ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαράδεκτη η λίστα φαρμάκων

Οι κορυφαίοι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας την απορρίπτουν, επισημαίνοντας ότι καταρτίζεται με "οικονομικά" - και όχι επιστημονικά - κριτήρια

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ τη λίστα φαρμάκων για όλα τα Ταμεία, ενώ για το ίδιο θέμα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) καλεί τους εργαζόμενους, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους συνταξιούχους σε "κοινό μέτωπο για την περιφρούρηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με σκοπό την αναβάθμισή της".

Η ΓΣ του ΠΦΣ έγινε στις 18.1.1997 και σε ανακοίνωση του συλλόγου τονίζεται ότι η λίστα φαρμάκων είναι απαράδεκτη. Η απόφαση αυτή, υπογραμμίζει ο ΠΦΣ, χωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες, σ' αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και σ' αυτούς που εξαρτώνται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Επισημαίνει πως η κυβέρνηση παραβλέπει το γεγονός ότι όλα τα φάρμακα έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ και συνεπώς έχουν εξασφαλισμένη ποιότητα και αποτελεσματικότητα, μετατοπίζει αδικαιολόγητα όλη την ευθύνη στους φαρμακοποιούς, ενώ αποκλείει τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου από τις αρμόδιες επιτροπές για τις λίστες.

Για το θέμα των αντιβιοτικών ο Σύλλογος επισημαίνει πως είναι προτιμότερο η κυβέρνηση να ενημερώσει τον κόσμο ότι αυτά τα φάρμακα δε χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία για λόγους οικονομίας και υπογραμμίζει πως οι προϋποθέσεις χορήγησής τους - που τίθενται από τις υπουργικές εντολές - είναι ανεφάρμοστες ειδικά στα επείγοντα περιστατικά, με προφανείς κινδύνους για την υγεία των πολιτών. "Το μέτρο αυτό όχι μόνο δε θα ανακουφίσει, αλλά αντιθέτως θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο συνδυασμός των αποφάσεων για λίστα φαρμάκων και για χορήγηση ισχυρών αντιβιοτικών έχει ένα μοναδικό στόχο: Την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης και τη σταδιακή διάλυση του κράτους πρόνοιας", τονίζει ο ΠΦΣ.

Στο ψήφισμά του, τέλος, ο Σύλλογος επισημαίνει πως οι φαρμακοποιοί θα ενημερώσουν τους ασθενείς και θα αντιταχθούν με όλα τα νόμιμα μέσα στην υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού. Καλούν επίσης τους φορείς και εκπροσώπους των εργαζομένων και των συνταξιούχων να αντισταθούν δυναμικά.

Ο ΦΣΑ

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ο οποίος τονίζει πως αυτή η πρόθεση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να δώσει λύση, αφού είναι μονοδιάστατη, αποσπασματική και αναποτελεσματική προσπάθεια. Επισημαίνει πως θα προκαλέσει τεράστια κοινωνική αναταραχή και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ήδη υποβαθμισμένη φαρμακευτική περίθαλψη, η οποία θα παρέχεται πλέον με "οικονομικά" και όχι με επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια.

"Η επικίνδυνη λογική και η αντισυνταγματική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ακόμη κι αν γίνει νόμος, αναγκάζει το ΦΣΑ να υπενθυμίσει στους αρμόδιους ότι απαγορεύεται από τη νομοθεσία στον φαρμακοποιό να αρνηθεί εκτέλεση συνταγής, στην οποία αναγράφονται νομίμως κυκλοφορούντα φάρμακα", υπογραμμίζει ο ΦΣΑ.

Ο ΦΣΑ προτείνει την αναβάθμιση και στελέχωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την άμεση λύση στο στρεβλό σύστημα εκτέλεσης συνταγών των ασφαλιστικών ταμείων και τον τερματισμό των αποσπασματικών αποφάσεων του υπουργείου Εργασίας, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργούν κοινωνική αναστάτωση.

Τέλος, ο ΦΣΑ καλεί τους εργαζόμενους, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους συνταξιούχους σε κοινό μέτωπο περιφρούρησης της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με σκοπό την αναβάθμισή της.

"Προσωπάρχες" της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας...

... ή πώς η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε αντί να δώσει 1.000 δραχμές παραπάνω σε φάρμακο ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, έδωσε αύξηση 10.000 δραχμών (!) για να το εισάγει από τη Γερμανία. Αντί δηλαδή να δεχτεί αύξηση 50%, προτίμησε αύξηση 978%!

Θάματα και πράματα αποκαλύπτει η εκσυγχρονιστική λογική της κυβέρνησης για τον - δήθεν - περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών στη χώρα μας, που ευαγγελίζεται εδώ και ένα χρόνο με την περίφημη ανακοστολόγηση των φαρμάκων και την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία ανακοίνωσε στις 8.1.1997 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Η κυβέρνηση "πιπιλίζει" σαν καραμέλα ότι με την ανακοστολόγηση και τη λίστα θα περιοριστούν τα ακριβά φάρμακα των ξένων εταιριών και θα προστατευτεί η υγεία των ασφαλισμένων από "άχρηστα" φάρμακα. Μάλιστα στις 8.1.1997 ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης για να υποστηρίξει τη λίστα - και μιλώντας ως γιατρός - είπε μεταξύ των άλλων: "Το βασικό πρόβλημα στη συνταγογράφηση αναφέρεται σε φάρμακα εισαγόμενα, σε φάρμακα ακριβά, σε φάρμακα που έχουν την ίδια αξία και θεραπευτική ικανότητα με τα φάρμακα που παρασκευάζονται και εδώ ή που είναι και του εξωτερικού αλλά φθηνότερα...". Ιδού και η πρακτική της κυβέρνησης απέναντι στα "ακριβά φάρμακα" του εξωτερικού, όπως αποκαλύπτεται από την επιστολή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΚΟΠΕΡ ΑΕ προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα.

Η ΚΟΠΕΡ παράγει το φάρμακο NEOSTIGMINE, και ήταν ο, σχεδόν, αποκλειστικός προμηθευτής των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Κάθε χρόνο - σύμφωνα με στοιχεία της ΚΟΠΕΡ - τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας "καταναλώνουν" 425.000 αμπούλες. Κάθε αμπούλα στοιχίζει, εδώ και τρία χρόνια, 22,5 δραχμές ή 1.126 δραχμές οι 50 αμπούλες.

Από τον Απρίλη του 1996 η εταιρία έθεσε στον υφυπουργό Εμπορίου Μ. Χρυσοχοϊδη θέμα διπλασιασμού της τιμής. (Να φτάσουν, δηλαδή, οι 50 αμπούλες στις 2.079 δραχμές ή στις 41,5 δραχμές η κάθε αμπούλα). Η εταιρία πήρε την απάντηση ότι το θέμα θα αντιμετωπιζόταν με την ανακοστολόγηση του Ιούνη 1996 - η οποία τελικά κατέληξε σε αυξήσεις μέχρι και 440% στα λεγόμενα νέα φάρμακα.

Το Σεπτέμβρη του 1996 ακολούθησε "νέα όχληση" της εταιρίας προς το υπουργείο Εμπορίου και το αίτημά της παραπέμφθηκε στην ανακαστολόγηση του Δεκέμβρη του 1996, η οποία και δεν έγινε. Η εταιρία αναγκάστηκε να αναγγείλει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι θα διακόψει την παραγωγή, όπως και το έκανε από τον Οκτώβρη του 1996.

Ο ΕΟΦ δήλωσε αναρμόδιος για τις τιμές. Ταυτόχρονα ο ΕΟΦ, διά της θυγατρικής εταιρίας ΙΦΕΤ, εισήγαγε από τη Γερμανία το NEOSTIGMINE και της έδωσε χονδρική τιμή - παρότι ο ΕΟΦ δήλωνε αναρμόδιος για τις τιμές - 12.136 δραχμές για τις 50 αμπούλες. Τουτέστιν 242,7 δραχμές η κάθε αμπούλα.

Η επιλογή αυτή, κατά τους υπολογισμούς της ΚΟΠΕΡ, θα στοιχίσει στο κράτος επιπλέον 85 εκατ. δραχμές, πέραν της συνολικής δαπάνης που θα προκαλούσε ο διπλασιασμός της τιμής του NEOSTIGMINE.

Δηλαδή η κυβέρνηση προτίμησε να μη δώσει 7,5 εκατ. επιπλέον στην ΚΟΠΕΡ, αλλά να δώσει 85 εκατ. δραχμές προς όφελος της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας. Ούτε "προσωπάρχες" της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας να ήταν οι άνθρωποι δε θα ενεργούσαν έτσι...

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Ενωμένος αγώνας για την ανάπτυξη των νησιών"

Επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον Επιμελητηριακό Ομιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

Το ζωηρό ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα ακριτικά νησιά μας εξέφρασε για μια ακόμη φορά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,με επιστολή της στον Επιμελητηριακό Ομιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, με αφορμή την πρόσκληση του Ομίλου για τη συμμετοχή ενός νησιώτη βουλευτή του Κόμματος στην 5η Γενική Συνέλευση του Ομίλου.

"Δυστυχώς για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή μας είναι αδύνατον να παρευρεθούμε", αναφέρει στην επιστολή της η Αλ. Παπαρήγα και συνεχίζει: "Ωστόσο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για το ζωηρό ενδιαφέρον του Κόμματός μας για τη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα ακριτικά νησιά μας. Μας είναι γνωστά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο λόγω των συγκεκριμένων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, με επιπτώσεις ιδιαίτερα οδυνηρές για τα νησιά".

"Σας είναι εξάλλου, πιστεύουμε, γνωστό το ενδιαφέρον μας αυτό, συνεχίζει η επιστολή. Εκφράστηκε και εκφράζεται καθημερινά έμπρακτα με την ενεργό υποστήριξη και συμμετοχή μας σ' όλους τους αγώνες των κατοίκων των νησιών μας. Γνωρίζετε την ουσιαστική συμμετοχή του νησιώτη βουλευτή του Κόμματός μας Στρ. Κόρακα στη σύνταξη του πορίσματος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα νησιά του Αιγαίου και της Θράκης και είναι γνωστό ότι το πόρισμα αυτό έχει θετικές προτάσεις, που η εφαρμογή τους θα άλλαζε τη σημερινή κατάσταση. Κατά τη συζήτηση του πορίσματος ζητήσαμε να το ψηφίσει η Βουλή, να δεσμευτεί η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή ολοκληρωμένα ταχύρυθμα αναπτυξιακά προγράμματα για κάθε νησιωτικό και θρακιώτικο νομό, να ψηφιστούν αυτά τα προγράμματα, ώστε να είναι υποχρεωτικά για την εκάστοτε κυβέρνηση και να μη διαλυθεί η Διακομματική Επιτροπή για να ελέγχει την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων. Δυστυχώς, καμιά από τις προτάσεις μας αυτές δεν έγινε δεκτή. Η Βουλή δεν ψήφισε το πόρισμα, που - όπως είναι γνωστό -πετάχτηκε σε κάποια συρτάρια και αγνοήθηκε από τις κυβερνήσεις. Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής διαλύθηκε. Σήμερα, πέντε χρόνια από τότε, η κατάσταση για τις περιοχές αυτές όπως και ολόκληρη την Ελλάδα έχει επιδεινωθεί".

"Πιστεύουμε, υπογραμμίζει η Αλ. Παπαρήγα, ότι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πρέπει να δυναμώσει ο ενωμένος αγώνας για την ανάπτυξη των νησιών. Ο αγώνας αυτός δεν πρέπει να αναπτύσσεται σε αντιπαράθεση των κατοίκων των υπολοίπων περιοχών της πατρίδας μας, αλλά σε συντονισμό. Ας μην ξεχνάνε όλοι αυτοί, που μέχρι σήμερα μόνο παχυλές πλάνες και υποσχέσεις ήξεραν να μοιράζουν χωρίς αντίκρισμα πρακτικό, ότι όταν εκτός των άλλων μιλάμε για αμυντική θωράκιση της χώρας εννοούμε και ανάπτυξη των νησιών και έτσι διατήρηση σ' αυτά των φυσικών υπερασπιστών τους. Η πολιτική εγκατάλειψη που εφαρμόζουν και για τα νησιά έχει λοιπόν και αυτή την εθνική διάσταση".

Και η επιστολή καταλήγει: "Φυσικά συμφωνούμε με την πρότασή σας να δημιουργηθεί μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα νησιά. Ομως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια, όσες κοινοβουλευτικές επιτροπές κι αν συσταθούν, δεν πρόκειται να φέρουν επιθυμητά αποτελέσματα, αν δεν αναπτυχθούν αγώνες. Σ' αυτούς τους αγώνες, όπως πάντα, θα είμαστε πρωτοπόροι".

Επίσχεση εργασίας στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν χτες την επίσχεση εργασίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν τις αμοιβές για τις εφημερίες και τις υπερωρίες του περασμένου Νοέμβρη, που θα έπρεπε να είχαν ήδη καταβληθεί την 1 Γενάρη 1997.

Επίσχεση εργασίας κάνουν και οι εργαζόμενοι στο "Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού" του νοσοκομείου "Αγία Σοφία" για τον ίδιο λόγο.

Η πίτα των συνταξιούχων της Καλλιθέας

Η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και των γύρω δήμων κόβουν την ερχόμενη Κυριακή, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ