ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντονη ανησυχία για τα έσοδα

Εντονη ανησυχία για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 1997, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων, επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξαιτίας της αισθητής απόκλισης που φέρεται ότι εμφάνισε ο προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει. Κάτω από αυτή την πίεση, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, Γ. Παπαντωνίου,και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη,καθώς και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1996 και του τρέχοντος έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά στοιχεία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων κατά τους δύο τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους ήταν πολύ χαμηλός, αγγίζοντας μάλιστα το Δεκέμβρη μόλις το 2%.Λόγω των εξελίξεων αυτών, η υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 1996 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 δισ. δρχ. έναντι 170 δισ. δρχ. που ήταν οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο σκέλος. Την άποψη για το χαμηλό ρυθμό αύξησης του συνόλου των εσόδων τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, ενισχύει και η εξέλιξη που σημειώθηκε τον ίδιο μήνα στα τελωνειακά έσοδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα τελωνειακά έσοδα το Δεκέμβρη του 1996 παρουσίασαν... μείωση κατά 2,11% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1995. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τελωνειακά έσοδα έφτασαν το ποσό των 189,2 δισ. δρχ. έναντι 193,3 δισ. δρχ. το Δεκέμβρη του 1995. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εισπράξεις του δημοσίου από τελωνειακά έσοδα έφτασαν το ποσό των 2,2 τρισ. δρχ. σε ολόκληρο το 1996 έναντι 2 τρισ. δρχ. το προηγούμενο έτος 1995.

Με τα παραπάνω δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται ότι επιδιώκει τη λήψη πρόσθετων διοικητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και του εκτεταμένου λαθρεμπορίου που πραγματοποιείται στο χώρο των υγρών καυσίμων.

"Καπνός" οι τιμές των τσιγάρων

Ακόμη πιο επικίνδυνες παρενέργειες στην ..."τσέπη" - πέρα από την υγεία - δημιουργεί από χτες το κάπνισμα, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει τις τιμές τους αυξημένες κατά 9% σε σχέση με αυτές που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, από τις 20 Γενάρη (δηλαδή από χτες) η τιμή λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών δεν μπορεί να είναι κατώτερη από την τιμή που είχαν τα ίδια προϊόντα στις 31-12-1996 στο εσωτερικό της χώρας, προσαυξημένη κατά ποσοστό 9%. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το τελευταίο ψηφίο του ποσού, που προκύπτει από την εφαρμογή της προσαύξησης αυτής, στρογγυλοποιείται στην επόμενη δεκάδα, αν είναι πάνω από πέντε και στην προηγούμενη αν είναι μικρότερο του πέντε. Οπως είναι φανερό οι κυβερνητικοί θιασώτες της "ελεύθερης αγοράς", προκειμένου ν' αυξήσουν τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία του καπνού προχώρησαν στο μέτρο της υποχρεωτικής αύξησης της τιμής τους κι έτσι κερδισμένοι θα βγουν και οι καπνοβιομήχανοι και τα κρατικά ταμεία. Σημειώνεται ότι κυβέρνηση είχε εξετάσει και το ενδεχόμενο να αυξήσει μόνο τα ποσοστά της φορολογίας, αφήνοντας τις εταιρίες ν' αποφασίσουν από μόνες τους αν θα αυξήσουν τις λιανικές τιμές. Ωστόσο, ορισμένοι καπνοβιομήχανοι αντέδρασαν σ' ένα τέτοιο σενάριο, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί ανισότητες στον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη φορά που είχε αυξηθεί ο φόρος, κάποιες καπνοβιομηχανίες δεν είχαν αυξήσει τις λιανικές τιμές τους. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω δεδομένα, από χτες οι τιμές των τσιγάρων παρουσιάζονται αυξημένες από 40 δραχμές μέχρι 50 δραχμές το πακέτο, σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Ετσι, ένα πακέτο τσιγάρων που στοιχίζει μέχρι σήμερα 550 δραχμές φτάνει τώρα τις 600 δραχμές, ενώ ένα πακέτο των 400 δραχμών (παλιά τιμή) θα φτάσει με την καινούρια τιμή τις 440 δραχμές.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική

Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, συνυπολογίζοντας τις διαθέσεις των επαγγελματοβιοτεχνών της χώρας, αποφάσισε πανελλαδική συγκέντρωση την επόμενη Δευτέρα και κλείσιμο των καταστημάτων για τις 17 του Φλεβάρη

Νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθεί με πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και των βιοτεχνιών στις 17 Φλεβάρη, ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι με μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, μέρα ψήφισης του φορομπηχτικού νομοσχεδίου. Αυτό αποφάσισε χτες το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εκτιμώντας τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των αντιπροσώπων των Ομοσπονδιών απ' όλη τη χώρα που συνήλθαν προχτές. Το κλίμα, που μετέφεραν οι αντιπρόσωποι από τις άλλες περιοχές της χώρας, αντικατοπτρίζει την αγανάκτηση και το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ' άκρη σ' άκρη, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής που έχει βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον 350.000 από αυτές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θυσία στο βωμό των κερδών του ντόπιου και πολυεθνικού κεφαλαίου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Κορφιάτης όσο και οι άλλοι ομιλητές κατήγγειλαν την κυβερνητική αναλγησία απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ, προβλήματα που γεννούν και θρέφουν οι ίδιες οι πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, έχοντας οδηγήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Παράλληλα, καταγγέλθηκε ανοιχτά η υπονομευτική στάση της διοίκησης της ΕΣΕΕ στον αγώνα, που αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο πανελλαδικό κλείσιμο. Ο Δ. Κορφιάτης,ασκώντας αυστηρή κριτική στην αντιδραστική διοίκηση της ΕΣΕΕ, τόνισε ότι η στάση της που υπονομεύει τον αγώνα των ΕΒΕ είναι ύποπτη ως προς τις σκοπιμότητές της, πολύ περισσότερο σε συνδυασμό ότι δε δίστασε να βάλει την υπογραφή της κάτω από ένα κοινό κείμενο με τους εμποροβιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με το οποίο εγκαλούν την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους κράτους για να διασπάσει τον αγώνα του αγροτικού κόσμου. "Η ΕΣΕΕ", υπογράμμισε, "τραβάει ένα δρόμο διαφορετικό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δώσει προοπτική λύσης για τους ΕΒΕ και αρνείται να ακολουθήσει η ΓΣΕΒΕΕ". Ο ίδιος επισήμανε ότι "τα προβλήματα δε λύνονται με την υποτακτική τακτική του "γιες μεν", αλλά με διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα αντίστασης και σύγκρουσης με τις ασκούμενες πολιτικές" και κάλεσε τις Ομοσπονδίες να πάρουν πρωτοβουλίες για ανάπτυξη αγώνων.

Μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών, που στην πλειοψηφία τους τάχθηκαν υπέρ δυναμικών κινητοποιήσεων, με κορύφωση πανελλαδικό κλείσιμο, το προεδρείο αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 27 του μήνα, μέρα ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου και πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων και των βιοτεχνιών στις 17 Φλεβάρη. Παράλληλα, για την καλύτερη προετοιμασία της επιτυχίας της κινητοποίησης ζητά με εγκύκλιό του προς όλες τις Ομοσπονδίες να κινητοποιηθούν σ' αυτή την κατεύθυνση, οργανώνοντας συγκεντρώσεις, συσκέψεις, ακόμη και τοπικά κλεισίματα, προβάλλοντας τα αιτήματα του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου.

Απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή σύνταξης

Το θέμα της απαράδεκτης καθυστέρησης στην καταβολή πολεμικών συντάξεων φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μ. Μπόσκου,ρωτώντας τι προτίθενται να κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του Κόμματος αναφέρονται στην περίπτωση της Ευστρατίας χήρας Αθανασίου Καλλέλη, ο φάκελος με τα σχετικά δικαιολογητικά της οποίας έχουν διαβιβαστεί με το έγγραφο Α. Γ. 295/24.4.96 της υπηρεσίας πολιτικών δικαιωμάτων και προστασίας πολιτών της Νομαρχίας Λέσβου προς την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή Λέσβου, για να γίνουν οι σχετικές ενέργειες, ώστε να της χορηγηθεί πολεμική σύνταξη λόγω θανάτου του συζύγου της στον εμφύλιο πόλεμο. Από τότε μέχρι σήμερα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος, δεν έχει δοθεί καμία απάντηση ούτε έχει γίνει καμία ενέργεια για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες και αυτή δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση, ενώ τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών δηλώνουν αναρμοδιότητα.

"Επειδή", τονίζεται στην ερώτηση, "θεωρούμε απαράδεκτο να ταλαιπωρούνται επί τόσο διάστημα αγωνιστές και αγωνίστριες, αλλά και όλοι οι πολίτες που αναγκάζονται να προσφύγουν σε αυτές τις επιτροπές για να μπορέσουν να πάρουν τα ψίχουλα που τους χορηγούνται από το ελληνικό κράτος, ζητάμε πριν πεθάνουν και οι υπόλοιποι την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών ώστε είτε να συνεδριάσει αυτή η επιτροπή είτε να βρεθεί άλλη λύση για να προωθηθούν οι αιτήσεις που εκκρεμούν".

Από παλιότερη κινητοποίηση επαγγελματοβιοτεχνών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ