ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΕΛΕΥΘΕΡΗ" ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
"Δόλωμα" για αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Δε διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας τα περί επιβολής διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παραπέμπει σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς φορείς

Με δόλωμα την "ελεύθερη πρόσβαση" στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να εφαρμόσει τα αντιδραστικά σχέδια διάλυσης της δημόσιας δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ιδιωτικοποίηση μέσω της επιβολής διδάκτρων, αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα, πτυχιούχοι και πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων και ένταση, τελικά, των ταξικών φραγμών στη μόρφωση.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αφού φρόντισε να ανοίξει το θέμα, μπροστά στην απεργία των καθηγητών, φροντίζει να το συντηρεί, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και αποφεύγοντας συστηματικά να δηλώσει ξεκάθαρα τις προθέσεις της. Παραπέμπει δε το θέμα στο διάλογο που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας με τους πρυτάνεις, τους προέδρους των ΤΕΙ, την ΠΟΣΔΕΠ, τους φοιτητές και τους γονείς.

Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, ερωτώμενος χτες σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν δίδακτρα στους φοιτητές, απάντησε: "Διατυπώσαμε μια στρατηγική πρόταση σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου. Ενα άθροισμα σκέψεων, ιδεών και προσανατολισμών πήρε μια τελική μορφή, της στρατηγικής κατεύθυνσης, με στόχο να ανοίξει ένας διάλογος σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού κόσμου, ώστε να μορφοποιηθούν οι τελικές προτάσεις. Ο,τι ακούγεται και γράφεται δεν έχει ειπωθεί από εμάς. Ούτε το διάλογο θέλουμε να καπελώσουμε, ούτε να ακυρώσουμε εκ των προτέρων την επιτυχία του".

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε το "ΒΗΜΑ" προχτές, εξετάζεται από τα επιτελεία του υπουργείου Παιδείας η δυνατότητα επιβολής διδάκτρων για τους φοιτητές, με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους,ενώ ως παράδειγμα αναφέρεται ότι "δεν ανατρέπεται ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης, αν επιβληθούν δίδακτρα σε φοιτητές, των οποίων το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει, για παράδειγμα, τα 7 εκατομμύρια δρχ.". Το πρόσχημα είναι γνωστό: "Το κόστος που έχουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και ιδιωτικά ΙΕΚ".

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, "η καθιέρωση διδάκτρων σε συνδυασμό με την κρατική χρηματοδότηση και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων μπορεί να μειώσει το κατά κεφαλήν κόστος της εκπαίδευσης και να συμβάλει στο άνοιγμα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για όλους τους νέους που διαθέτουν ένα όριο βαθμολογίας και πάνω. Μάλιστα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων, οι οποίοι θα έχουν καλό βαθμό απολυτηρίου, δεν υπάρχουν δίδακτρα". Για όσους δεν μπορούν τελικά να παρακολουθήσουν τα προγράμματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχει το "ανοιχτό πανεπιστήμιο" και οι άλλες μορφές "διά βίου" εκπαίδευσης, με το αζημίωτο φυσικά...

Από τα αντιλαϊκά σχέδια του υπουργείου Παιδείας, δε φαίνεται να απουσιάζει και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς ο υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε και αυτό το ενδεχόμενο. "Τα έχουμε εξετάσει όλα, τόνισε ερωτώμενος σχετικά την περασμένη Κυριακή. Οταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη βασική κατεύθυνση το κάναμε μετά από σοβαρή προετοιμασία και δουλιά".

Είναι φανερό ότι πίσω από το σύνθημα της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την "απελευθέρωση" των γονιών από το βάρος της παραπαιδείας κρύβεται τελικά η απελευθέρωση του κράτους από την υποχρέωσή του να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Η ΟΛΜΕ

Στις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας αναφέρεται με ανακοίνωσή της και η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι "καμιά ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει, χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης και την ουσιαστική οικονομική, επιστημονική και κοινωνική αναβάθμιση του καθηγητή".

"Τρεις μέρες πριν από την έναρξη της απεργίας των καθηγητών, της οποίας τα αναμενόμενα υψηλά ποσοστά πολύ καλά γνωρίζει, προχωρεί σε "θεαματικές" κινήσεις αντιπερισπασμού, τονίζεται. Εξαγγέλλει, διοχετεύοντας στον Τύπο γενικολογίες και ασάφειες, την ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς καμιά διαβεβαίωση οικονομικής στήριξης, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, μελέτη και χρονοδιάγραμμα. Πέρα από την προχειρότητα των μέτρων, που την επόμενη μέρα αμφισβητούνται με τις δηλώσεις του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου, αυτή η κίνηση αποβλέπει στη δημιουργία απατηλών ελπίδων και εντυπώσεων και, ταυτόχρονα, δηλώνει τη βαθιά ανησυχία του μπροστά στην επερχόμενη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση των καθηγητών", τονίζει η ΟΛΜΕ.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Μαζική συμμετοχή στην απεργία

Πάνω από 75% πανελλαδικά η συμμετοχή. Για άλλη μια φορά η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης έκλεισε τα σχολεία. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας

Ξεπέρασε το 75% - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ - η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία που άρχισε χτες. Γεγονός που επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των καθηγητών να αγωνιστούν για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον αυτού του ίδιου του επαγγέλματός τους.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι γίνεται απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους καθηγητές του Λεκανοπεδίου να πάρουν μαζικά μέρος. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν πολλοί μαθητές και γονείς μετά από αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, έτσι ώστε να πάρει μορφή πανεκπαιδευτικού μαχητικού συλλαλητηρίου.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους δεκάδες χιλιάδες καθηγητές που συμμετέχουν στην απεργία. Υπογραμμίζει ότι "ο αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό, για αξιοπρεπή σύνταξη, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για 6.000 διορισμούς από την επετηρίδα, για δημόσια δωρεάν παιδεία, για γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, είναι αγώνας ηθικός, δίκαιος".

Αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης η ΟΛΜΕ τονίζει ότι οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα που στέλνει η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση και να απαντήσει θετικά στα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Οπως και με τους αγρότες ή τους ναυτεργάτες ή όποιον άλλον αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση εμφανίστηκε με τη γνωστή αδιάλλακτη στάση. Διά του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Ανθόπουλου,(ο Γερ. Αρσένης λείπει στην Κύπρο) χαρακτήρισε την απεργία "αρνητικό γεγονός κυρίως για τον μαθητή και τελικά την παιδεία" και προσπάθησε για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσει, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με τους καθηγητές με "αποκλειστική προμετωπίδα και θέμα το μισθολογικό" θέλοντας έτσι να δείξει ότι απεργούν μόνο για οικονομικά αιτήματα. Δεν παρέλειψε βέβαια να πει ότι το υπουργείο "αν χρειαστεί, θα καλύψει τον αριθμό των διδακτικών ωρών που δε θα γίνουν".

Στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη μέρα χτες και οι καθηγητές της πόλης ξεκίνησαν δυναμικά και μαχητικά τον αγώνα τους, πραγματοποιώντας απεργιακή συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου μίλησαν οι εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ. Τη συμπαράσταση των μαθητών, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλιάς, στον αγώνα των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετέφεραν προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης "Η ΕΝΟΤΗΤΑ", εκπρόσωπος του Σωματείου Τυπογράφων και ο εκπρόσωπος των μαθητών του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, ενώ με ανακοινώσεις τους οι μαθητές του 5ου Νυχτερινού ΤΕΛ και του 1ου Γενικού Λυκείου Κάτω Τούμπας δηλώνουν ότι στηρίζουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών.

Πάτρα

Μαζικότατη υπήρξε η συμμετοχή στην απεργία και στην Πάτρα (ξεπέρασε το 80% σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών). Οι καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία μέχρι τη Νομαρχία, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Η Σπουδάζουσα κόβει την πίτα

Την Παρασκευή 24/1/97, στις 9 το βράδυ, η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ θα κόψει την πίτα της, στο ρεμπέτικο κέντρο "Αμάν Αμάν", πίσω από την Πάντειο. Τιμή 2.500 με φαγητό.

Παρέμβαση για την ποινικοποίηση των αγώνων

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής

Πέρα από τις δίκες των αγροτών, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, παρατηρείται ποινικοποίηση των αγώνων και σε άλλους τομείς της κοινωνικής, συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Το παραπάνω ζήτημα εντοπίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής,ο οποίος με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν συμφωνεί με την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων και τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να σταματήσει η αντιδημοκρατική και αυταρχική αυτή εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, στις 10/1/97 πέρασαν από δίκη 18 μαθητές του 2ου ΤΕΛ και της 1ης ΤΕΣ Βόλου και δύο από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι, γιατί συμμετείχαν στην κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος όπου στεγάζονται τα δύο σχολεία και η οποία έγινε από 20 Νοέμβρη 1992 έως 8 Γενάρη 1993, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους.

Επίσης, εκκρεμεί η εκδίκαση και άλλης παρόμοιας υπόθεσης που αφορά την κατάληψη του 3ου ΤΕΛ Βόλου και στην οποία κατηγορούμενοι είναι 27 πρώην μαθητές και γονείς.

Πρόσφατα, δύο στελέχη του ΚΚΕ στις Σέρρες σύρθηκαν στα δικαστήρια μετά από μήνυση της Αστυνομίας και καταδικάστηκαν επειδή κατά την προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών του '94 "τόλμησαν" να χρησιμοποιήσουν μικροφωνική εγκατάσταση στην πλατεία Ελευθερίας των Σερρών, όπου γίνονται όλες οι εκδηλώσεις των πολιτικών δυνάμεων και των άλλων μαζικών φορέων.

Σύνοδος προέδρων ΤΕΙ

Την Παρασκευή 24 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, στη Χαλκίδα. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι τελευταίες εξελίξεις για την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το μισθολόγιο του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ και η διαμόρφωση προτάσεων για το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ και η χρηματοδότησή τους.

Στη Σύνοδο έχουν κληθεί και θα παραστούν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Μετά την μαζική συμμετοχή τους την πρώτη μέρα της απεργίας, οι καθηγητ

Μετά τη μαζική συμμετοχή τους την πρώτη μέρα της απεργίας, οι καθηγητές του Λεκανοπεδίου αναμένεται να δώσουν άλλη μια δυναμική απάντηση στο σημερινό συλλαλητήριο

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Πίτες - Συνεστιάσεις
  • Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μ. Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα αύριο Τετάρτη 22-1-97 στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όροφος. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Το Παράρτημα ΒΑΘΗΣ - ΑΧΑΡΝΩΝ,κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Πέμπτη 23-1-97 στις 5 μμ,στα γραφεία του Παρ/τος (Αχαρνών 152 Α).
Γενική Συνέλευση

Καλούνται τα μέλη του Αντιστασιακού Συνδέσμου Αξ/κων και υπ/κων Πολεμικής Αεροπορίας την Τετάρτη 29-1-97 στις 11 πμ να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου τους, στα γραφεία, οδός Λυκούργου 10, 4ος όροφος. Θα γίνει επίσης και η κοπή της πίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ