεγασμένα (χτιστά ή ξύλινα) και υπαίθρια θέατρα στην Αθήνα, κύρια στο ιστορικό κέντρο της. Με το βιβλίο της Α. Σκουμπουρδή, μπορείτε να "δείτε" από το 1834 και εντεύθεν - με πρώτο το λεγόμενο "Αθηναϊκό Θέατρο" - αίθουσες (Παριλίσιες, στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, στο Φάληρο), παραστάσεις (επαγγελματικές και ερασιτεχνικές), καλλιτέχνες, ερωτευμένους να απαγάγουν θεατρίνες, απαγορεύσεις και λογοκρισίες, δημοσιεύματα, Καραγκιόζη, ακόμα και... μαξιλαρώματα θεατρίνων από θεατές.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Επάνω όλοι

Φίλε, άσ'

την πολυθρόνα

κι άντε κλείσε

την οθόνη,

δίχως πάλη

και αγώνα

δεν ξελύνεται

η ζώνη!

Φίλε, άσ'

τον καναπέ σου,

το παχύ

το μαξιλάρι,

μοναχά τους

δε θα πέσουν

απ' την πλάτη μας

τα βάρη!

Φίλε, άσε

τη ραστώνη

και το "εμένα

τι με νοιάζει"

λίγο, λίγο

η "ευρωαγχόνη"

και σε σένα

πλησιάζει!

Ο οίστρος

Οι ευθύνες είναι όλες δικές τους

Προχτές το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με μεγάλα και σοβαρά, υποτίθεται, ζητήματα της παιδείας. Την άλλη μέρα, οι περισσότερες εφημερίδες αφιέρωσαν τα πρωτοσέλιδα θέματά τους - "δούλεψαν", βλέπετε, καλά ορισμένα νήματα "διαπλεκομένων" - σε εντυπωσιακούς τίτλους, περί αθρόας εισαγωγής των αποφοίτων των Λυκείων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και άλλα παρόμοια...

Και όμως, αύριο αρχίζει μια απεργία των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα, με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων 5ήμερων, αλλά η κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας... απαξιούν να ασχοληθούν μαζί τους.

Ισως, γιατί τα αιτήματα των καθηγητών είναι περισσότερο και από δίκαια και δεν ξέρουν τι να αντιτάξουν. Ισως, γιατί η κακή κατάσταση στο χώρο της παιδείας είναι πασίγνωστη σε όλους τους Ελληνες, αφού όλοι έχουν εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης, των τεράστιων ελλείψεων και της συνεχιζόμενης για χρόνια τώρα υποβάθμισής της. Ισως, γιατί καταλαβαίνουν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, ότι δεν έχει πλέον "πέραση" ούτε καν η γνώριμή τους τακτική των ανέξοδων και ποτέ πραγματοποιούμενων υποσχέσεων...

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, η κατάσταση δεν αλλάζει. Η απεργία θα είναι γεγονός αύριο. Οπως και οι πολύμορφες συνέπειές της. Συνέπειες, για τις οποίες δε θα ευθύνονται στο παραμικρό οι απεργούντες καθηγητές. Αυτές θα βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση. Ας το πάρουν υπόψη τους...

Ο συκοφαντικός κατήφορος...

Είναι μια κομματική κινητοποίηση... Είναι μια απόφαση λίγων, που θέλουν να την επιβάλλουν στους πολλούς... Είναι μια αντιδημοκρατική λογική... Τα προηγούμενα, αποτελούν μερικές από τις συκοφαντικές κατηγορίες, που εκτόξευσε προχτές ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες. Και το 'κανε αυτό, γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι οι προαναφερόμενες κατηγορίες δεν έχουν την παραμικρή βάση και δεν περιέχουν ούτε κόκκο αλήθειας. Γνωρίζοντας, ότι είναι ολωσδιόλου ψέματα.

Και δεν το γνωρίζει μόνο ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι των κυβερνητικών επιτελείων. Το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αγρότες της Θεσσαλίας. Επίσης, οι συνδικαλιστές όλων των πολιτικών αποχρώσεων και ρευμάτων, μέλη των συντονιστικών επιτροπών των χωριών και των μπλόκων, που ομόφωνα αποφάσισαν να παλέψουν για την επιβίωσή τους. Το καταλαβαίνουν - τουλάχιστον - οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, αφού ξέρουν πολύ καλά, ότι δεν "κατεβαίνουν" αλλιώς χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους και δεν πραγματοποιούνται αγώνες, πολυήμεροι και σκληροί, σαν τον πρόσφατο του Δεκέμβρη, χωρίς την ενωμένη και μαζική θέληση της αγροτιάς.

Ας το καταλάβουν, τέλος πάντων, οι υπεύθυνοι της κυβερνητικής "επικοινωνιακής" τακτικής. Με τέτοια... επιχειρήματα, μόνο την κυβερνητική αναλγησία, αδιαλλαξία και τον αυταρχισμό αποδείχνουν.

Λαθροχειρίες

Πολύμορφα καλιεργείται το "επιχείρημα", ότι η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας -η "απελευθέρωση" όπως λένε άλλοι- θα οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας. Τελευταίο παράδειγμα, οι θριαμβολογίες που προήλθαν απο την ανακοίνωση και νέας μείωσης της επίσημης ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία. Μόνο που η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Η πραγματική ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται στη μητρόπολη της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας, αλλά αυξάνεται. Μόνο, που αυτό γίνεται, μέσω της αύξησης του αριθμού των πολύμορφα μερικώς απασχολούμενων. Των εργαζομένων που δουλεύουν μερικές ώρες τη βδομάδα ή μερικούς μήνες το χρόνο, πότε στη μια δουλιά και πότε στην άλλη, και που δε θεωρούνται, βέβαια, άνεργοι από τις επίσημες έρευνες και στατιστικές. Οπως και με την αύξηση του αριθμού των ανέργων του "απόλυτου" περιθωρίου, που δεν τους ...φτάνουν οι επίσημες καταμετρήσεις. Οπως και των νέων, που ζητούν για πρώτη φορά μια θέση εργασίας, αλλά δεν τη βρίσκουν.

Αυτή είναι η δήθεν μείωση της ανεργίας στη Μεγάλη Βρετανία. Και συνοδεύεται επίσης από μείωση των αποδοχών, από εντατικότερη εκμετάλλευση και χειροτέρευση γενικότερα των συνθηκών εργασίας, όπως και από φοβερή ανασφάλεια, αφού οι εργοδότες έχουν πλέον λυμένα τα χέρια τους... Βλέπετε, η "απελευθέρωση" της εργασίας έχει κάνει μπόλικα βήματα σ' αυτή τη χώρα.

Η... τιμή του Λευκού Οίκου

Αυτό θα πει... δαιμόνιο. Κι ενώ συνηθίζουμε - ίσως για λόγους εθνικού... εγωισμού - να μιλάμε για το ελληνικό, πρέπει να παραδεχτούμε, ότι οι Αμερικανοί μας ξεπέρασαν.

Αύριο, πρόκειται να γίνει η επίσημη εκδήλωση, για την ορκωμοσία του Προέδρου Μπ. Κλίντον. Εκδήλωση, βέβαια, στην οποία πολλοί θα παραστούν και πολλοί περισσότεροι θα το επιθυμούσαν. Ορκίζεται ο "πλανητάρχης", βλέπετε... Ε, λοιπόν, όποιος θα τα καταφέρει αύριο να παραστεί στην εκδήλωση της ορκωμοσίας, δε θα σημαίνει μόνο, ότι έχει τις ανάλογες διασυνδέσεις κλπ, αλλά και ότι πλήρωσε 3.000 δολάρια. Τόσο κοστολόγησαν οι αρμόδιοι της εκδήλωσης κάθε πρόσκληση, που θα απευθύνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Λειτούργησαν φαίνεται κι εδώ οι "νόμοι της αγοράς". Κι αφού υπήρχε ζήτηση, ανέβηκε η τιμή...

Πάντως, ένα είναι το αναμφισβήτητο. Στον κόσμο του Λευκού Οίκου, τα πάντα μετριούνται με δολάρια και όλα έχουν την τιμή τους. Ακόμη και ο οικοδεσπότης...

Πρόσωπο

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Χωρίς καμία αμφιβολία, αν κάτι έχει επιτύχει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι να προκαλεί έντονες αντιδράσεις, είτε στους συμπολίτες του είτε στον αραβικό κόσμο.

Ο αμερικανοθρεμμένος ηγέτης του συντηρητικού "Λικούντ" τάραξε τα νερά της πολιτικής σκηνής του Ισραήλ, όταν στα τέλη του περασμένου Μάη κατάφερε να επικρατήσει με διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων του αντιπάλου του, Σιμόν Πέρες, στην κούρσα για την πρωθυπουργία της χώρας. Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία των Ισραηλινών εξαιτίας των πολύνεκρων επιθέσεων των εξτρεμιστών ισλαμιστών, ο Νετανιάχου δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να απομακρύνει τις ισραηλινές δυνάμεις από τη Χεβρώνα, ότι δε θα συναντηθεί με τον "τρομοκράτη" Αραφάτ, ότι δεν αποδέχεται τη διαπραγματευτική αρχή της ανταλλαγής εδαφών για την ειρήνη, προκαλώντας την οργή του αραβικού κόσμου.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έσφιξε χαμογελώντας το χέρι του Γιάσερ Αραφάτ, επικυρώνοντας τη μονογραφή της συμφωνίας απομάκρυνσης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χεβρώνα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα της περαιτέρω αποχώρησης του ισραηλινού στρατού από την ύπαιθρο της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Η ριζική αλλαγή στάσης του Μπίμπι (και όχι απαραίτητα το περιεχόμενο της συμφωνίας που έτσι κι αλλιώς έχει πολλά διφορούμενα σημεία) δεν προκάλεσε, απλώς, θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ, αλλά έθεσε τις βάσεις μιας βαθιάς μετατροπής της φυσιογνωμίας του "Λικούντ", καθώς είναι η πρώτη φορά που συντηρητική κυβέρνηση συμφωνεί με τους Παλαιστινίους. Και είναι πρωθυπουργός μόλις 7 μήνες...

Ε.Μ.

... και η αλήθεια

Αν, μάλιστα, σκεφτεί κανένας λίγο περισσότερο εκείνο το "είναι μια απόφαση των λίγων, που θέλουν να την επιβάλλουν στους πολλούς", τότε θα βγει από τα ρούχα του. Κι αυτό, γιατί ο μόνος, που δε δικαιούται να λέει αυτό ακριβώς το επιχείρημα είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.

Ποιος συμφωνεί με το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης; Μόνο οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι εφοπλιστές. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ και συνολικά οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας διαφωνούν.

Ποιος συμφωνεί με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων; Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι πάντως διαφωνούν ριζικά και κατηγορηματικά. Ακόμα και τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.

Και όμως, ελάχιστοι άνθρωποι, μόνο και μόνο επειδή κάθονται σε κάποιες υπουργικές καρέκλες και μαζί τους, μια χούφτα έχοντες και κατέχοντες, θέλουν να επιβάλλουν τη θέληση και την απόφασή τους στους πολλούς, στα εκατομμύρια των εργαζόμενων. Και είναι αυτή μια θέληση, απάνθρωπα αντιλαϊκή και αντικοινωνική, προκλητικά άδικη και φιλομονοπωλιακή.

Αυτή είναι η μόνη αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ