Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εντονη ανησυχία για τα έσοδα

Εντονη ανησυχία για το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του 1997, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων, επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξαιτίας της αισθητής απόκλισης που φέρεται ότι εμφάνισε ο προϋπολογισμός του προηγούμενου έτους σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει. Κάτω από αυτή την πίεση, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, Γ. Παπαντωνίου,και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη,καθώς και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 1996 και του τρέχοντος έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά στοιχεία, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων κατά τους δύο τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους ήταν πολύ χαμηλός, αγγίζοντας μάλιστα το Δεκέμβρη μόλις το 2%.Λόγω των εξελίξεων αυτών, η υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 1996 αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 δισ. δρχ. έναντι 170 δισ. δρχ. που ήταν οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο σκέλος. Την άποψη για το χαμηλό ρυθμό αύξησης του συνόλου των εσόδων τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, ενισχύει και η εξέλιξη που σημειώθηκε τον ίδιο μήνα στα τελωνειακά έσοδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα τελωνειακά έσοδα το Δεκέμβρη του 1996 παρουσίασαν... μείωση κατά 2,11% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1995. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τελωνειακά έσοδα έφτασαν το ποσό των 189,2 δισ. δρχ. έναντι 193,3 δισ. δρχ. το Δεκέμβρη του 1995. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εισπράξεις του δημοσίου από τελωνειακά έσοδα έφτασαν το ποσό των 2,2 τρισ. δρχ. σε ολόκληρο το 1996 έναντι 2 τρισ. δρχ. το προηγούμενο έτος 1995.

Με τα παραπάνω δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται ότι επιδιώκει τη λήψη πρόσθετων διοικητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και του εκτεταμένου λαθρεμπορίου που πραγματοποιείται στο χώρο των υγρών καυσίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ