Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Μαζική συμμετοχή στην απεργία

Πάνω από 75% πανελλαδικά η συμμετοχή. Για άλλη μια φορά η αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης έκλεισε τα σχολεία. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας

Ξεπέρασε το 75% - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ - η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία που άρχισε χτες. Γεγονός που επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των καθηγητών να αγωνιστούν για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά και για το παρόν και το μέλλον αυτού του ίδιου του επαγγέλματός τους.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι γίνεται απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους καθηγητές του Λεκανοπεδίου να πάρουν μαζικά μέρος. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν πολλοί μαθητές και γονείς μετά από αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, έτσι ώστε να πάρει μορφή πανεκπαιδευτικού μαχητικού συλλαλητηρίου.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους δεκάδες χιλιάδες καθηγητές που συμμετέχουν στην απεργία. Υπογραμμίζει ότι "ο αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό, για αξιοπρεπή σύνταξη, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για 6.000 διορισμούς από την επετηρίδα, για δημόσια δωρεάν παιδεία, για γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, είναι αγώνας ηθικός, δίκαιος".

Αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης η ΟΛΜΕ τονίζει ότι οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το μήνυμα που στέλνει η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση και να απαντήσει θετικά στα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Οπως και με τους αγρότες ή τους ναυτεργάτες ή όποιον άλλον αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση εμφανίστηκε με τη γνωστή αδιάλλακτη στάση. Διά του υφυπουργού Παιδείας, Γ. Ανθόπουλου,(ο Γερ. Αρσένης λείπει στην Κύπρο) χαρακτήρισε την απεργία "αρνητικό γεγονός κυρίως για τον μαθητή και τελικά την παιδεία" και προσπάθησε για άλλη μια φορά να αποπροσανατολίσει, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με τους καθηγητές με "αποκλειστική προμετωπίδα και θέμα το μισθολογικό" θέλοντας έτσι να δείξει ότι απεργούν μόνο για οικονομικά αιτήματα. Δεν παρέλειψε βέβαια να πει ότι το υπουργείο "αν χρειαστεί, θα καλύψει τον αριθμό των διδακτικών ωρών που δε θα γίνουν".

Στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη μέρα χτες και οι καθηγητές της πόλης ξεκίνησαν δυναμικά και μαχητικά τον αγώνα τους, πραγματοποιώντας απεργιακή συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου μίλησαν οι εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ. Τη συμπαράσταση των μαθητών, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλιάς, στον αγώνα των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετέφεραν προς τους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης "Η ΕΝΟΤΗΤΑ", εκπρόσωπος του Σωματείου Τυπογράφων και ο εκπρόσωπος των μαθητών του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, ενώ με ανακοινώσεις τους οι μαθητές του 5ου Νυχτερινού ΤΕΛ και του 1ου Γενικού Λυκείου Κάτω Τούμπας δηλώνουν ότι στηρίζουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών.

Πάτρα

Μαζικότατη υπήρξε η συμμετοχή στην απεργία και στην Πάτρα (ξεπέρασε το 80% σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών). Οι καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία μέχρι τη Νομαρχία, όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ