Τρίτη 21 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαστήρια για λίγους

Με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής έθεσε το θέμα των υπέρογκων δικαστικών εξόδων για τους εργαζόμενους και την απαγόρευση, ουσιαστικά, σ' αυτούς της δυνατότητας να διεκδικούν τους μη καταβαλλόμενους μισθούς με την αυτόφωρο διαδικασία

Δύο πολύ σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης των εργαζόμενων στα δικαστήρια για εργατικές διαφορές, θίγει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Λ. Αυδής,βουλευτής του ΚΚΕ.

Το πρώτο θέμα που θέτει στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ αφορά το "ψαλίδισμα" του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικούν δικαστικά την πληρωμή καθυστερημένων μισθών και το δεύτερο είναι οι υπέρογκες δικαστικές δαπάνες που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για εργατικές διαφορές, που ουσιαστικά τους κλείνουν το δρόμο των δικαστηρίων.

Αναλυτικότερα, η υπόθεση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με το νόμο 2336/95 άρθρο 8 είναι υποχρεωτική η διαδικασία του αυτόφωρου σε υποθέσεις καθυστέρησης αποδοχών στους εργαζόμενους. Η διάταξη αυτή όμως έχει αποδυναμωθεί τελείως μετά την εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με την οποία η αυτόφωρος διαδικασία εφαρμόζεται μόνο αν η σχετική μήνυση υποβληθεί την ημέρα που θα έπρεπε να πληρωθεί ο μισθός ή το αργότερο την επομένη.

Με το ζήτημα αυτό έχει ασχοληθεί και η ΓΣΕΕ, η οποία επισήμανε σε σχετικό έγγραφό της πως κανένας εργαζόμενος δε θα υπέβαλε μήνυση για καθυστέρηση μιας ημέρας, ενώ η ανάγκη δραστικής προστασίας προκύπτει στις περιπτώσεις των μακροχρόνιων καθυστερήσεων. Ωστόσο, με την εισαγγελική ερμηνεία, οι εργαζόμενοι στερούνται τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Το δεύτερο θέμα έχει σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (πρόεδρος ο Φ. Στρουβόπουλος). Το Τμήμα αυτό απέρριψε εργατικές αγωγές που είχαν γίνει δεκτές σε πρώτο βαθμό και καταδίκασε τους ενάγοντες εργαζόμενους σε δικαστική δαπάνη, με το απαράδεκτο για τα ελληνικά δεδομένα και εξωπραγματικό ποσό των 800.000 δραχμών!

Να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια περίοδο που το 3ο Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τον Φ. Στρουβόπουλο επέβαλε ως δικαστικά έξοδα το ποσό των 800.000 δραχμών, ο Αρειος Πάγος συνεπικουρώντας επιβάλλει ως δικαστικά έξοδα τις 200.000 δραχμές και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιδικάζει 250.000 δραχμές για δικαστικά έξοδα. Τα παράλογα αυτά ποσά ουσιαστικά αποτρέπουν τους εργαζόμενους να διεκδικούν διάφορες αποδοχές από τους εργοδότες τους, αποζημιώσεις, υπερωρίες, προαγωγές κλπ. Επίσης, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ στην επίκαιρη ερώτηση, "η υπέρογκη δικαστική δαπάνη αποτελεί ακραία ταξική ενέργεια, που εγκαινιάζει νέα μέθοδο καταστολής ακόμα και των προσφυγών στα δικαστήρια".

Τέλος, στην επίκαιρη ερώτηση ο Λ. Αυδής ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώσουν τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να ερμηνευτεί σωστά το άρθρο 8 του νόμου 2336/95 και να αποτραπεί η καταδίκη εργαζομένων σε υπέρογκα δικαστικά ποσά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ