ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
Λειτουργία υπό δημόσιο έλεγχο

Η άποψη αυτή εκφράστηκε σε ημερίδα που έγινε το περασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Την άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" υπό δημόσιο - κοινωνικό έλεγχο και ενταγμένο στο ΕΣΥ ζητούν σύσσωμοι οι πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως καταγράφηκε σε ημερίδα που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) το περασμένο Σάββατο.

Στην ημερίδα πήραν μέρος πλήθος εκπροσώπων από μαζικούς και κοινωνικούς φορείς. Παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα - και ήταν η μόνη από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Η παρουσία της Αλ. Παπαρήγα και οι θέσεις του Κόμματος ήταν μια πλευρά που σημειώθηκε θετικά από μερίδα του χτεσινού Τύπου.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Χ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα της διοίκησης του νοσοκομείο και αφορά κύρια τους όρους της σύμβασης με τους δωρητές αδελφούς Παπαγεωργίου και τόνισε πως θέση του ΙΣΘ είναι να αποδοθεί το νοσοκομείο στον έλεγχο της πολιτείας, να ενταχθεί στο ΕΣΥ και η πλειοψηφία του ΔΣ, να ανήκει κατά κύριο λόγο στο υπουργείο Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων. Παράλληλα, κατήγγειλε πως ιδιωτικά συμφέροντα έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το νοσοκομείο και έχουν κάθε λόγο να μην επιθυμούν τη λειτουργία του, κατονομάζοντας τον μεγαλοεπιχειρηματία του Ιατρικού Κέντρου Γ. Αποστολόπουλο.

Από την πλευρά τους οι πρώην υπουργοί Υγείας Γ. Σούρλας (ΝΔ) και Αν. Πεπονής (ΠΑΣΟΚ) υπεραμύνθηκαν των μέχρι τώρα επιλογών των κυβερνήσεων τους, που έχουν οδηγήσει το νοσοκομείο σε αδιέξοδο. Ο Αν. Πεπονής εμφανίστηκε διαλλακτικός απέναντι στις απαιτήσεις των δωρητών που διεκδικούν τα 4 μέλη από την 7μελή διοίκηση, λέγοντας πως θα μπορούσε το έβδομο μέλος να οριστεί από Σώμα εκλεκτόρων και κράτησε αποστάσεις από τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το διορισμό του προσωρινού ΔΣ.

Από τα κόμματα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναθεώρηση της σύμβασης, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να διορίσει 4 μέλη της διοίκησης. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ τάχθηκε υπέρ της μετατροπής του νοσοκομείου σε ΝΠΔΔ, ενώ το ΔΗΚΚΙ υποστήριξε μεικτή διαχείριση. Από την πλευρά του ο Νομάρχης στήριξε τη θέση της κυβέρνησης, ενώ ο φερόμενος ως πρόεδρος του προσωρινού ΔΣ πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Τριαρίδης εμφανίστηκε "μαχητικός", λέγοντας πως το έργο της διοίκησης θα προχωρήσει παρά τις μέχρι τώρα παραιτήσεις δύο μελών του.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΕΝΙΜ - ΕΣΥ Θρ. Βεντούρης πρότεινε τη μορφή της Ανωνύμου Εταιρίας, την οποία θα κατέχει ο εκάστοτε υπουργός Υγείας που θα διορίζει μέλη της διοίκησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι κοινωνικοί φορείς οι εργαζόμενοι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα εκπροσωπείται και το ίδρυμα Παπαγεωργίου.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ενταχθεί στο ΕΣΥ

"Ο κ. Αποστολόπουλος του Ιατρικού Κέντρου έχει φτιάξει το δικό του επιτελείο και στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρεται να δράσει μονοπωλιακά σε όλη τη Βαλκανική", τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε την αδράνεια της κυβέρνησης επί του θέματος και την πολιτική που ασκεί στον τομέα της υγείας, καθώς και τα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται απ' αυτή και αντιπαλεύουν το ΕΣΥ, φρενάροντας στο συγκεκριμένο ζήτημα τις διαδικασίες για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Ακολούθως η Αλέκα Παπαρήγα, θίγοντας την ουσία του όλου προβλήματος, στάθηκε στις πραγματικές αιτίες που σήμερα στερούν από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και ολόκληρη τη Μακεδονία τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Τόνισε πως το ΚΚΕ είχε ψηφίσει θετικά υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά είχε έγκαιρα επισημάνει τους κινδύνους εμπλοκής γύρω από το νομικό πρόσωπο του νοσοκομείου. Η θέση του ΚΚΕ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι ότι το Νοσοκομείο πρέπει να γίνει ΝΠΔΔ, ενταγμένο στο ΕΣΥ και να λειτουργεί υπό τον έλεγχο του δημοσίου, αλλά και με ταυτόχρονη και ουσιαστική παρουσία στα διοικητικά συμβούλια εκπροσώπων των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων χωρίς αποκλεισμό του ιδρύματος Παπαγεωργίου.

"Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, που δείχνουν ότι ο "υποκινητής" που δυσκολεύει και συγκρούεται με τη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι ο κ. Αποστολόπουλος του Ιατρικού Κέντρου. Εχει φτιάξει το δικό του επιτελείο και στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη και ενδιαφέρεται να δράσει μονοπωλιακά σε όλη τη Βαλκανική. Σαν ανταγωνιστής δεν είναι αυτός που μέσα από την άμιλλα θα βοηθήσει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, αλλά αντίθετα σαν μονοπωλιακή επιχείρηση με ευρύτερες βλέψεις, είναι αυτός που θα δώσει το αποφασιστικό χτύπημα σε έναν άρρωστο εδώ και χρόνια κρατικό τομέα. Γι' αυτό και μεις θα στηρίξουμε τις προσπάθειες να λειτουργήσει το νοσοκομείο και θα συζητήσουμε αναλυτικά με το ίδρυμα Παπαγεωργίου, τον Ιατρικό Σύλλογο και τους φορείς για τις παραπέρα ενέργειες στη Βουλή, που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στη δέσμευση ότι θα στηρίξει το νοσοκομείο".

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε πως στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής η αλληλοδιαπλοκή δραστηριοτήτων και συμφερόντων από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς, όπως συμβαίνει στο χώρο των εκδόσεων και του πολιτισμού και όπως καταγράφεται επίσης τώρα και στον τομέα της υγείας.

Απουσία με πολλά ερωτηματικά

Περίεργη και με ερμηνείες πολλών προεκτάσεων μπορεί να χαρακτηριστεί η απουσία από την ημερίδα του ΙΣΘ όχι μόνο του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα, αλλά και εκπροσώπου - έστω - του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Δεν ενδιαφέρεται το υπουργείο Υγείας για μια έτοιμη μονάδα υγείας; Δε θα έπρεπε να "εκμεταλλευτεί" την ευκαιρία για να θέσει στην υπηρεσία των Θεσσαλονικέων, και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, ένα ακόμα νοσοκομείο; Απαξιεί το υπουργείο Υγείας να συμμετάσχει - και να παρακολουθήσει έστω - μια πρωτοβουλία του δεύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας, ενώ κατά τ' άλλα κλίνει το διάλογο σε όλες τις πτώσεις.

***

Κι έπειτα όταν η Θεσσαλονίκη βοά ότι πίσω από τη μη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου βρίσκεται ο γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο της υγείας Αποστολόπουλος, τότε τι μπορεί να υποθέσει ο μη πληροφορημένος - με τα παρασκήνια - πολίτης;

Θυμίζουμε μόνο τούτο: Στις 5.7.1996 ο Αποστολόπουλος θεμελίωσε το Κέντρο του, με διαβαλκανική εμβέλεια, στη Θεσσαλονίκη. (Μάλιστα το "θεμέλιο λίθο" έθεσε, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος).

***

Στις 3.7.1996 ο πρώην υπουργός της ΝΔ και βουλευτής Θεσσαλονίκης Σ. Κούβελας είχε καταθέσει μια ερώτηση στη Βουλή για τα εγκαίνια του Αποστολόπουλου, όπου έλεγε πράματα και θάματα. Ανάμεσα στα άλλα ο Σ. Κούβελας υποστήριζε ότι ο κ. Αποστολόπουλος είναι ο εμπνευστής, καθοδηγητής και χρηματοδότης μιας πρωτοφανούς και απαράδεκτης εκστρατείας εναντίον του Ιδρύματος και του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και ότι στην "κατά Παπαγεωργίου απαράδεκτη επίθεση χρησιμοποιεί ως όργανά του και πολιτικούς, ιδίως δε κυβερνητικούς παράγοντες".

Ουδεμία άφεση των αμαρτιών του Ιδρύματος Παπαγεωργίου για όσα ακολούθησαν τη δωρεά.

Αλλά τι ξέρει ο κ. Κούβελας για κάποιους κυβερνητικούς παράγοντες;

Και η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας πώς φρόντισε να απομακρύνει από κοντά της αυτές τις - προϋπάρχουσες - αιχμές;

Α. Ζ.

Μια γενική άποψη του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Μια γενική άποψη του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου"

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Λόγω πληθώρας ύλης, το αφιέρωμα στα 50χρονα του Δημοκρατικού Στρατού αναβάλλεται για αύριο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ